Business Insider on pannud kokku nimekirja viiekümnest maailma odavaimast Michelini-tärniga menüüst ja toidust. Tegelikkuses on Michelini-tärn antud ikka vaid restoranile ja mitte menüüle või roale, kuid toome välja just nimelt selle toidu või menüü, mille pärast restoran tuntud on.

Kui Euroopas ja Ameerikates on restoranid pigem pakkumas tervet menüüd, siis maailma odavamad Michelini-tärniga üksikud toidud saab tellida Aasias. Meile kõige lähemal olev kõige odavam Michelini-tärniga menüü asub Helsingis, kus restoranis Grön saab õhtusöögimenüü kätte "vaid" 62 euroga (õhtusöögi hind on ilma veinideta).

Mõned aastad tagasi kui Michelini restoranigiid pööras oma näo aga tugevamalt Aasia suunas, hakati lahkemalt tärnidega hindama ka nii öelda kiirtoidueinelaid ja hawker'eid ehk klassikalisi toidulahvkasid. Tänu sellele suunale on võimalik täna saada odavaimad Michelini-tärniga pärjatud restorniroad kätte vaid mõne euro eest.

Uurime lähemale, mis sellise raha eest saab:


5. Jay Fai (Bangkok, Tai)

Legendaarne Tai tänavarestoran, mis ühe esimese tänavatoidupakkujana selles riigis Michelini-tärni sai. Restoran ei tõstnud seĺle peale hindu, vaid parandas oma tellimissüsteemi ja töökorraldust, et paremini oma suurenenud klientidearvu ära teenindada.

1980. aastal avatud tänavatoidurestoran kannab oma omaniku Supinya Junsuta hüüdnime Jay Fai. Michelini-tärni sai restoran 2018. aastal. Restoran pakub peamiselt wokitud mereanniroogi, firmaroaks on restoranis hiidkrabiomlett. Restoranieine saab selles kohas kätte vaid 11 euroga.

4. Chugokusai S.Sawada (Osaka, Jaapan)

Olgugi, et Jaapan on ise äärmiselt kuulus oma imelise kokakunsti poolest, pakub see restoran Osakas hoopis Hiina toite. Jällegi ühe Michelini-tärniga einela serveerib oma imetabaseid pearoogi hinnaga umbes 8 eurot portsjon. Kindlasti tasub läbi astumist!

3. Hamo (Soul, Lõuna-Korea)

Liigume järgmisse Aasia riiki ning siit leiame Michelini tärniga pärjatud restorani Hamo, mis pakub sööjaile klassikalist Jinju-stiilis menüüd, mille hulgas saab mekkida ka kaussi bibimbap'i - maitsestatu toorest veiseliha koos riisi ja juurviljadega. Nagu ikka valmistatakse kõik marineeritud ja hapendatud juurviljad retoranis kohapeal. Toitude hinnad, pearoogade puhul, jäävad mõnusa 6 euro kanti.

2. Tim Ho Wan (Hongkong, Hiina)

Kahe kohaliku peakoka poolt 2009. aastal loodud dim sum'i ehk Hiina pelmeenide restoran pani juba loomise hetkel endale eesmärgiks saada kunagi Michelini tärn. Kohe järgmisel aastal see ka õnnestus ning nüüdseks on kiirtoidurestoran levinud kümnesse eri riiki omades kümneid ja kümneid sama nimega restorane. Umbes nagu Michelini-tärniga McDonald's, ainult et Aasias. Dim sum'i eined saab selles restoraniketis kätte vaid 3 euro eest.

1. Liao Fan Hong Kong (Singapur)

2016. aastast alates Michelini-tärni kandev väikene nuudli- ja riisibistroo on tänu ära mainimisele tänaseks laienenud veel kolme kohta sellel pisikes saarel. Peakokk ja bistroode looja Chan Hon Meng marineerib oma lihad sojakastmes, grillibe need ja lõikab lahti, serveerib liha maitsestatud nuudlite või riisiga ning teeb seda kõige imelisemaid maitseid kokku sättides. Sojas marineeritud kana, mis serveeritakse riisi või nuudlitega saab Chani restoranis kätte vaid 2 euro eest.