Eesti pruulikoda valiti maailma 100 parima hulka

Maailma suurima õlleentusiastide keskkonna RateBeer kasutajad hääletasid maailmas tegutseva 24 000 pruulikoja seast 100 parima hulka Eesti pruulikoja Põhjala. Ühtlasi valiti Põhjala õlu Rukkivein 2017. aastal turule tulnud 101 000 õlle seast 50 parima hulka.

Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liikme Enn Pareli sõnul on tegemist ühe kõrgema tunnustusega, mida õllemaailmas üldse saavutada võib. “Naljaga pooleks võib öelda, et tegemist on justkui õlle-Oscariga, mis on nii Põhjala kui ka tegelikult kogu Eesti väikepruulijate kogukonna jaoks väga suureks tunnustuseks,” rääkis Parel, kes on ühtlasi ka Põhjala tegevjuht.

“Väikepruulimise kvaliteet ja tase Eestis on aastatega tempokalt edasi arenenud ning võib julgelt öelda, et hoolimata suhteliselt vaenulikust alkoholipoliitikast on Eestist kujunenud maailma mastaabis tõsiseltvõetav õllemaa,” kinnitas Parel.

“Väga hea meel on näha, et Eestis tehtud asjad murravad maailmas läbi ja jäävad silma - olgu selleks tehniline innovatsioon Skype’i või Transferwise’i sarnaste lahenduste näitel või hoopis erilised maitseelamused, nagu Eesti käsitööõlled. Täna suudavad meie käsitööõlled ka rahvusvaheliselt eristuda ja äratada tähelepanu uudsete maitsetega, samuti on paljudest kodustest “pruulinurkadest” kasvanud lühikese ajaga välja arvestatavad pruulikojad, mille saavutused maailmas tähelepanu püüavad.”

Maailma sajast parimast pruulikojast 68 asuvad Põhja-Ameerikas, ülejäänud Euroopas. Edetabelisse ei mahtunud ühtki pruulikoda Soomest, Lätist ja Leedust. Parel usub, et saadud tunnustused tekitavad nii Põhjala kui ka teiste Eesti käsitööõllede vastu suurt huvi kõikjalt maailmast.

Pärnus hakatakse üle pika aja taas õlut tootma

Pärnu linnavolikogu nõustus Loode-Pärnu tööstuskülas asuva Rehepapi 28 kinnistu hoonestusõiguse võõrandamisega osaühingule Pernauer, kes lubas seal hakata hiljemalt järgmise aasta lõpus õlut pruulima.

2016. aastal asutatud Pernaueri eesmärgiks on õlut ja kalja toota. Seni on nad tegutsenud erinevatel erapindadel ja pole killustatuse tõttu saanud areneda. Ettevõte on teinud nii pudeli- kui vaadiõlut, mida pakutakse Pärnu toitluskohtades ja kauplustes.

Kuuele omanikule kuuluv Pernauer on valmis laenu võtmata investeerima veerand miljonit eurot, et püstitada 120 ruutmeetri suurune hoone ja varustada see seadmetega. Kui plaanid õnnestuvad, hakatakse Pärnus pärast kümmekond aastat kestnud vaheaega taas õlut tootma.

Kalamaja servale tuleb uus õllefestival

Kümnete väikeste pruulikodade eestvedamisel sünnib eeloleval suvel Eestisse uus käsitööõlle, -veini ja -siidrifestival, mis tutvustab kohalike väikepruulijate toodangut. Eesti Väikepruulijate Festivali eesmärk on tuua kokku kõik Eesti kvaliteetsed väiketootjad ja näidata nende põnevaid tegemisi laiemalt.

Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liige Gristel Tali soovitab juba täna kõigil huvilistel broneerida oma kalendrites juulikuu teine nädalavahetus, sest taoline kohaliku väikepruulimise festival on Eestis esmakordne ja seetõttu pakub üritus rohkelt põnevust.

“Oleme mitmel aastal hoogu võtnud ja tuleme lõpuks sel suvel välja tõeliselt elamusterohke festivaliga, mille eesmärgiks on tutvustada kodumaa parimate pruulijate toodangut ja traditsioone,” kirjeldas Tali, kelle hinnangul on nii käsitööõlle kui ka käsitööveinide ja -siidrite kultuur Eestis viimaste aastate jooksul silmapaistva taseme saavutanud. Käsitööõlle, -veini ja -siidri festivalile on oodata kõiki Eesti väiketootjaid, kelle toodangut saavad külastajad kohapeal maitsta ja võrrelda.

Tali sõnul on korraldajate eesmärk tõsta festivali fookusesse kvaliteetne käsitöötoodang ja tuua välja, kui palju põnevaid väiketootjaid meil Eestis tegutseb, kes turgu oma eriliste maitsetega rikastavad. “Eesti väiketootjad on end tõestanud maailmas väga kvaliteetsete käsitööjookide tegijana. Kuna aga tegemist on eksklusiivse ja keskmisest mõnevõrra kallima toodanguga, pakub festivali formaat huvilistele võimalust degusteerida põnevaid maitseid väikestes kogustes,” selgitas Tali.

Kaks Eesti käitööõlut murdsid sisse Rootsi suurimasse kaubandusketti

Väikepruulikojad Tanker ja Põhjala ekspordivad alates aprillist Eesti käsitööõlut Rootsi suurima kaubandusketi ICA tellimusel kõikidesse kauplustesse üle riigi. Esmatellimus kahelt Eesti pruulikojalt kokku oli 24 000 pudelit ning edasised tellimused sõltuvad käsitööõllede müügiedust Rootsi kauplustes.

Eesti tootjate õlled valiti Rootsi kaubandusketti iga poole aasta järel toimuval tiheda konkurentsiga konkursil. Kokku valiti kevadel ICA sortimenti neli uut õlut ning kahe Eesti väiketootja sattumine sellesse nimekirja annab tunnustust kohaliku väikepruulimise tugevast tasemest.

“Kuigi Rootsi on ülemere naaber ja võiks eeldada, et Eesti kaubad seal on tuntud, eelnes ekspordi alustamisele ikkagi pikk ja sihikindel töö,” selgitas Tankeri pruulikoja juht ja Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liige Jaanis Tammela. “Esimene tagasiside on olnud positiivne ja annab julgust loota, et pälvime Rootsi õllesõprade tunnustuse ja meie käsitööõlledel õnnestub ülemere naabrite juures tugevalt kanda kinnitada”.

Toidupoed tohivad Rootsis müüa vaid kuni 3,5-protsendilise alkoholisisaldusega õlut, mistõttu on mõlemad valituks osutunud Eesti õlled tavapärasest lahjemad pale ale stiilis Craft FM ja hapu nisuõlu Kreuzberg. Tankeri Craft FM on kerge, tsitruselise maitsega ja vähese alkoholisisaldusega pale ale stiilis õlu. Põhjala Kreuzberg on värskendav hapu nisuõlu, mille valmistamisel on kasutatud piimhappebakterit.