Huvitavaid maitseid ja uusi kohaliku keermega tooteid soovib ju minna otsima nii tõsine toiduinimene, kui ka tavaline dumbuser, kes toidut kohaliku elu essentsi üritab leida. Toit on kiirem viis mõistmaks, mis meiekandis toimub, millised on kohalike eelistused ja maitsed. Selleks, et saaks pisut parema pildi sellest, kes me eestlased oleme, soovitame käia läbi neist viies toiduepitsentrist. Igaühe on pakkud see miski, mis lööb sokid jalast ja suu lahti.

Nii siis … Viis kauplust ja turgu, kust tuleb Tallinnas olles läbi astuda:

Tallinna Keskturg

Tallinna turgude kese, nõukogudeaegse aura säilitanud kauplemiskoht, kus käimine on kui ajas rändamine. Säilinud on kogu lettide ja kauba kakofoonia, ümbruse lõhnabukett – suvel lilleline ja puuviljaselt värske, talviti kalane ja kergelt räme -, aval kauplemistraditsioon kui ka fakt, et leida on igasugust põnevat söögikraami lihast kalani ja õuntest murakateni. Lisaks aasta jagu oma “best before”-i ületanud Poola šokolaad ja käsitsi purki pandud seente ning muude fermentideni. Tuleb tunnistada, et Tallinna Keskturg ei ole nõrganärvilistele, kuid toiduinimestele kohustuslik külastus – pigem meenutab see juba 1947. aastal alguse saanud turg Lõuna-Euroopa parimaid kauplemiskohti.

Turult leiab värskemat lihakraami, mille hulka kuuluvad ka kummalisemad rupskid, vajadusel lõigatakse tagatoas pikki ja risti lahti vajaliku pikkusega röstimiseks minevad luuüdikonti. Olemas on nii koššerlammas ja -kanad, kui Armeenia sašlõkk. Värske liha keldri ja suitsutatud, keedetud liha turu esimesel korrusel. Ära ei tohi aga unustada ka väga mõnusat kalaletti, kus kohalik ujuv kõik olemas. Samas põnevaim on kalaleti kõrvaltuba, kust saab odavalt kätte kalmaarikombitsad, rihvahvena ja ka tuura. Nii nagu turul olema peab käib kõik arveldamine sularahas, läbi lõbusa kauplemisdialoogi ja eelmaitsmise. Kõik on nagu peab, ausal ja naturaalsel kujul, ekstraheerimata.

Vene keeles on selle turu kohta käibel parim termin ehk “polje tšudes”, mis tähendab “imede põldu” ehk kohta, kust on võimalik leida kõike, mida hing ihaldab.