Maroko

Kõige traditsioonilisema retsepti järgi tehtud kanatagine’i djej maqualli valmistamise saladus on heas kanas – aga just selle valimine on nii neetult keeruline. 
Kogenematule silmale on iga kana letis ilus. Valged kohevad suled, elavad mustad silmad ning väikesed vahvad kollased varbad ja nokk. Milline on aga ilus ka siis, kui tal kõri läbi on lõigatud ja suled maha kitkutud, on küsimus.

Et kana on kõige igapäevasem liha maroko toidulaual, siis parimate lettide juures on turul alati saginat. Tagine võib vabalt valmistada ka must lihast, mis rikkamates ja Euroopast enam mõjutust saanud linnades kombeks, või kalast, mis ookeani ääres lihtsamalt kätte tuleb, või siis berberite kombel ainult köögiviljadest.

Kaamelisteik ja -burger

Kaamelilihunikud tunduvad olevat kõik tipptegijad – nende lettide taga trügib alati inimesi. Kaamliliha tekitab ühtviisi elevust nii välismaalastes kui marokolastes, sest erinevalt riigi lõunasoast ei ole see Põhja-Marokos levinud toit, ilusa kaamlisteigi jaksavad endale osta vähesed. Pigem rändab lauale kaamlivorst või hakklihapallikesed.

Ei ole eraldi liha-, põllutöö- või võidusõidukaamleid. Kaamel on kaamel.

Euroopa mõistes on tegemist kahtlemata mahesaadusega, sest kaamlid longivad päevad läbi vabalt ringi, naksates arganipuuoksi ja vilju (mis neist ja kitsedest üle jääb, saab überkalliks ja vitamiinirikkaks arganiõliks - ilmselt ainsaks asjaks, milles Marokol maailmaturul monopol on).

Aga igatahes on Maroko gurmeepealinnas Fésis populaarseim söögikoht kohvik, mis pakub kaamelipihviga hamburgereid.

Maroko

Populaarsus ei tähenda veel, et tegemist parima kohaga on. Fésis on sellele tiitlile pretendeerijaid sadu. Medina riadite, hotellide, juures tegutsevad restoranid pakuvad tihti õhtusööki vaid neile, kes ennelõunal on läbi astunud või helistanud, et oma toidueelistustest teada anda. Siis minnakse turule parimat liha ja köögivilju valima, et õhtusööki valmistama hakata. Isegi siis, kui olete üsna täpselt üles lugenud, mida süüa soovite, on tulemus üllatav.

Sest tomatid võivad taldrikul olla ahjuküpsed, lõhnates kaneeli järele, või tellitud mereannid saabuda lauda magustoiduna serveeritava pastilla sees, mis iseenesest on üldsegi Hispaania toit, mille araablased sealt lahkudes kaasa tõid ja retsepti oma maitse järgi pisut kohandasid. See tähendab: lisasid suhkrut.

Suhkur sobib igasse toitu

Maroko köök on kui araabia, euroopa ja berberi köökide sõpruskohtumine, kus kõik kolm tahavad anda endast parima – ja kõik on igaks juhuks kaasa võtnud topeltkoguse suhkrut. Maroko toit pole seega kaugeltki mitte vürtsikas, nii et eriti turul ja tänaval peaks väga teravasse rooga umbusuga suhtuma - mingit maitset, tõenäoliselt mitte värsket ja head, üritatakse peita.


Aga palju tõenäolisem, kui natuke liiga kauaks kärbeste kätte jäänud lihast saadud toidumürgitusse suremine on meeldiv ja aeglane surm suhkru läbi. See hiilib ootamatutesse roogadesse, muutes isegi lihapirukad magusaks.

Maroko

Ainus söögikord, kui suhkur ei üllata, on hommikusöök. Paari päevaga saab lihtsalt selgeks, et on täiesti lootusetu midagi muud üldse hommikusöögiks saada. Päikest ja suhkurt täis mahlad, viigimarjad, datlid, aprkoosid, saiakesed või pannkoogid, pisut moosi selle kõige juurde – vähemalt kolme erinevat sorti leidub ka kõige lihtsamates kohtades. Muuseas, marokolastel ei ole mingit erilist suhkrutaluvuse geeni, diabeet on väga levinud.

Aga nad ei lõpeta kõige söömist ja ilmselt ka mitte teie - Maroko lihtsalt on kõige maitsvam maa (kui te ikka selle õige kana leiate).