„Kohalikud toitumistavad ning kohalik toidukultuur on ka Eesti erinevates piirkondades mõnevõrra erinevad ning Peipsimaa maitsete aasta pakub hea võimaluse 2017. aastal just Peipsi toidukultuuriga paremini tuttavaks saada,” ütles MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök projektijuht Triinu Akkermann. „Välja on töötatud kvaliteedimärgis Peipsi Toit, mille väärtusi ja edasikandjaid püüame selle aasta jooksul laialdaselt tutvustada.”

Peipsimaa maitsete aastat veab Maaeluministeerium koostöös Peipsimaa Kogukonnaköök MTÜ-ga. Peipsimaa toidupiirkonda kuuluvad nelja maakonna kakskümmend omavalitsust: Ida-Virumaalt Alajõe, Lohusuu, Iisaku, Tudulinna ja Avinurme vallad; Jõgeva maakonnast Mustvee linn, Torma, Kasepää, Saare ja Pala vallad; Tartumaalt Alatskivi, Peipsiääre, Piirissaare, Vara, Võnnu ja Meeksi vallad ning Kallaste linn; Põlva maakonnast Räpina, Mikitamäe ja Värska vallad.

Kohaliku toidu tutvustamiseks valitakse alates 2016. aastast Eesti toidupiirkonda, kus toodetud toidule ja mille toidukultuurile pööratakse aasta jooksul suuremat tähelepanu. Koos tiitliga antakse toidupiirkonnale üle ka 1,5 meetri pikkune kahvel. 2016. aastal kandis tiitlit Hiiumaa.

Vaata, mida söödi toidupiirkonna valimise pidulikul õhtusöögil Peipsimaa toitudest: