Lehmapiim on väga suure valgusisaldusega ja seetõttu väikelaste jaoks raskesti seeditav. Suur valgusisaldus ning piima valguliste koostisainete kaseiini ja vadakuvalgu ebaõige suhe suurendavad imiku neerude töökoormust jääkide väljutamisel. Lehmapiimas on liiga väike asendamatute rasvhapete, raua, tsingi ning E- ja C- vitamiini sisaldus.

Lehmapiimas leiduvat rauda omastavad lapsed kehvasti ning piim kipub hoopis soolestikust rauda välja viima. Samuti põhjustab lehmapiimavalk sageli toiduallergiat. Kuna raud on lehmapiimast raskesti omastatav, tuleks hoolitseda selle eest, et väikelapse toit ei põhineks liigselt piimatoodetel. Lehmapiimaga võib last vähehaaval harjutama hakata alates 8. elukuust, kui ei ilmne allergiat. Alustada tuleks hapendatud toodetest: keefirist, hapupiimast ja jogurtist. Proovida võiks ka muid piimasid: soja-, kookos- või kitsepiima.

Piima-klimbisupp


(alates 1 aastast)
4-le
1 liiter piima või piima-veesegu, soola, suhkrut, võid

KLIMBID: 1 sl võid, 1 muna, soola, suhkrut, 125 ml jahu (poole kogusest võib asendada mannaga), 100 ml piima

Klimpideks hõõru või pehmeks, lisa muna, veidi soola ja suhkrut ning vaheldumisi jahu ja piim. Lase tainal pool tundi paisuda. Aja piim keema ja tõsta märja teelusikaga klimbid sisse. Keeda, kuni klimbid tõusevad pinnale, ja siis veel paar minutit. Viimistle maitset soola ja suhkruga ning lisa veidi võid.

Piimasupp õuntega

(alates 1 aastast)
4-le

4 suurt õuna, veidi vett, 1 dl suhkrut, kaneeli, 6 dl piima, 2 munakollast

Koori õunad, eemalda südamikud ja tükelda viljaliha. Keeda sortsu vee, kaneeli ja poole koguse suhkruga pehmeks. Kuumuta piim paksupõhjalises potis keemiseni. Lisa pidevalt segades ülejäänud suhkruga heledaks vahuks vispeldatud munarebud. Kuumuta, kuni segu on paksenenud. Vala õuntele, sega ühtlaseks ning jahuta. Serveeri külmalt, juurde sobivad (magusad) saiakuubikud või küpsised.

Riisi-piimasupp


(alates 1 aastast, lehmapiima ja maitseaineteta 6. kuust)
4-le

2,5 dl vett, 70 g riisi, 1 liiter piima, soola, suhkrut, 1 sl võid, soovi korral kaneeli või vanillsuhkrut

Pane riis keeva vette, keeda umbes 10 minutit. Lisa kuum piim, keeda veel umbes 10 minutit. Maitsesta soola ja suhkruga ning lisa või. Serveerimisel raputa soovi korral peale kaneeli või vanillsuhkrut.

Suitsukalasupp maisiga


(alates väikelapseeast)
2-le

praadimiseks võid, 2 viilu läbikasvanud peekonit, 1 hakitud sibul, 5 dl piima, 2–3 väikesteks kuubikuteks lõigatud kartuleid, 300 g suitsukala, 140 g magusat konserv- või külmutatud maisi, hakitud värsket tilli või murulauku, vajadusel soola

Kuumuta potis või, lisa tükeldatud peekon ja prae, kuni see on veidi pruunistunud. Lisa hakitud sibul ja prae pehmenemiseni. Vala peale piim ja poeta sisse kartulikuubikud. Kuumuta keemiseni ja keeda tasasel tulel 5–10 minutit. Lisa luudest puhastatud suitsukalafileed ja mais ning keeda, kuni kartulid on pehmed ja teised komponendid läbi kuumenenud. Vajadusel maitsesta soolaga. Puista peale hakitud maitseroheline ja anna lauale.