Igasuguste kummaliste isude taga on tegelikult keha püüe signaliseerida meile organismi vitamiinide ja mineraalainete puudusest ehk teisisõnu, alatoitumusest rakutasandil. Seega ei aita järjekordse toitainevaese rafinaadi lõksu langemine meil olukorda karvavõrdki parandada. Otse vastupidi, nn tühjade süsivesikute metaboliseerimine röövib kehast täiendavalt vitamiine ja mineraale ning veresuhkru kõikumine meelitab uuele nõiaringile.

Hoopis kasulikum oleks pöörduda tervislike lahenduste poole ning hankida puuduolevad mineraalid terviktoitudest, kus on lisaks ka hulgaliselt muid kasulikke ühendeid, mis üksteise imendumisele kaasa aitavad ning kehas sünergiliselt toimiva terviku moodustavad.

Magneesium

Šokolaad on läänemaailma kõige tavalisem himutekitaja. Erilise üllatusena ei tule ka see, et šokolaad sisaldab magneesiumi – makromineraali, millest on puudus enamikel inimestest. USA-s kannatab magneesiumivaeguse all väidetavalt lausa 80% inimestest ja arvata võib, et ega meilgi olukord palju parem pole. Magneesium on asendamatu ligi 300 ensüümi töökorras hoidmisel. Tegu on nn. lõõgastusmineraaliga, mille defitsiit toob muuhulgas kaasa ka ärrituvuse, ärevuse, unetuse ja kõrge vererõhu.

Seega tunnevad inimesed end peale šokolaadi söömist mõnda aega paremini osalt ka seetõttu, et kakao sisaldab pisut magneesiumi, mis neid lõõgastab. Kuid loomulikult on olemas palju tervislikumaid magneesiumiallikaid kui šokolaad. Tumerohelised lehtviljad, avokaado, banaanid, seemned ja pähklid, kala ning oad sisaldavad rohkelt magneesiumi ja aitavad taltsutada tõhusalt ka šokolaadiisu.

Suhkrurikkad toidud

Kõige sagedamini tekib inimestel isu suhkrurikaste toitude järele. Suhkruisu kutsuvad esile erinevad defitsiidid – sel juhul võib kehal puudu olla kroomist, mis reguleerib veresuhkrutaset, samuti fosforist, mis aitab kehal energiat toota, väävlist, mis aitab mürkaineid väljutada ja trüptofaanist, mis on heaoluhormooniks hüütava serotoniini eelaineks.

Parim moodus kõikide nende ainepuuduste elimineerimiseks on hakata sööma täisväärtuslikku ja looduslikku toitu, mis aitab organismi remineraliseerida. Kindlal meelel tuleks vältida kiirtoite ja maiustusi, mis keha mineraalidedepood ahnelt tühjendavad.

Rafineeritud süsivesikud

Himud rafineeritud süsivesikute nt. saiakeste ja pasta järele näitavad organismi lämmastiku puudust. Lämmastiku ühendid on nukleiinhapete ja valgu asendamatud komponendid ja nende defitsiit võib kaasa tuua valgupuudusega seotud alatoitumuse. Seega, kui tunnete, et himustate rafineeritud süsivesikuid, lisage oma menüüsse rohkem lämmastikku sisaldavaid toite nagu liha, mereannid, munad, kaunviljad ja erinevad kapsalised.

Muud isud

Isu rasvaste ja õliste toitude järele viitab kaltsiumi puudusele. Head kaltsiumiallikad on kõik kapsalised, seesamiseemned, tahhiini, seemned, pähklid ja tumerohelised lehtviljad.

Jää-isu viitab rauapuudusele. Süüa tuleks rauarikkaid toite nagu liha, punased ja rohelised aed- ja lehtviljad (peet, nõges, metsmaasikad, ürdid). Samuti on rauda kakaos, kuivatatud puuviljades (rosinates, aprikoosides, viigimarjades), seentes, kaunviljades ja mereandides.

Isu soolaste toitude järele näitab, et organismis on puudu ränist ja/või kloriidist. Sööge rohkem kala, pähkleid ja seemneid.

Raseduse ajal tekkivaid kummalisi isusid aitab reeglina suurepäraselt kontrollida tsingi ja B6 rikkad toidud nagu banaanid, avokaadod, kurkum, kikerherned, päevalilleseemned, linnuliha, kuivatatud ploomid jne.