Järgnev tekst sisaldas põhitõdesid hea veinivaru koostamiseks ning andis esmase ülevaate viinamarjasortidest. Loomulikult ei piirdu veinialased teadmised siin tooduga ning selleks, et saada eksperdiks, tuleb aastaid tegeleda viinamarjade tundmaõppimisega, kuid käesolev juhend peaks aitama üle saada esimesest takistusest, mis vahel on kõige hirmuäratavam, ning kujundada välja oma veinimaitse.

Merlot

Punased veinid
Cabernet Sauvignon

Kirjeldus: see on punaste veinide seas üks kuulsamaid. Cabernet Sauvignon on tuntud oma maitse ja aroomi sügavuse poolest; see on rikkalik, täidlane ja intensiivne kirsi-sõstra ning mõnikord ka maitsetaimede varjundiga. Kui hoida seda veini veidi aega suulae vastas, on tunda kerget mustika-, mustsõstra-, vaarika- ja tammemaitset. Cabernet Sauvignon sisaldab tuntavalt parkaineid – tanniine, mille tõttu punane vein tundub suus ja kõris kuivana.

Toidusoovitus: tugeva maitsega vein vajab enda kõrvale ka vastavalt maitsestatud toitu. Cabernet Sauvignon sobib kõige paremini metsloomaliha või mõne muu kerge kuid tugeva maitsega liha kõrvale. Selleks võib olla näiteks part, vürtsikas veiseliha, pasteet, küülik, praeliha, vürtsikas linnuliha, grillvorst või neerud. Samuti sobib see hästi tugevamaitseliste juustudega.

Merlot

Kirjeldus: Merlot on algaja veinisõbra jaoks ehk kõige kergemini mõistetav punane vein tänu oma keskmisele täidlusele või täidlusele ja maitsetaimede varjunditele. Tavaliselt on Merlot’ maitse pehmem kui Cabernet Sauvignonil ning sellest võib leida vihjeid murakale, ploomile, sõstrale, šokolaadile ja vanillile.Toidusoovitus: Merlot on küllaltki universaalne. Seda võib pakkuda koos kõigi tavapärase maitsega toitudega, kuid kõige paremini sobib see veise- ja lambalihaga, aga seda võib juua ka metslooma- või pardiliha juurde. Samuti on Merlot hea rikkalike itaalia toitude kõrvale.

Pinot Noir

Kirjeldus: maitse erilisuse poolest asub Pinot Noir astme võrra madalamal kui Merlot. Pinot Noir on kerge või keskmise täidlusega punane vein, millel on õrn, mahe ja varjundirikas maitse. Selle värv võib varieeruda helepunasest kuni keskmiselt tumeda punaseni ning enamasti võib selles tunda vaarika ja kirsi aroome, millele mõnikord lisandub ka millegi maalähedasema, nt seente, lõhnavarjund.

Toidusoovitus: Pinot Noir sobib hästi lõhe, lambaliha, kana, singi ja sealihaga. Klassikaline prantsuse köök kasutab Pinot Noir’i mitmetes toitudes nagu näiteks (kana punases veinis), (veiseraguu) ja (ahjuvormiroog). Enamasti on seda veini kõige parem serveerida lihtsate ja rikkaliku maitsega toitude kõrvale.

Zinfandel

Kirjeldus: Zinfandeli maitse varieerub kergest täidlaseni ning sisaldab marja- ja vürtsivarjundeid. Kerged Zinfandelid on tavaliselt tugevama puuviljamaitsega, samas kui raskematel markidel tuleb esile marjamoosi varjund. See vein on tavaliselt oma hinda väärt, kuid ärge ajage punast Zinfandeli segamini valge Zinfandeliga, mis on rosé-tüüpi vein.

Toidusoovitus: Zinfandel maitseb hästi itaalia toitude kõrvale ning sobib suurepäraselt koos juustude, pastaroogade ja igasuguse punase lihaga. Seda võib proovida koos pizzaga, mis on kaetud tomatite, punase sibula, mozzarella ja pestoga.

Chardonnay

Valged veinid
Chardonnay

Kirjeldus: kui oled kutsunud õhtusöögile külalisi ja tahad neile serveerida valget veini, siis Chardonnay on alati kindel valik. See on üks populaarsemaid valgeid veine, sest tavaliselt on selle maitsed hästi tasakaalus. Erinevate Chardonnay’de maitsed võivad varieeruda puhtast ja selgest sordile omasest maitsest kuni rikkaliku ja keeruka buketini. Chardonnay on reeglina keskmise täidlusega või täidlane vein, milles lisaks vanilli ja või aroomile võib kohata õuna- ja pirnilõhna.

Toidusoovitus: Chardonnay on California kõige populaarsem vein ning sobib seega hästi california köögi juurde. Siin võib mõelda grillitud kanale, lõhele, karpidele, lestale ja avokaadole. Väga hästi maitseb see ka koos prantsuse toitude ja koorekastmes pastaroogadega.

Sauvignon Blanc

Kirjeldus: Sauvignon Blanc on kõige kergem valge vein ning on tuntud oma värske muru, maitsetaimede ja tsitruseliste varjundite poolest. See on enamasti kuiv, kirka ja happelise maitsega vein, mida on alati väga kerge juua.

Toidusoovitus: see valge vein maitseb hästi koos kergete toitude ja valge lihaga, eriti kala ja mereandidega. Samuti on see väga hea aperitiivina.

Rose

Rosé veinid
Roosad veinid

Kirjeldus: nagu nimigi vihjab, on rosé-tüüpi veinid kahvatupunast värvi. See värv on saadud teatavast punaste viinamarjade segust, mida on spetsiaalselt töödeldud, et osa viinamarjakestade pigmente kanduks üle veini ja muudaks selle roosakaks. Sellised veinid pälvisid suurema tähelepanu 80ndatel aastatel, mil väga populaarsed olid valged veinid ning veinitootjad otsisid võimalusi oma punase viinamarja varude ärakasutamiseks. Tulemuseks olidki roosad veinid, mida mõnikord valmistatakse ka lihtsalt punaste ja valgete veinide segamise teel – ainult ärge seda kodus järele tehke.

Tavaliselt võib roosade veinide värv kõikuda kahvatupunasest kuni aprikoosi ja lõhet meenutavate toonideni. Need on üsna kerged ja enamasti ka natuke magusad veinid, kuigi mõned neist võivad olla võrdlemisi kuivad, sisaldades vaid suhkrujääkide maitsevarjundit.

Roosade veinide hulgast võib leida ka selliseid, mis kannavad nimesid nagu Blanc de Pinot Noir, Cabernet Blanc, White Zinfandel, Pinot Gris ja Vin Gris.

Toidusoovitus: roosad veinid on kerged ja natuke magusad, mistõttu nad sobivad suurepäraselt vürtsikate ladina-ameerika ja aasia toitude juurde, sest puhas ja magus veinimaitse leevendab suus põletavat tunnet. Tšillikausile rosé veini peale juua ei ole just soovitav, aga selliste suupistetega nagu natšod või quesadillad sobib see suurepäraselt.