BBQ Festival ehk Eesti Meistrivõistlused BBQ's ja grillimises

Homme toimub Vanamõisas, täpsemalt Vanamõisa Vabaõhukeskuses, BBQ Festival, mis toob kokku Eesti parimad meistrid lihade, kalade ja juurikate sütekohal valmistamises. Eesti meistrivõistlused BBQ's algavad homme hommikul vara ja kestavad terve päeva, autasustamine toimub kell 18.00. Samal ajal toimub ka Vanamõisa Käsitöölaat.

Festival annab grillihuvilistele võimaluse omavahel rinda pista ja laadakülalistele võimaluse näha ja kogeda erinevaid grillimise ja BBQ töövõtteid. Laadakülastajad saavad terve päeva vältel jälgida, kuidas võistkonnad toimetavad ja võistlustöid valmistavad. Publiku Lemmiku valikul saavad kõik külastajad kaasa lüüa, andes oma hääle parimale võistkonnale.

Meistritiitli nimel võisteldakse neljas põhikategoorias: kana, ribi, sea aba ja veise brisket (rinnak).
Lisaks selgitatakse välja parima kastme valmistaja, BBQ Festivali Šaslõkimeister, Kiireim Grillisüütaja ja Rahvalemmik. Võistlusroad valmivad AINULT puu-, söe-, graanuli- või pelletiküttega ahjudes.
Võistluse põhikategooriad (kana, ribi, sea aba, brisket) hinnatakse KCBS (Kansas City Barbecue Society) reeglite põhjal.

Auhinnad on ka täiesti arvestatavad: BBQ Festivali tšempioni peaauhind on 500 eurot., BBQ Festivali teine koht 300 eurot, BBQ Festival kolmas koht 100 eurot, Eesti Meister peaauhind on 500 eurot. Kategooria võitjad saavad 50 eurot (Kaste, Kana, Siga, Ribi, Brisket, Rahvalemmik).

Küüslaugufestival Kuremaal

Laupäev, kell 10.00–18.00 toimub Jõgevamaal Kuremaa rannas järjekorras juba kümnes Küüslaugufestival. Festivalil saab maitsta nii küüslaugukohvi, küüslaugujäätist, küüslaugušokolaadi, küüslaugumoosi kui palju muud ülipõnevat. Lisaks osta kaasa ... üllatus-üllatus ... küüslauku.

Küüslaugufestivalil saavad kokku Eesti küüslaugukasvatajad, et võrrelda sorte, küüslaugusaaki ning vahetada kogemusi. Kasvatajad võtavad kauplemiseks kaasa enda põllul kasvatatud küüslaugusaagi. Korraga on kauplemiseks festivalil üle 20 tonni eesti põldudel kasvatatud küüslauku.

Igal aastal toimub ka konkurss „Eesti suurim küüslauk”, kuhu on oodatud konkureerima suurkasvatajate kõrvale ka kõigi külastajate ning talupidajate peenral kasvatatud eriliselt suured küüslaugud. Konkursil mõõdetakse küüslaugu risti läbimõõtu.

Eelnevate festivalide kõige suurem võiduküüslauk oli aastal 2015. Mugula läbimõõt oli 97 mm – Põlvamaalt. Küüslaugukasvatajad toovad endaga kaasa lisaks värskele küüslaugule ka uute sortide seemet ning erinevaid tooteid küüslaugust. Nii võib lettidelt leida kooritud küüslauku, marineeritud küüslauku, hapendatud küüslauku, hapendatud küüslauguvõrseid, kuivatatud küüslaugu laaste, küüslaugupulbrit, küüslaugumoosi ja ka küüslaugukrõpsu.

Üheksa aastaga on eesti toidukäitlejate ja väiketootjate poolt igal aastal midagi uut Küüslaugufestivalile tulekuks välja mõeldud. Kui 2008. a oli lettidel ainult kastidega kergelt mullaseid mugulaid, siis tänaseks on pilt kardinaalselt muutunud. Küüslauku saab osta nii pärga punutuna, patsi seotuna, kimpudena kui ka kilogrammiga.

Erinevalt sibulast ei seisa küüslauguvanikud köögiseinal just väga kaua värskena, aga silmailu on palju. Parim temperatuur küüslaugu säilitamiseks on +3C. Väga populaarne kaubaartikkel festivalil on maheküüslauk. Ostjale tundub kohaliku küüslaugu hind kõrge, aga kui süveneda kui palju on tööd alates seemne soetamisest kuni küüslaugu kuivatamiseni välja, siis on eestimaine küüslauk isegi odav. Alati jääb tarbijal võimalus soetada poest odavaid kiiritatud Hiina küüslauke – kas te olete näinud, et poelettidel läheks Hiina küüslaugud nö õitsema?

Lisaks küüslaugule saab festivali taluturult kaasa osta kõike, mis Eestimaal kasvatatud või valmistatud. Välismaist kaupa sellelt festivalilt kindlasti ei leia, küll aga meie oma inimeste valmistatud hoidiseid, käsitööd, aiavilja, sepiseid, kosmeetikat, riideid, suveniire, puutooteid ja toidukaupa nii küüslaugust kui ka ilma. Nii võib festivaliturult leida Peipsi järve ääres kasvatatud kuldset sibulat, värsket suitsulatikat kui ka Muhu saarel valmistatud käsitöökeraamikat. Käsitöölised on küüslauguteema oma toodetega eriti fantaasiarikkalt sidunud: küüslaugukujulised kõrvarõngad, küüslaugukujulised lauavaagnad, küüslaugumaalingutega kalossid, lõikelauad, köögirätid jne.

Hapukurgifestival Tahkurannas

Hapukurgifestivali märksõnadeks on rannarahva olulised elatusallikad - kurk, kala ja käsitöö.

Kurgihoojal toimuval festivalil saab proovida põnevaid kurgihoidiseid, osta kaasa kohalikku toitu ja käsitööd, kuulata ja kaasa laulda rahvalikke laule, osaleda õpitubades ja teha ise käsitööd. Kohal on Liivi Lahe Räimerada Romantilisel Rannateel kohvik põnevate maitseelamustega kogu Romantiliselt Rannateelt.

Kuupäev: 20. august 2017
Toimumiskoht: Tahkuranna küla, Tahkuranna vald, Tahku Tare külakeskus (VIA Baltica ääres)