Kõige lihtsam on õppida vahet tegema kasulikul ja "mitte kasulikul" ning selle teadmisega oma menüüs korrektuure teha. See ei tähenda, et peaksid nüüd päevast päeva jälgima igat ampsu, vaid piisab sellest, kui jälgid toidu toorainet ning roa valmistusviisi.

Õlid
Toidu valmistamine ja selle viis on kogu söögitegemise üks olulisemaid protsesse ning selleks on vaja valida õige õli. Nii uskumatu kui see ka poleks, võid kaotada nii mõnegi üleliigse kilo vaid toiduõli ümber vahetamisega. Kõik odavad, plastik- ja läbipaistvates pudelites kollased õlid, on tavaliselt rääsunud ning organismile kahjulikud. Neid õlisi nimetatakse teiste õlide ülejääkideks ning võivad muutuda kuumutamisel tervisele kahjulikuks. Õige õli on naturaalne, rafineerimata ja külmpressitud. Parim näide on külmpressitud (esimes pressi) oliiviõli.

Süsivesikud
Süsivesikud täidavad inimese organismis aga olulist rolli - nad on nimelt peamised energiaallikad ning siinkohal on oluline eristada liht-ja liitsüsivesikuid. Lihtsüsivesikud imenduvad kiiresti, seeduvad kiiresti ning annavad kohest energiat. Liitsüsivesikud aga imenduvad aeglaselt ning neist jätkub energiat kauemaks, toites pikka aega aju ja lihaseid. Lihtsustades öeldes on lihtsüsivesikud kahjulikud ning liitsüsivesikud on head. Kuidas neid aga eristada?

Lihtsüsivesikuid on kerge ära tunda - enamasti on lihtsüsivesikud kõik jahust valmistatud tooted, saiatooted, töödeldud toidud, pakendatud toidud, suure suhkru või soola sisaldusega ning toidud, mis sisaldavad erinevaid värvi-lõhna- ja säilitusaineid. Selleks on ka näiteks valge riis.
Liitsüsivesikud on aga täisteratooted ja köögiviljad (üldiselt toidud, mis sisaldavad palju kiudaineid) - pruun riis, tangud, oad, herned, porgandid, õunad, pirnid jnei.

Täiskasvanud inimese toidumenüü peaks sisaldama keskmiselt 75-80% liitsüsivesikuid. Siin on jällegi reegel, et kindlasti ei tasu tervisliku toitumisega hulluks minna, 20-30% ulatuses on täiesti normaalne tarbida lihtsüsivesikuid ja lubada endale patustamisi. Ka peale füüsilist treeningut ja suurt koormust on soovitatav süüa midagi magusat või rammusat, mis taastab kiiresti energiavarud.

Seega toidumenüü tuleks korrastada nii, et keskmiselt 70 - 80% toidust sisaldaks köögivilju, toortoite, teravilju ja kaunvilju ning tervislikke rasvu (OMEGA-3). Köögivilju võib julgelt valida värvide järgi - head köögiviljad, milles on palju oksüdante on tavaliselt ka tugevate värvidega!

Kui loobuda poes kiirtoidu ostmisest (näiteks valmis pihvid, viinerid jms) ning valmistada ise toortoidust vajaliku, on kaal lihtne langema. Samuti väljas süües on alati võimalik tellida liha ja salatit ning lisandid välja jätta. Su keha ütleb sulle aitäh ja organism teeb pika pai!