Kevadine umbrohusalat

Alljärgnevalt lihtne salatiretsept jänesekapsast, kuusevõrsetest ning noortest kase-, naadi- ja põdrakanepilehtedest. Miks just nendest taimedest?

Jänesekapsas annab salatile mõnusa hapuka maitse, kuid sellega ei tohiks liiale minna. Taim sisaldab küll mõõdukas koguses kasulikke aineid nagu C-vitamiin (100–130 mg saja grammi kohta), kuid selles on ka arvestatav hulk oblikhapet, mis suurtes kogustes võib põhjustada pulsi aeglustumist, peapööritust, lihaste krampe, hingamisraskusi ning südametöö häireid. Suure tõenäosusega saab aga teie seedekulgla enne otsast lõpuni jänesekapsast täis kui jõuate koguseni, mis ülalnimetatud sümptomeid tekitada võivad. Tätte ja Lempsi garantii selle peale!

Hapukat ning kergelt mõrkjat mekki aitavad salatile lisada ka kuusevõrsed, mis on laialdaselt tuntud oma C-vitamiini ning mineraalide (erinevate kaaliumi- ja magneesiumiühendid) rohkuse poolest. Peale selle võib kuusevõrsed kasutada ka liha ja kala maitsestamisel.

Sama kehtib ka naadi puhul. Toiduks sobivad just noored lehed, mis on veel mahedamaitselised ning parasjagu mahlased. Nagu ka kaselehed, mille korjamise tippaeg jääb mai lõppu ning juuni algusesse hiljem muutuvad need juba liiga kõvaks.

Kaselehtedes on palju C-, B2- ja B3-vitamiine ning mineraale nagu kaaliumi, kaltsiumi, mangaani, tsinki, seleeni, fosforit ja magneesiumi. Kuid kõikidest headest omadustest hoolimata ei maksa südame- või neeruhaigetel neid siiski manustada.

Põdrakanepit kutsutakse rahvasuus vaese mehe spargliks ning toiduks võib kasutada põhimõtteliselt kogu taime. Lehed on neutraalse mekiga ning sobivad salatisse suurepäraselt tasakaalustamaks teiste komponentide tugevamaid maitseid. Mida vartega teha, sellest loe altpoolt.

Salatit tee nii: korja peotäis jänesekapsast, teine kuusevõrseid, kamaluga noori kase-, naadi- ja põdrakanepilehti. Rebi need sõrmede vahel paraja suurusega tükkideks, puista anumasse, sega kokku ning lisa vajadusel ja/või võimalusel natuke soola ning pipart. Kui on plaanis kostitada suuremat seltskonda, siis suurenda vastavalt oma või seltskonna maitseeelistustele ka koguseid.

Vaja läheb:
Jänesekapsast
Kuusevõrseid
Noori naadilehti
Noori kaselehti
Põdrakanepilehti

Loomulikult võib salatit täiendada, vastavalt maitseeelistustele, teiste kevadiste taimedega. Enne potti löömist tasub muidugi hamba all proovida või veel parem, teatmeteosest järgi vaadata, kas kraavipervelt nopitud või heinamaalt kahmatud taim ikka süüa sünnib. Patt pole ka lisada märksa traditsioonilisemaid koostisosi nagu kurk, tomat, paprika. Samuti ei pea maitsestamisel piirduma ainult soola ja pipraga.

Blanšeeritud põdrakanepivarred


Nagu põdrakanepi lehed, sobivad ka selle taime varred hästi söögiks. Kõige lihtsam viis neid inimorganismile söödavaks muuta on blanšeerides ehk lühiajaliselt vees kuumutades.

Korja paras kogus põdrakanepi varsi ning eralda nendelt lehed. Aja vesi keema, pane näpuotsaga soola ning lisa varred. Keeda minut või paar ning loputa külma veega üle.

Tulemuseks on mõnusalt maheda maitsega, kergelt krõmps roog. Kui tulemus ei ole mitte krõmps vaid meenutab pigem ülekeedetud makaroni, siis keetsidki üle. Järgmine kord proovid paremini. Kui aga kõik läks õigesti, on tulemuseks roog, mis maitseomadustelt ei jää alla samamoodi valmistatud sparglile. Eks sellest ole ka tingitud põdrakanepi rahvapärane nimetus – vaese mehe spargel. Ja mõnel pool jällegi nimetatavat sparglit rikka mehe põdrakanepiks.

Vaja läheb:
Vett
Soola
Põdrakanepivarsi

Sütel grillitud kala

Hea lihtne viis kala valmistamiseks, kui potte-panne pole parasjagu käepärast või soovid toidulauale pisut eksootikat lisada.

Lõika kala kõht lahti, aja näpp sisse ning kougi sisikond välja. Pead ära eemalda! See kaitseb kala hõrku liha liigse kuumuse eest. Täpselt samal põhjusel annab kala sütel küpsetamine hea ettekäände tüütust soomuste rookimisest loobuda.

Maitsesta kala seestpoolt soola ja pipraga, kuid võid ka vabalt maitsestamata jätta, sest lõkkesuits lisab sellele juba piisavalt mekki.

Aseta kala ilma igasuguse fooliumita või pannita kuumadele, leekidest veidi välja tõmmatud, sütele ning küpseta nii umbes minutit viis ühelt ja sama palju teiselt poolt, kuni soomused on muutunud kuld- või tumepruuniks. Kindel märk sellest, et nüüd on valmis.

Eemalda kala sütelt, voldi lahti ning naudi hõrku, luude küljest lahti kuumutatud, liha. Ning muidugi, maitserikkuse huvides, serveeri kala koos sparglivarte ning umbrohusalatiga!

Vaja läheb:
Kala
Vajadusel soola
Vajadusel pipart

Vaata ka videost, kuidas sütel kala grillida!

Kaselehe tee

Lisaks toiduna tarbimisele, saab kaselehtedest teha ka teed, mis on tugeva põletikuvastase ja haigustest taastava, organismi puhastava toimega.

Selleks võta peotäis salatiteost ülejäänud kaselehti ning pane tassi. Vala peale keev vesi ning lase minutit kümme tõmmata. Kurna või ära kurna aga kergelt rohekas-kollakas tooni teejook on sul nüüd tassis mõnusasti auramas. Ära seda sinna jäta vaid joo ära. Terviseks!

Vaja läheb:
Vett
Kaselehti

Vaata ka videost, kuidas kaselehe teed teha!