Milliseid toitaineid sisaldab värske kurgivili?

  • 100 grammis koorega kurgis jaotuvad makrotoitained järgmiselt: 83% süsivesikuid, 6% rasva, 11% valku. Mineraalidest leidub kurgis enim kaaliumi ja mangaani; väiksemas koguses magneesiumi, kaltsiumi, rauda, fosforit, vaske, tsinki ning joodi. Taimed omastavad mineraalaineid mullast, seetõttu sõltuvad mineraalainete kogused kasvupinnasest ja väetamisest. Vitamiinidest on kurgis esindatud C-vitamiin, A-vitamiin, K-vitamiin, B5-vitamiin ehk pantoteenhape, B6-vitamiin, B2-vitamiin, B1- vitamiin.
  • Värske kurk sisaldab 95-97% vett.
  • Värske kurgi söömine toob kasu südame tervisele
  • Kurgid sisaldavad väga heas koguses kaaliumi. Kaalium on elektrolüüt, mis reguleerib südame rütmi ja on vajalik lihaste ning närvide korralikuks funktsioneerimiseks. Tänu sellele aitab värske kurgi söömine ennetada ja ravida südame-veresoonkonnahaigusi nagu näiteks kõrge vererõhk.
  • Kõige tähtsam muutus, mida võiks oma toitumisharjumustes teha, et vähendada südame-veresoonkonnahaigustesse haigestumist, on tarbida rohkem kaaliumi ning vähem soola ja naatriumi.
  • 100 grammis värskes kurgis leidub umbes 240 mg kaaliumi.


Ideaalne toit kaalu langetamiseks

Kurk sisaldab umbes 95-97% vett. 100 grammi koorega toorest kurki annab vaid 10-15 kcal energiat. Kurk on üks energiavaeseimaid ja vesiseimaid köögivilju, sobides hästi värskesse salatisse või täiuslikuks vahepalaks koos hummusega. Suurematest kurkidest saab teha näiteks ka toormahla.

Hea trikk: alusta oma hommikuid kurgimahlaga, kuhu on lisatud natukene värske laimi või sidruni mahla. Kurgimahlaks sobivad kõige paremini ülekasvanud kurgid, mida meil on suviti palju ning mida oleks patt ära visata.

Väikseid kurke on suvel hea matkale ja piknikule kaasa võtta või autos lastele ampsuks anda.