Pashakook kaerajahust põhjal
Koostisosad:
PÕHI
- 3 dl Täisterakaerajahu
- 100 g Või
- 1 dl Pruun suhkur
- Sool
- Vajadusel veidi vett
TÄIDIS
- 600 g Kohupiim
- 4 tk Munakollane
- 200 g Kuivatatud marjad või puuviljad
- 100 g Hakitud sarapuupähklid
- 1 tk Värskelt pressitud sidruni mahl ja riivitud koor
- 1 dl Pruun suhkur
- 2 spl Maisitärklis
BESEEKATE
- 4 tk Munavalge
- Sool
- 1 dl Suhkur
- 100 g Mandlilaastud
1. Valmista esmalt koogipõhi. Selleks töötle köögikombainis kaerajahu, suhkur, või ja sool ühtlaseks. Kui ühtlane tainapallike. Suru tainas 24–26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva
koogivormi põhjale.
2. Seejärel valmista täidis. Selleks sega kohupiim, munakollased, kuivatatud hakitud puuviljad ja marjad, pähklid, suhkur, tärklis ja sidrunimahl ning -koor. Sega kõik ühtlaseks ning kalla täidis koogivormi eelnevalt sinna laotatud põhjale. Küpseta 160–180 kraadi juures 50 minutit, kuni täidis hakkab õrnalt pruunistuma.
Vahusta munavalged ja kui need hakkavad vahustuma, lisa pidevalt edasi mikserdades suhkur. Töötle vaht läikivaks ja tugevaks.
3. Tõsta munavalgevaht eelküpsetatud koogile, laota ühtlaselt laiali, puista peale mandlihelbeid ja küpseta 150-kraadises ahjus mõnikümmend minutit, kuni besee pind on kergelt pruunistunud. Jahuta veidi. Lõigates kasuta vette kastetud nuga, mis ei lõhu beseed.