Caesar'i salat tekkis näljast?

Caesar'i salati loomise au on antud kindlalt Itaalia immigrandist restoranipidajale Caesar Cardinile, kes pidas restorane nii USAs kui Mehhikos, vastavalt siis San Diegos ja Tijuanas. Nimelt kuulus Caesarile ja tema vennale Alexile Tijuanas hotell Caesar, milles paiknes ka samanimeline restoran. Caesar Cardini tütre Rosa sõnul lõi Cardini omanimelise salati 1924. aasta Isesesvuspäeval ehk 4. juulil, kui avastas, et restoran, mida ta Tijuanas pidas, on lihtsalt külastajate poolt paljaks söödud, kuid populaarsesse restorani voorib pidevalt inimesi juurde.

Nii haaraski Cardini väidetavalt restorani kapist viimased allesolnud toiduained ning valmistas näljastele klientidele salati nende laua kõrval. Nii sündiski vajadusest ja hirmust näljase rahvamassi ees uus ja unikaalne salat. Samas on paljud samal ajal Cardini restoranis töötanud kokad öelnud, et just nemad olid selle kuulsa salati väljamõtlejad.

Maailma üks kuulsamaid kokki ja gurmaane Julia Child on kirjutanud, et maitses 1920datel Tijuanas kuulsat Caesari salatit. Esimene kirjalik mainimine toimus selle salati puhul aga alles 1946. aastal, kui salatist kirjutati New Yorki ajalehes, kuna see salat oli tormina suurlinna võtmas.

Mis siis täpselt on Caesar'i salatis?

Originaalne Caesar'i salat koosnes juba algselt vaid klassikaliselt Rooma salatist ja saiakrutoonidest, millele oli kastmeks/maitseks riputatud peale Parmesani juustu ja sidrunimahlast, oliiviõlist, munakollasest, küüslaugust, mustast piparast ja Wortcestershire kastmest emulsioon. Salatis ei olnud kunagi kasutatud antšooviseid, nagu oli kasutatud neid Cardini venna Alexi poolt loodud Aviaatori salatis. Väikese kalameki andis roale Wortcestershire kaste, milles on kala üks maitsestaja.

Uuemal ajal on Caesar'i salatist tehtud erinevaid variatsioone, millede juures on salatile lisatud nii grillitud kanafileed, veisesteike kui erinevaid mereande. Mahhiko mõned toidukohad asendavad saiakrutoonid näiteks tortillalaastudega. Salati ainus toidualane risk seisneb munakollases, mida süüakse salatis toorena ning mille tõttu on olemas risk saada salmonelloos.

Kuidas Caesari salatit valmistada?

Caesar'i salat valmib kiirelt ja sööja silme ees: salatilehed tuleb puhastada ja lõikuda/rebida pisemateks tükkideks; sajatükid praadida ja maitsestada ning samuti lisada taldrikusse. Kõige põnevam osa on salatit kooshoidva kastme valmistamine: kokku tuleb vispeldada munakollane, sidrunimahl, oliiviõli ja maitseained. Seejärel nõristada kaste salatile ning kergelt segada. Viimane liigutus on riputada salatile Parmesani juustu riivet. Nüüd võib siis lisada omale sobivat lihalist: krevette, liha, kana, kala ja nii edasi. Lihtne ja kiire!