Lammas õunase rooskapsa ja musta riisiga
Koostisosad:
LAMMAS
- 1.5 kg Lambaliha
- 1 sl Oliiviõli
- 2 sl Palsamiäädikas
- 1 sl Kadakavõrsesiirup
- tubli törts Sinep (Põltsamaa kange)
- 0.5 sl Sojakaste
- Sool
- Must pipar
- 1 sl Rosmariin
- 0.5 sl Koriander (jahvatatud)
- 0.5 tk Sidrun (mahl ja koor)
- 4 küünt Küüslauk
- 0.5 l Õunamahl (kodune)
ÕUNASED ROOSKAPSAD
- 2 peotäit Rooskapsas ehk Brüsseli kapsas
- 2 dl Õunamahl
- 1 sl Või
- Sool
- Must pipar
- 1 peotäis Päevalilleseemned
MUST RIIS,VALGED JUURED
- Või
- Oliiviõli
- 100 g Pastinaak
- 120 g Mustjuur
- 110 g Juurseller
- 5 peotäit Must riis
- 1 suur küüs Küüslauk
- 1.4 l Puljong (kana-, veise-, lamba- või muu)
- Sool
- Must pipar
- Ürdid (soovi korral)
Lammas: Sega lambale marinaad, jättes kasutamata vaid õunamahla. Patsuta kintsuke marinaadiga hoolega sisse, kata kilega ja jäta päevaks-paariks seisma. Eelmisel õhtul võta lammas tuppa sooja, et temast ahju
minnes enam külma ei õhkuks. Pista liha vormi, vala ümber kodust õunamahla ja aseta 150-kraadisesse ahju. Jäta nii mõneks ajaks, paar tundi võid rahus millegi muuga tegeleda. Kui on meeles liha kasta, siis seda mõnusam. Eks liha küpsemist tasub passida ja rohkem tunnetada, kui näpuga järge ajada. See pole mingi
peen roog – või siis just on, sest tunded on peenemat sorti teema ...
Riis: Pane pott tulele, lisa killuke võid ja sorts oliiviõli või soolaliha praadimise sularasva, mida Siimu vanaisa meile purgiga saadab. Pese ja koori pastinaak ning juurseller. Haki kuubikuteks ja lisa malmpotti. Seejärel kibekiiresti mustjuur – pese, koori ja haki ning ruttu potti. Selles roas pole küll vahet, kui ta tumedaks läheb,
ent muidu pole see kena. Keeruta juuri ja lisa must riis. Sega veel, lisa hakitud küüslauk ning puljong. Tuli hoia madal ning muudkui sega ja lisa puljongit vastavalt vajadusele. Riisil võtab kaunis kaua aega, umbes 40 minutit, et valmida – ei mingit fast food’i. Must riis ise on nii aromaatne, kinoõhtu lõhnaga, nagu Siim ütleb. Suurt vajadust talle midagi ürtide näol lisada ei ole. Kui aga pisut salveid või lillat basiilikut on, siis kurja nad ei tee. Soola-pipart timmi vastavalt puljongile juurde.
Rooskapsad: Puhasta rooskapsad välimistest lehtedest ja loputa veega. Keeda soolases vees 3–4 minutit. Kuumuta pannil õunamahl ja lisa või. Keeda pisut kokku. Lisa kurnatud rooskapsad, sega, kuni õunamahl
hakkab kleepjalt kapsastele. Viska peoga päevalilleseemneid, pisut soola ja pipart ning “loobi” mõned korrad veel kapsaid õhku, kuni vedelik on kadunud ja kapsad õunased.