Linnuliha puhul ongi oluline see, eriti rinnafilee puhul, et igal võimalikul viisil anda lihale mahlasust, muul juhul jääb roog kuiv ja ebameeldiv. Seetõttu ongi vaja anda kalkunifileele rullikeeratuna seestpool niiskust rukkileiva ja peekoni täidisega ning valmistamisel panna rull ahju vähesesse puljongisse. Kõige keerulisem selle roa puhul ongi ehk see, kuidas see rull valmis rullida, see nõuab teatavat näpuosavust, et kogu sisu jääks ka sinna kuhu ta mõeldud on - kanaliha keskele.

Üldiselt teevad eestlased erinevaid rulle ja täidetud lihatoite vähe. Kummalisel kombel arvatakse, et nendega läheb kaua aega, tegemist on hirmsa jändamisega ning tulemus pole kaugelt see, mida eeldatakse. Vale puhu. Suurim vale, mida kuuldud. Rullid valmivad kiiresti ning mõte ongi selles, et ühe jamamisega saab kohe valmis terve roog. Näiteks … teeme linnulihast sammu veise juure … matambre. Tegemist on Ladina-Ameerika roaga - matambre tähendabki rulli -, kus veise suurde kõhuäärelihasse keeratakse sisse kõik õhtusöögiks sobilikud juurviljad ja muud lisandid. Liha hautatakse ning sellest lõigatud paksem viilakas ongi kogu roog - kartul, porgand, kaalikas, muna, kapsas, veiseliha. Juurde väikene veinikaste ja purgis see õhtune söömine ongi.

Linnulihaga on seis tegelikult sama. Alati ei pea mõtlema ju Kiievi kotleti raamides, millega - mööname - on jamamist palju: olemas peab olema õige liha, õige või ning peab oskama seda head kotleti kokku panna. Aga selle praeguse fileerulli retsepti puhul kulub vaid mõni minut lõikumisele, tampimisele, praadimisel, rulli keeramisele ja rõõmsalt ahju see toit ka läheb.

Ragne Värk ise iseloomustab oma rooga nii: “Kalkunirulaad on lausa ideaalne roog, mida serveerida jõulude ajal. Saad seda serveerida külma eelroana või suupisteks, mistõttu võid selle roa vabalt valmis teha kuni kaks päeva enne serveerimist. Rulli täidisesse on lisatud musta leiba, mis tekitab kerget jõulumeeleolu. Loomulikult võib alati katsetada sellise rulaadi tegemisel erinevate täidistega!”

Jõululine mekk juurde

Mööname, et kanalihasse, erinevalt veiselihasse, on keeruline kogu õhtusööki keerata - lihast pole lihtsalt linnule sellises mahus antud. Aga … saame kanarullile teha juurde siis midagi mõnusat. Samuti lihtsat ning kergelt kokku tulevat. Samuti midagi, millel oleks kerge jõulumekk. Nimelt siis … kergelt köömnesed ja kardemonised ahjukartulid ning pohlamoosiga punase veini kaste. Miks mitte. Nädalavahetusel ju natukene aega võiks olla.

Kartulitega teeme nii nagu ahjukartulitega ikka talitatakse: koorime, keedame, seejärel maitsestame ja paneme ahju oliiviõlisena röstuma. See natukene “mäkerdamist” nõuab, kuid tulemuseks on jumalik lisand hõrgule linnuliharullile.

Kastmega ei jända rohkemat, kuid lisame kastmele paar suuremat supilusikat magusat pohlamoosi. Kastmega on meil hea viis pisut petta, kuna poest on võimalik juba mõned nädalad osta valmiskeedetuna punase veini kastet. Puljongimeestena tuntud toiduinimesed on pannud purki ka 12 tundi keenud kastme, mis sobib ideaalselt pohlamoosi endasse võtma. Pange aga pada tulele, valage kaste sellesse, lisage moos ja tõstke korraks keema. Tehtud.

Kui aga soov ise kaste valmistada, siis pole midagi lihtsamat: puljong koos veiniga keema, vaikselt keedad vedeliku poole vähemaks, siis lisad pohlamoosi ja keedad veel maha. Kui on soovi lisamekke anda tasub keeta kastmesse ka mõni sibul, küüslauk, tüümiani ja miks mitte kaneeli. Jälle jõulune mekk. NB! Kõik tahke kurnake kastmes enne serveerimist loomulikult välja.

Rull kannatab ka punast veini

Mida serveerida kartulite, kanarulli ja imelise kastme juurde? Võiks ju kohe arvata, et linnuliha eeldab valget veini. Võib nii arvata ja eksida ei saa. Samas on tegu suhteliselt tummise roaga, mis vajaks juurde ikkagi midagi mõnusalt soojaandvat. Selleks punasest veinist mööda ei saa.

Aga … suviseid noote võiks ju veinis ka ikka olla. Seepärast miks mitte küsida oma koduse veinipoe sommeljeelt mõnda punast cabernet või shirz marja veini Lõuna-Prantsusmaalt Langedoc’ist või Itaalia poolt head chiantit. Punane ei ole vaid punase lihaga sobiv.

Et ei saaks süüdistada meid alkopropagandas anname ka alternatiivimõtted: kombucha. See jook on Tervis ja Tervis on see jook. Tuleb tunnistada, et teeseene fermenteeritud lonks hoiab kõhu korras ning laseb ka kurjemal söömal kergelt kehast läbi libiseda. Eestis on kombucha tootjaid - oi kui - palju ning nende toodangud väga head.

Valmistamine


Kalkunirull

  • Lõika rinnafilee pooleks, kuid ära liha täiesti läbi lõika. Seejärel tambi toidukile vahel filee lihahaamriga õhukeseks. Maitsesta liha soolaga. 
  • Täidise valmistamiseks rösti rukkileivaviile kergelt. Seejärel murenda leib kaussi ning vala juurde puljong. 
  • Lõika peekon, varsseller, sibul ja küüslauguküüs väikesteks tükkideks. 
  • Prae pannil esmalt peekonit minuti jagu ning seejärel lisa pannile varsseller, sibul, küüslauguküüs ja tüümian. 
  • Küpseta seni, kuni sibul on klaasjas ning seejärel lisa segu kaussi leivale seltsiks. 
  • Sega kõik korralikult läbi ühtlaseks massiks. 
  • Kõige viimasena lisa hakitud metspähklid ning maitsesta soola, pipraga. 
  • Laota valmistatud täidis rinnalihale, jättes ääred 1 cm ulatuses vabaks. 
  • Seejärel keera liha pikemast küljest rulli, raputa peale pisut soola. 
  • Kinnita rull lihanööriga, et küpsedes roog ilusti koos püsiks.
  • Aseta kalkunirull ahjuvormi, määri see pealt kokku võiga ning vala vormi puljong. 
  • Küpseta liha ahjus 175 kraadi juures 40-50 minutit. Seejärel lase roal jahtuda! 
  • Sobib hästi serveerimiseks näiteks pohla- või jõhvikamoosiga.
Ahjukartulid
  • Koori ja keeda kartulid soolvees pehmeks.
  • Kurna ja pane kaussi, kus maitsesta veel soolaga, köömnete, oliiviõli ja purustatud kardemonidega. 
  • Sega kartulid läbi ja pane köögipaberiga kaetud ahjuplaadile.
  • Rösti 180 kraadi juures kartulid pealt krõbedaks neid aegajalt segades.
  • Serveeri kalkunirulli juurde.
Veinikaste
  • Pane kaussi keema valmis veinikaste.
  • Lisa juurde kaks suuremat lusikat pohlamoosi
  • Tõsta kaste korraks keema, sega läbi ja serveeri.