Kujutage endale ette pühapäeva hommikut: aega on piiramatult, enesetunne on hea - olete maganud korralikult - peas vaid ideaalsed mõtted ja ei ühtegi muret silmapiiril. Siis tekib aga kõhus see mõnus tunne, näljatunne, mis annab märku, et “sööks!”. Ning siis astute sisse hubasesse, pehme džässiheliga ruumi, kus iga Teie soov täidetakse, iga eine teenindatakse ja kõht saab täis head-paremat. Aeg kaotab mõiste, lihtsalt hea on istuda ja vaadata aknast välja igale poole risti-rästi kiirustavaid inimesi. “Kuhu, kurat, neil nii kiire on?”. Näol on terve see aeg aga kergelt kohtlane naeratus.

Umbes sellise liigemotsionaalse ja -kiitva, -ilustava jutuga võiks võtta kokku hommikusöögi Vanalinna hotellis Savoy Boutique. Hommikusööki pakub hotellirestorani Mekk köök, mille peakokk Rene Uusmees igapäevaselt Eesti uut kööki ehk kohalikku fusion gastronoomiat viljeleb. Hommikusöögilaud erineb loomulikult Mekki tavapärasest menüüst, kuna rõhub nagu ikka klassikalistele hommikusöögimaitsetele: munapuder, vorstid, peekon, müslid, koogid, pirukad, mahlad ja hea kohv. Selles pole midagi halba. Üldiselt on selge, et hommikusöögile minnes ongi isu sooja munapudru, rasvase peekoni, värskelt pressitud apelsinimahla ja moonirulli järele. Need ausad ja hea hommikusöögimekid.

Restoran ise on oma sisekujunduslikult segu keskaegsest Tallinnast ja rehielamust, soojades toonides avar ja valgusküllane ruum mõjub rahustavalt. Igasugune hommikune närvilisus kaob juba enne einestamise algust. Sööja tuju ja koha atmosfäär on paratamatult parlanksis ning üksteisest sõltuv. Savoy Boutique hotellis, on mul tunne, tagab selle absoluutse muretuse ja hoolitsustunde hommikusöögisaali valitsev Lembe, meie vastuvõtja, kes muretseb iga sekund selle eest, et kõik oleks parimas korras. Ning kõik ongi ideaalne, kohvi serveeritakse kuumalt ja aromaatselt ning mõnus vanaemalik “hea isu”-soovimine tekitab minus tunde, et nüüd pean palju sööma, muidu vean teda alt.

Tulles söögi enda juurde siis maitsed ja aroomid tähistavad seda, et tegemist on Eesti Top20 restoraniköögiga. Munapuder on kreemine ja paikatimmitud, peekon paigutatud marmiiti, nagu oleks keegi iga “lehe” eraldi sinna asetanud. Seened, vorstid, ahjutomatid … Koogid ja pirukad. Puder voolab lusikalt maha õiges vedeluses. Kala on letilt võtta - loomulikult on valikus hea õrnsoolalõhe, aga ka rahvuskalad ehk räimed ning pisikesed kausid grillitud lõhega. Valikut on ning ekskursiooni saab teha lisaks mainitule veel umbes kuuest erinevast moosist koosnevasse maailma, mille juurde serveerida endale jogurtit ja tervet valikut erinevaid helbeid. Ekskurseerida saab ka juustumaailmas, mille juurde rüübata pokaal kohalikku vahustatud õunanapsu, siidrit. Ekskurseerida saab ka kookide seltsis: pole probleemi nosida üks kreemjas šokolaadikook, pole probleemi.

Eraldi tuleb tuua välja mahlavalik. Kuna kohv on Savoys aromaatne, mahe ja kuum – just nii nagu seda me hommikust kofeiinivedelikku ootame, pole sellel võimalik pikalt peatuda. Mahlad aga said eraldi tähelepanu sellel hommikul – valikus on värskelt pressituna kuus erinevat mehulist, sealhulgas greip, tomat ja apelsin. Olete tundnud seda tõelist energiatulva ajusagarate vahel, kui rüüpate hommikul enne kohvi värskeid tsitrusemahlu. Kaif on mitmesuguseid.

Me jõuamegi tegelikult suhteliselt kiiresti positsiooni, kus toidust – eriti hotelli hommikusöökidest – ei ole palju kirjutada, need maitsed on tuttavad, need aroomid on palju kordi nuusutatud. Küsimus on selles, kas tuju läheb paremaks, kui uitada tunnikene keel pikal selles laias valikus, mida hommikusöök hotellis pakub. Vastus antud juhul on, et tuju läheb kohe erakordselt heaks. Mida muud soovid olekski. Ühte oleks … et olekski pühapäev ning saaks minna tööposti asemel tagasi koju, sängi ja keerata norinal mõned tunnid külgi.

Kummalisel kombel aga – olgugi, et kõik on Savoys täpselt nii nagu peab ja paremgi - ei jää mulle sellest hommikusöögist sellist legendaarse einetamise tunnet, mul pole hinges vau-efekti, olgugi, et hinge alune – kogu magu ja seedetrakt – on täis päevaks vajalikku toidukraami. On selles süüdi minu end soodumus, mis jalaga astusin tunnike varem voodist või teadmine, mida see päev on minult veel nõudmas. Kindlasti ma soovitan seda hommikueinet, kuid soovitan seda külastada mitmekesi, minimaalselt tunniks ning avatud südamega proovimaks kõike, mis valikusse on laetud. Elamuse saate ning kõhu ka täis.

Kui võtta kokku Mekki restoranis veedetud hommikusöök ühe lausega võiks see olla kodune, ei … tuleb ikka kasutada kahte sõna, sest see hommik oli koduselt kuninglik – mugav, stressivaba, maitsev ja rikastav eine. Seda ei saa öelda paljude kohtade kohta siin planeedil, rääkimata paljude einelaudade kohta.

* * *

Hind: 20 eurot

Atmosfäär: 10
Teenindus: 10
Toidu väljapanek: 9
Maitseelamus: 9
Kohv: 9

Kokku: 47

* * *

VAATA LÄHEMALT KA TEISI TESTIMISEL HOTELLE:

1. Von Stackelberg. Punkte: 45 (Lähemalt loe SIIT!)
2. Park Inn By Radisson Meriton. Punkte: 31 (Lähemalt loe SIIT!)
3. Butiikhotell Barons. Punkte: 25,5 (Lähemalt loe SIIT!)
4. Hotell Džingel. Punkte 17 (Lähemalt loe SIIT!)