Atmosfäär: 8
Teenindus: 2
Toit: 9

Kas läheksin sinna uuesti? Usun küll.

MENÜÜ
Eelroog
Kombits 9.50
Juust 8.50

Pearoog
Katkine koha 12.90
OAaas 8.40

Dessert
Astelpajuhüüve 4.–
Sõrnikud 4.–
Hind kahele: 63.40

MILJÖÖ
Ilmatuma aiaga puitvilla varjab endas stiilselt skandinaavialikku retrosisu, kus jalg astub väärikale kalasabamustrilisele parketile, seinu katavad raamitud meeleolupildid ja kindlakäeliselt tõmmatud stiilsed joonised – selle koha nimi on Umami. Kuna enne meie külaskäiku olid toimunud ilmamuutuste olümpiamängud, siis ei saanudki me nautida aia avarust, vaid suundusime maja sisemusse, kus on korruseid kaks, avatud köök, hästivarustatud baar ja imeliselt mõnus lastetuba. Sisule jätkus ainult kiidusõnu, kuid välja tooks läbimõtlemata valguslahendused – ei piisa ainult ruumi keskel olevast valgustist, et näha, mida sööd. Ka sammudele kajasid põrandad vastu ja turtsakas muusikasüsteem paiskas ruumi ootamatus detsibellis tümpsu või vaikis tükiks ajaks sootuks.

TEENINDUS
Vaatamata broneeringule ei olnud me kindlad, et olime oodatud. Seisime uksel, jälgisime, kuidas meist teretamata möödus viis teenindajat, kuni söandasime lõpuks ise kuuendalt küsida, kuidas võiksime oma laua leida. Veel veidi ootamist ja meid juhatatigi lihtsa kattega lauda, kus lumivalgel servjetil särasid toekad kristallklaasid. Teenindust võiks nimetada planeerimatuks ja kaootiliseks. Pidev tühi sebimine tegi meilgi olemise närviliseks. Pikk ja õnnetu istumine tühjaks söödud taldriku ääres ei muutnud olukorda paremaks, lisaks riivasid silma teenindaja korratu rõivastus ning äärmiselt määrdunud jalatsid.

TOIT
Menüüd koostades on peetud silmas head tasakaalu. Isutekitavalt on erinevad toorained põimitud huvitekitavateks kombinatsioonideks, mis on menüüs ka kenasti lahti kirjutatud. Frititud kaheksajalakombits oli äärmiselt nauditav, lisandiks pakuti krõmpsuvat wakame’t ja sinepist rukolasalatit, mille kontrastiks oli wasabi-majonees. Linnumunasinisel taldrikul serveeritud kitsepiimajuust lebas malbelt pak choi’l, lisaks röstitud sarapuupähklid, rebitud ahjupaprika ning juustu pehmust ergutamas tšilli-sinepikaste. OAaas on tõlkes põldoahautis – karrilaadne roog, milles on valged suured, täidlased oad, värsked poolikud kirsstomatid ja menüüs kirjakeelelist rikkust lisavad põldvõõrkapsad ehk rukolalehed. Roog oli nauditav, kuid pakutud musta leivaga ei saanudki ta sõbraks. Katkine koha tõlget ei vajanud. Ahjus küpsetatud ja mahlasuse säilitanud õrnvalge koha oli mõnusalt tükiliseks lõhutud, kurdudesse oli asetatud kirsstomateid ja maitsepartneriks õrnsoolast anšoovisepestot. See oli kahtlemata üks paremaid kalaroogasid, mida viimasel ajal on maitstud. Desserdiks valisime tuntud C-vitamiinipommi astelpaju, mis oli võtnud hüübe kuju, värviks ja lisavitamiiniks punased sõstrad ja lapsepõlve lemmik – vahvlipuru. Neli pontsakat sõrnikut suplesid kirsi-rabarberikompotis, serval laiutamas kohapeal valmistatud vanillijäätis, mis lauda jõudes laisalt sulas.

PROFAAN

Advokaat (35)
Toimetaja (45)
Lapsed (5 ja 11)

Atmosfäär: 9
Teenindus: 8
Toit: 8

Kas läheksin sinna uuesti? Ei teagi, teisel korral meeldis vähem kui esimesel.

MENÜÜ
Eelroog
Suitsuforell ahjus küpsetatud kartuli ja heeringamarja-hapukoorekastmega 8.50
Kombits: frititud kaheksajalg wakame-rukolasalati ja wasabi-majoneesiga 9.50
Lisand: friikartulid Umami stiilis 2.90

Pearoog
Aeglasel temperatuuril küpsetatud sea kõhuäär klaasnuudlite, kimchikapsa ja koriandriga 13.90
Pannil praetud antrekoot aedviljasalati ja Bearnaise’i kastmega 18.90

Dessert
“Mudakook” apelsinikastme ja Umami vanillijäätisega 5.–
Küpsetatud toorjuustukook vaarikakastmega 4.–
Käsitsivalmistatud jäätised, 3 kuuli 4.–
Hind neljale: 66.70

MILJÖÖ
Kiikhobu, liivakast, laudade vahel raugelt sammuv kass, kes õnneks pole pealetükkiv toidupalakesi nuruma, turniv oravapoeg ning puude vahele veetud laternate read – ei imestaks, kui sellesse suurepärasesse kooslusesse kuuluks ka vanaema õunapuu otsas ... Kahtlemata võlub Umami enim avara õunapuuaiaga, võimalusega einestada rohelises. Õigupoolest hakatigi pärast Umami avamist juuni lõpus rääkima “X-kohas asuvast aiaga restoranist”. Lihtsad lauad-toolid, jämedatoimne oranž ja helesinine keraamika. Kõrge plank suudab peaaegu unustama panna, et asud Ehitajate ja Kadaka tee ristmikul, piisavalt ruumi laudade vahel tagab eraldatustunde. Eriti toredad on lastetoake ning intiimsem ruum risti-rästi puitlippidest seinaga. Lahkheli moodustavad süngetes toonides maalid, mis näivad paremini sobivat mustkunstietenduse “Kaota mu naine ära” reklaamplakatile.

TEENINDUS
Teenindajaneiu oli sõbralik ja lahke, aga paraku unustas toomata meie tellitud tee ning koogi jagamiseks palutud lisalusika. Samas käis ta meid kutsumas aianurgast, kuhu olime tõtanud oravat uudistama – oli just pearoad lauale kandnud. Ilmselt oli tal padukiire, kuna vahepeal käis me lauas “lünkasid täitmas” veel kaks teist teenindajat, kes viisakalt vabandust palusid. Esmakordsel Umami külastusel teenindas meid samuti noor naine, kes oli väga asjatundlik veinide suhtes ning pajatas seiga valge tee ajaloost.

TOIT
Restoran õunaaias tundub nii oma, nii Eesti ... Miks on koha nimi jaapanikeelne umami, arutame – olles teadlikud, et see tähistab viiendat põhimaitset. Ja jõuame samas järeldusele, et iseloomukat, sisu ja vormi kooskõlas restoraninime annab otsida. Esimest korda Umamis olles jagasime rustikaalse värske kartuli ja tomatiga kalasupi pooleks, nõnda kopsakas kausis saabus see. Imehea, kohev ja kõrge oli ka helekuldne juustukook. Maitsed tundusid toona puhtamad, mistap ka paremad. Sedapuhku tundus erinevaid tugevaid maitseid ühele taldrikule mahutatud liigagi. Justkui vaataksid muidu head filmi, millesse tegija on tahtnud mahutada kõik mõtted. Antrekoot on nii laiaulatuslik lihalõik, et järgmised päevad võiks veeta taimetoidul; seda täiendavad tummine Bearnaise’i kaste ja soojad võised Türgi oad, mida võiks vaid olla rohkem. Seakõht pakuks rohkem rõõmu Aasia köögi andunumale fännile. “Sajajalgne maitseb hästi,” teatab kaheksajalga friikate kõrvale mekkinud viieaastane. Koolilaps, muidu niru sööja, pistab vanemate kirjeldamatuks heameeleks kinni suitsuforelli; aias ringijooksmise vahepeale passivad imeliselt “Mudakook” ja käsitsivalmistatud jäätised.