PROFF

Atmosfäär: 9
Teenindus: 6
Toit: 6
Kas läheksin sinna uuesti?

Jah, sest restoran on alles arenemas ja nii köitvat merevaadet juba mujalt naljalt ei leia.

MENÜÜ
Eelroog
Siiatartar 8.50
Saiaampsud tursamaksa, heeringamarja ja suitsulõhega 5.–

Pearoog
Suitsutatud kuldmerikoger rukola ja kirsstomatitega 15.–
Praetud räimed kartuli-juurselleripüreega 6.50

Dessert
Külakook ploomide ja vanillikastmega 3.–
Apelsinibrülee 3.–

Hind kahele 46.–

MILJÖÖ
Kel on soovi kaeda, kuidas rannarahvas restorani peab, sel on võimalus vurada Neemele ja otsida üles restoran Ruhe, mis on saanud oma kahetähendusliku nime esiteks puutüvest õõnestatud paadi järgi ja teiseks saksakeelsest sõnast, mis tähendab tõlkes rahu. Kõrget viilkatusega puitlaudisega hoonet iseloomustab interjööri sakraalsus ja moodsad minimalistlikult põhjamaised detailid: betoonpõrand, leidlikud heegeldatud ümbrisega valgustipallid, kvaliteetne puitmööbel, disainistmed, värviliste nuppudega kummutid ning nutikas peeglite lahendus tualettide kätepesuruumis. Võrratu vaade suurtest külgakendest laseb pilgul uidata eripalgelisel merel, saata silmadega laineid ja merelinde. Sissepääsu kõrvale on ehitatud mugav baarilett. Suviseks tõmbenumbriks on loomulikult kümnete kohtadega terrass, kus suursugust päikeseloojangut nautida.

TEENINDUS
Teenindus on kiire ja kohati liigagi asine. Roogade tutvustus tuleb teenindajate huulilt vurinaga. Isutekitajaks pakutakse kohapeal välja kujunenud uljaid jooke, mida serveeritakse kelmika pilgu saatel. Teab siis neid rannarahva kombeid, kuidas üks õige mereäärne jook tuulega mõjuda võib … Lauakate on lihtne, ei ole sel tarbetut lina või linikut, ainult lauametall, joogiklaasid ja klaasist küünlalatern. Hõbedasele paberile prinditud menüü on meie selle söögikorra kavaleht.

TOIT
Menüü koosneb peamiselt mereandidest, sellest leiab nii austreid, kalu kui ka kammkarpe, mis on praetud, kuumutatud, marineeritud, grillitud või peeneks tartariks vormitud. Alustasime saiaampsudega, millele olid tõstetud rikkalikud kuhjad tursamaksa, heeringamarja ja suitsulõhet. Mõnusad ja kreemjad, mis pakkusid põnevat maitsekooslust puuviljase ja tasakaalustatud valge veini happega. Siiatartari, mille valisime teiseks eelroaks, serveeriti piklikul vaagnal, mille proportsioone jälgiti ka roa serveerimisel: joonena tihedalt hakitud kalamass, kõrval paralleelselt peeneks hakitud šalottsibul ning selle kõrval kohapeal valmistatud värske majonees. Vaagna serva kaunistas kolm imeõhukest punast tšilliratast. Silmale ilus ja suus maitsev.
Eelroogade kogused ei lämmatanud huvi pearoogade vastu. Praetud räimed kartuli-juurselleripüreega osutusid väikeseks pettumuseks. Kuus pisikest paneeritud räime olid saanud kaaslaseks liiga koduse konsistentsiga püree ja törtsu hapukoore-värskekurgikastet. Seevastu kergelt suitsutatud kuldmerikoger maitses tõeliselt hõrgult ja maitseküllaselt, vaatamata sellele, et menüüs lubatud rukola oli jäänud kuuma kala külje alla ning oli kaotanud seal oma kauni värvi ja maitseomadusedki. Desserti ei saa jätta maitsmata ka siis, kui enam tõesti ei jaksa ja viimane küpsis võib su hukatusse viia. Apelsinibrülee tõstis külmikust välja üks otsatult kärsitu inimene. See ei olnud veel piisavalt tahenenud. Külalisena külas olles ei saanud me aga jätta maitsmata külakooki, kus ausa vanillikastme seest punnitasid välja ploomikoogi poolkuud. Iga ampsuga jõudsime magusatõele lähemale, et sellest saab kindlasti üks pikk ja meeldiv sõltuvus!

PROFAAN
Arendusjuht (42)
Abikaasa (40)

Atmosfäär: 10
Teenindus: 10
Toit: 9

Kas läheksin sinna uuesti?
Kindlasti! Väga hea, et leidub inimesi, kes mereäärset kalarestorani tahavad luua. Mereäärse riigina
vajame kindlasti Ruhe-taolisi kohti – kui ilus meie mereäär oleks, kui neid rohkem seal leiduks!

MENÜÜ
Eelroad
Siiatartar 8.50
Siiamarja-shot 2.–
Röstitud ja marineeritud silmud 7.–

Pearoad
Tursafileest kotletid värske salatiga 9.–
Ahjus küpsetatud kohafilee grillitud köögiviljadega 12.–

Desserdid
Isetehtud šokolaadijäätis 3.–
Apelsinibrülee 3.–
Toorjuustukook kirssidega 3.–

Hind kahele 57.50

MILJÖÖ
Restoran Ruhe ei ole käe-jala juures. Tallinna kesklinnast näitab GPS ligi 35 km. Kindel see, et lõunapausi ajal kontoriinimene sealt läbi ei hüppa. Ja ega tasugi. Pigem varu aega. Sõit valmistab ilusasti ette ja ootusärevus aina kasvab. Eksimine, muuseas, on peaaegu võimatu, lihtsalt Neeme külani ja sealt juhatab silt ilusasti restorani ette. Meeleolu restoranis on peaaegu võimatu eraldada väljas olevast hingematvast ilust. Kaunis vaade merele ja ilus liivarand on kõige õigem kooslus ühele kalarestoranile. Pilti täiendavad ka asukohale sobivad “kodulinnud” – lahes ujuv luigepaar. Siseruum on stiilselt avar ja skandinaavialikult lihtne, mööbel mugav – toidud mahuvad probleemideta lauale.

TEENINDUS
Teenindaja oli äärmiselt meeldiv ja avatud inimene. Rääkis paiga ajaloost, restoranist ja ümbritsevast külast. Ja loomulikult teadis, kuidas kala kööki jõuab – ehk kalameeste nimesid ning millal ning kust kala püütud. Tasub kindlasti pikemalt vestelda ja soovitusi küsida. Plussiks on koha valgustus, õhtu edenedes tuli välja, et lisavalgustitega sai ruumile korralikult erksust juurde anda, ilma et see kuidagi häirivaks oleks muutunud.

TOIT
Menüüd saab vaid kiita, on piisavalt lühike ja hoomatav ning kasutab võimalusel just kohalikku toorainet. Seetõttu jäid meie valikust välja austrid ning kammkarbid. Eelroogadest valisime variatsioonid siia teemadel: kihilise siia-shot'i ja siiamarja hapukoore, hakitud sibula ja murulauguga: suurepärane, imeline, oivaline, hunnitu, hõrk ja suussulav. Võib ju muidugi kõik lihtsalt hea tooraine “süüks” ajada, kuid eks koka kunst selles avaldubki, et liigse tööga väärt kraami mitte ära rikkuda. Siiamarja tasub mekutada rahulikult, kuigi nii serveerimise viis kui ka toidu nimi lausa suunavad seda korraga kurku viskama. Marineeritud silmud olid nagu ikka. Marinaad täpselt sobiv, ei liiga kange ega ka maitsetu. Silmud olid marineeritud ja serveeritud väikestes klaaspurkides. Väga praktiline, äratab usaldust, et sulle ei pakuta juba mõnda aega lahtises purgis “laagerdunud” kala. Pearoogadest valisime ettekandja sõnul restorani ühe popima roa – tursafileest kotletid värske salatiga ja ahjus küpsetatud kohafilee grillitud köögiviljadega. Atlandi tursafileest (Eesti oma tuleb lauale alles talvel – teenindajalt saadud teadmised, loomulikult) kotletid olid valgusaastate kaugusel kunagi nooruses koolisööklas serveeritud pätsidest. Kotlette täiendas tomatitest kaste ning roheline salat magusa meloni ja mahlaste kirsstomatitega. Kohafilee pärines aga kohaliku kala küljest ja seda oli maitsest tunda. Võikastmes oli tsitrust ning köögiviljade seas mõjusid mõnusalt röstitud seemned. Võimas. Magustoitudel ei olnud viga. Soovitada julgeks neid kõiki, eriti brüleed ja lihtsat jäätist.