Orgi otsas küpsetatud liha


Leia üks paraja pikkusega oks. Oks eksole, selline sõrmejämedune, mitte roigas või palk. Mida tooremast puust bioloogilne varras on, seda parem. Nii ei ole ohtu, et see sul poole grillimise ajal kuumuse tõttu süttib ning liha ära kõrvetab. Või veel hullem, pooleks põleb ning kogu söögi tulle kukutab.

Järgmiseks koori oks ära. Võid ka koorimata jätta, kuid siis pead arvestama sellega, et lihal on pärast mingi imelik kõrvalmaitse juures. Seega on ikka mõistlikum oks ära koorida, vähemalt selles ulatuses, mida kavatsed küpsetamiseks kasutada. Käepidemele võid natuke koort alles jätta, on lihtsam kinni hoida. Mõistlik on ka oksa üks ots pisut teravamaks ihuda, saad liha väiksema vaevaga otsa ajada.

Aga milline see liha olema peab? Parajateks tükkideks lõigatud ja seda põhjusega. Liiga väiksed tükid küpsevad kiiresti läbi ja jäävad kuivaks. Liiga suured tükid jällegi küpsevad kauem kui tühja kõhuga inimesed oodata kannatavad ning võivad lõpuks ikkagi seest tooreks osutuda. Ehk siis tükid peavad olema parajad. Nende jaoks, kes mõõtühikut „paras“ ei tunne, nii umbes 70 kuni 100 grammi.

Et liha aga läbi küpseks, on see vaja muidugi süte kohale asetada. Söed on liha küpsetamiseks parasjagu kuumad siis, kui suudate hoida oma kätt selle kohal, lihavarraste kõrgusel, kolm sekundit. Kui ei suuda, on kuumus veel liiga suur. Kui aga käel hakkab jahe, olete ilmselt unustanud puud süüdata.

Et improviseeritud lihavardast ja käest kombineeritud küpsetussüsteemi stabiliseerida, võid meisterdada sellele harulisest puuoksast ragulkakujulise toe. Rammi see lõkkaseme kõrvale maase ning toeta lihavarras harude vahele. Käed vabad lahenduseks võid aga valmistada kaks ragulkat, paigutada need kummalegi poole lõkkeaset ning asetada lihavarda neile.

Aga millal on liha valmis? Noh — siis, kui on.

Vaja läheb:

Nuga
Puuoksa
Liha

Pakul küpsetatud liha


Otsi üks kergelt pehkinud pakk või puujupp ning murra selle küljest paraja suurusega lame tükk. Või mitu. Sõltub sellest, kui palju liha on vaja küpsetada.

Lõika liha õhukesteks viiludeks, aseta need puutükile ning kinnita okstest tehtud tikkudega. Nõnda, et lihatükid sealt maha ei pudeneks, kui puutükid vertikaalasendisse tõstad. Sest just püstises asendis pead sa need lihavaagnad lõkke äärde asetama.

Olenevalt temperatuurist ja kaugusest, kergelt vinduma või küpsema. Mõne tunni pärast on liha valmis ning võid sööma asuda. Eeldusel muidugi, et sa oled kogu selle aja tuld üleval hoidnud.

Vaja läheb:

(Nuga)
Pehkinud puupakku
Okstest tikke
Liha

Sütel grillitud liha


Ilmselt kõige lihtsam ja kiirem viis, kuidas liha küpsetada, kui potte-panne pole parasjagu käepärast, roikaid teha ei viitsi ning soovid toidulauale pisut eksootikat lisada.

Lõika liha parajateks viiludeks. Maitsesta soola ja pipraga, kuid võid ka vabalt maitsestamata jätta, sest lõkkesuits lisab sellele juba piisavalt mekki.

Aseta liha ilma igasuguse fooliumita või pannita kuumadele, leekidest veidi välja tõmmatud, sütele. Küpseta mõned minutid ühelt ja sama palju teiselt poolt. Kui sulle meeldib seest natuke verine liha, võid selle varem välja võtta. Kui aga tahad korralikult läbi küpsenud liha, grilli seda sütel hetk või kaks kauem.

Vaja läheb:

Nuga
Liha