Kõige populaarsem on eestimaalaste seas marjade säilitamine. Sügavkülmikus hoiustab marju talveks lausa 85 protsenti vastanutest. Marjadest külmutatakse enim maasikaid, mida pistab talveks sügavkülmikusse 68 protsenti eestimaalastest. Vaarikaid ja mustikaid säilitavad ligikaudu pool Eesti elanikkonda. Eriti populaarne on marjade sügavkülmas hoiustamine maapiirkondades ( 91%).

Ka erinevate maitsetaimede sügavkülmutamine on paljudes majapidamistes oluline ning neid säilitab 60 protsenti Eestimaa elanikest. Kõige populaarsemaks sügavkülmutatavaks maitsetaimeks on till, mida säilitavad pooled Eesti elanikud. Samuti leiab sügavkülmikutest peterselli (20%), rohelist sibulat (14%), münti (8%) ja tüümiani (1%).

“Aina enam on külmikud varustatud uute tehnoloogiate ning nutikate lahendustega, et hoiustatavad toiduained probleemideta säiliks. Näiteks on uuemates külmikutes olemas tehnoloogia, mis lubab erinevaid külmiku sahtleid hoida erineva temperatuuri juures, et iga toiduaine säiliks täpselt sellele sobivas keskkonnas,” kommenteeris statistikat Samsung Eesti juht Toomas Tiits.

Üks olulisemaid uute külmkappide funktsioone on külmumisvastane tehnoloogia, mis tagab selle, et külmkapp kontrollib ise automaatselt niiskuse taset ning seetõttu ei teki jäätumist värskete tootede hoiualas ega külmikus. “Tänu no frost ehk külmumisvastasele lahendusele võime unustada külmkapi ülessulatamise, mis on aeganõudev ja koormav tegevus,” selgitas Tiits.

Lõunanaabritest eristuvad eestimaalased enim seente säilitamise poolest, mida meil pistetakse sügavkülma teiste saaduste kõrval suhteliselt vähe, vaid 32 protsenti vastanutest külmutab ka seeni. Samas Lätis ja Leedus on see näitaja ligi 50 protsendi juures.

Eestis osales uuringus kokku 502 inimest, kelle käest küsiti, milliseid toiduaineid nende kodudes enim sügavkülmutatakse.