Ennekõike näitlejana tuntud Tiina Tauraite on pipraviinast arenenud nüüd siis ka liköörivalmistajaks, jättes ka uutele toodetele külge varem selgeks õpitud trikid. Tegemist on kindlasti ühe praeguse hetke Eesti kõige vingema joogiga. Kui ei usu, mekkige järele, kaubandusvõrk pakub raha vastu seda pudelit meeleldi. Noh, kui just konkreetselt see pudel on otsas, siis on saadaval selle mitte kehvemat venda - “Sõstar ja Pipar”

Turbaga suitsutatud tšillli viin

“Ma valmistasin selle mustsõstralikööri Eesti marjadest ja mahedast rukkiviinast. Inspireerituna Šoti viskist, tegin turbasuitsuga kuivatatud sõstardest padadestillaatoris kange eau de vie ja panin selle likööriga laagerduma. Kooslusele paneb punkti õrn tšilli. See jook on tänaseks küpsenud kaua ja küpseb pudelis edasi,” kirjutab oma joogi kohta tootja ise.

Tauraite kasvatab ise, enda marjaaias sõstrad ning valmistab neist Eesti ainsa piiritusetehase – Moe – toodangut appi võttes likööri. Liköörist välja võetud marjad näitlejanna kuivatab ja suitsutab turbasuitsuga, mille järel paneb marjakestad uuesti käärima. Tulemuse ajab “läbi torude” ehk destileerib, lisab kodukasvuhoones kasvanud tšillid ja väikese laagerduse järel kallab käraka liköörile hulka.

Pikk protsess tagab aga selle, et iga sõõm ja amps väljendavad täielikku maitsesegu, mis Eestit esindab. Kui on üks pudel, mis võiks reisikotti mahtuda, siis just selle joogi võiks Eestit iseloomustama valida.

Maitsed.ee Likööritesti Võitja

Eelmise aasta lõpul viis veel toon Maitsed.ee nime all tegutsenud portaal läbi kohalike napside testi, kus just Tauraite "Sõstar & Suits" üsna veendunud võidu võttis. Siin väljavõte sellest, mida toona mekkijad joogist arvasid:

“Maitsmise alguse järel langes ruumi vaikus ning kellelgi polnud võtta sõnu, et kiiresti seda jooki kirjeldada. Kui esmased mõminad ja mmmmm-tegemised lõppesid, oli esimene fraas, mis lendu sai: tõeline kunstiteos! Tauraite on saanud pudelisse ühe viimase aja kõige rikkalikuma ja tasakaalustatunuma joogi, milles on töötavad kõik nüansid nii eraldi kui kogumine: tšilli kõrvetab keelt aga samas elavdab likööri mesist magusust, sõstar paneb mõtlema suvele ja teeb suu hapuks, suits omakorda viib mälu talvele, kärakas teeb pea mõnusalt uimaseks ja hõllandus hiilib vaikselt ligi."

"Likööri suus ringi liigutades muutub see iga keeruga õõnes, andes pigevalt uusi mõtteaineid. Mingil juhul ei ole tegu igava joogiga, iga amps on jälle uus elamus - kas tšilli lööb suus tantsu või tuleb hoopis peale mahe sõstar, siis jälle kerge suit, mis meenutab vanaema maakodu. Suusrohi, mis soojendab nii keha kui vaimu.”

Tiina Tauraite