Araabia köögis on kardemon väga populaarne maitseaine. Selle seemned ja viljad sisaldavad palju kineooli, antiseptilist ainet, mis hävitab suus leiduvad ebameeldivat hingeõhku tekitavad bakterid. Piisab mõne tera närimisest, mis hiljem välja sülitada. Soovitav on juua ka piparmünditeed. Piparmünt sisaldab aromaatset õli, mis annab talle iseloomuliku lõhna ja maitse ning omab mikroobidevastast toimet.

Hambavalu

Valu vaigistab haigele hambale asetatud nelgiõliga immutatud vatitükike. Kui nelgiõli ei ole käepärast, sobib kasutada ka tavalist vürtsinelki.

Puhitus (gaasid kõhus)

Kasulik on juua piparmünditeed, mida tuleks teha korduvalt: tassitäis hommikul ja teine õhtul. Mõnikord tekib puhitus seoses stressiga, sel juhul toimib piparmünditee närvisüsteemi rahustavalt ja vähendab gaaside kogunemist.

Toit ei seedi

Soovitav on närida veidi ingverit. Tugevama mõju saab kui võtta 1 tl värsket riivitud ingverit ühe tassitäie (200 ml) kuuma vee kohta, lasta seista kaetult 10-15 min ja siis juua.

Iiveldus ja oksendamine

Kui toidumürgituse korral kaasneb iiveldusele ja oksendamisele ka kõhulahtisus, soovitatakse juua ingverist ja kaneelist valmistatud jooki. Ingver peatab iivelduse, kaneel pidurdab aga kõhulahtisust. 1 tl kaneeli ja ½ tl ingverit leotada tassitäies kuumas vees 10-15 min, siis kurnata ja juua. Ehkki mitte nii efektiivselt kui ingver, vähendab iiveldust ka piparmünditee.

Peavalu

Veresoonte ahenemisest põhjustatud peavalu aitab vaigistada rosmariin, mis laiendab veresooni. Rosmariini joogi valmistamiseks võtta 1 tl droogi 1 tassi kuuma vee kohta, lasta veidi tõmmata ja siis juua.

Putukahammustus

Naha sügelemist ja turset vähendab piparmündiõliga immutatud vatitüki asetamine hammustuse kohale. Piparmündi toimel suureneb hammustuse kohal verevarustus ja koos sellega pääseb kahjustatud alale ka rohkem veres leiduvaid mürke neutraliseerivaid aineid.

Menopausile kaasnev öine higistamine

Aedsalvei tee aitab vähendada või isegi peatab täielikult öise higistamise. Tee valmistamiseks võtta 3-4 tl kuivatatud salveid 1 tassi kuuma vee kohta. Tee vajab kaua tõmbamist (4 tundi), siis kurnata ja juua vähehaaval.

Merehaigus

Võib kasutada ingverit, mis pidurdab merehaiguse sümptomite teket, takistades tasakaalu elundist väljuvate impulsside liikumist. 1 tund enne reisile asumist juua ingveriteed või kasutada rohukauplustes müügil olevaid ingveripreparaate.

Köha

Tüümian on hea vahend mitte ainult antiseptilise toime tõttu, vaid ta soodustab ka röga eritust ja vähendab bronhide spasme. Tüümiani tee valmistamiseks võetakse 1-2 tl kuivatatud taimelehti 1 tassi kuuma vee kohta, lasta tõmmata 10 min.

Kuseteede häired

Petersell on suurepärane diureetik, mis sisaldab müristiini ja apiooli. Need ained intensiivistavad verevoolu neerudesse ja sellega kaasneb uriini teke. Tee valmistamiseks võib kasutada nii värsket kui kuivatatud peterselli. Võtta 1 tl peterselli tassi kuuma vee kohta ja lasta 10 min tõmmata. Teed on soovitav juua korduvalt.

Märkus

Kui põetakse mõnd raskemat haigust, nt allergiat, astmat või muud, tuleb olla ülalesitatud taimsete ravivahendite kasutamisel ettevaatlik. Sel juhul tuleks tarvitamise suhtes nõu pidada raviarstiga.

Allikas: terviseleht