Film on loomulikult pigem USA keskne ja toob rahvatervise seisukohalt välja vaid ameeriklaste kurvaks tegevad numbrid, kuid mitte ainult: väidetavalt on maailmas 350 miljonit diabeedihaiget, iga kolmas haigekassa dollar läheb nende raviks, iga kümnes tervisedollar läheb diabeediraviks, 70% surmadest ja ülekaalust on phjustatud valede toitumisharjumuste ja elustiili poolt. Lisaks laotakse meie ette infot sellest, et keskmine ameeriklane ei saa piisavalt kiudaineid ja tarbib liiga palju proteiini. Film keskendubki sellele, et näidata, kui palju on need hädad - diabeet, südamehaigused, veresoonkonnahaigused, vähk - seotud sellega, mida me sööme ja mida meil soovitatakse süüa.

Filmi on koondatud kokku terve plejaad valdkonna spetsialiste, arste ja toitumiseksperte, kes lihtsa vaevaga, tihti aga äärmiselt banaalseid ja loogilisi andmeid aluseks võttes, annavad hävitava löögi kõigele loomsele. Tekst on kõik arusaadav, kui palju vähem on filmis konkreetseid selgitusi, mis meie kehas biloogilis-keemiliselt mõnede toitude konsumeerimisel juhtub. Hästi aga laveerib film erinevate elualade esindajate vahel, selgitades, miks vegantoit või loomsest loobumine on kasulik: ultramaratoonarid ja tippsportlased selgitavad oma edulugusid, eksperdid ja arstid oma tööd, samuti on filmi lõppu jäetud varem haigetena näidatud inimeste imetabased paranemislood.

Kui uskuda filmi 100%, võiks arvata, et vegandieet on maaillma kõikide haiguste ravi. Ma ei võta seda teemat kommeteerida, kuna puudub kompetents, kuid kaks fakti filmist panevad selgelt mõtlema:

  1. Kogu maailma toitained - proteiinid, süsivesikud, rasvad, vitamiinid, mineraalid, kiudained - tulevad algselt taimedest. Loomad söövad taimi ning konverteerivad taimsed ained loomseteks. Tekib tõesti filmiski tõstatatud küsimus, miks mitte tarbida toitained otse allikast ehk taimedelt.
  2. Loomad ja eriti kalad ladustavad endasse kogu söödud ning keskkonnast tulnud mürgid ja toksiinid. Neid toksiine ei saa maha pesta ega neid lihast välja "koorida", inimene sööb need endale sisse.

Iga inimene peab tegema omad valikud seoses oma toidulauaga, kuid film "What the Health" paneb väga konkreetselt küsima, milline oleks parima viis süüa ja elada. Fakt on see, et me sööme liiga vähe taimi ja liiga palju piima ja liha. Fakt on ka see, et valik ei ole piiratud - poest on saada samal arvul erinevaid taimetooteid, kui on lihatooteid. Me toitume nagu läheksime tööle tehasesse ja põllule, samas istume hoopis mugavalt arvuti ees. Samuti toitume me äärmiselt laisalt, otsustamata väärtuse vaid mugavuse seisukohast oma menüü kokkusättimisel.

Tulles tagasi aga filmi lõpus näidatud tervise paranemise edulugude juurde, siis tõepoolest tundub imeline, et vaid paari nädalase vegandieediga on võimalik saada lahti astmast ja diabeedist, kolesteroolist ja muudest "ankrutest", mis meie igapäevast elu segavad. Need edulood panevad tõesti meie hetkevalikutes kahtlema. Kindlasti tasub film ära vaadata ning sellest lähtuvalt ka oma valikud teha. Parem veel ... vaadake film ja lugege juurde, vaadake ka teisi dokumentaale ja laadige end informatsiooniga enne kui jooksete vaid salatit ja banaani sööma või jääte kanakintse ja veisesteike nautima.

Vaata filmi "What the Health" Netflix'ist, treilerit aga siit:

Filmitegijad Kip Andersen ja Keegan Kuhn said algselt tuntuks, kui tulid välja ja lõid inimesed pahviks oma filmiga "Cowspiracy". See ei ole otseselt toidufilm, kuid on keskkonnale ja planeedi eluspüsimisele ohtliku toitainete kasvatamise telgitaguseid uuriv dokumentaal. Film uurib, kuidas mõjutab pidevalt laienev veiselihakasvatamine planeedi "tervist".

Väidetavalt on võimalik lihatööstuse süüks panna nii metsade hävinemine, 65 miljoni aasta suurim liikide kadumine, merede kvaliteedi langused ja nii edasi. Samuti väidava filmitegijad, et kõik see toimub nii valitsuste kui keskkonda kaitsma pidavate organisatsioonide toel ja teadmisel.

Vaata ka samade filmitegijate eelmist, palju auhindu toonud filmi Cowspiracy, samuti Netflixist. Sissejuhatust filmi vaata aga siit:

LOE LISAKS: