"Nii on edetabelist veerandijagu raamatuid seotud just magustoitude ja magusate küpsetistega. Tublisti on kasvanud huvi ka smuutide vastu. Kui 2015. aasta TOP 20 müügitabelis oli esimene smuutiraamat eelviimasel ehk 19. kohal, siis 2016. aastal on TOP 10 hulgas neid lausa kaks, kusjuures Eliq Maranik „101 smuutit. Värskust ja vitamiine“ on kogu 2016. aasta kokaraamatute müügitabeli selge liider," lisas Virkus.

2015. aasta müügitabeli lemmikteema kala jätkab ka tänavu võidukäiku. Kui eelmisel aastal oli esikohal Vladislav Koržetsi „76 Koržetsi kalarooga“, siis 2016. aastal on „Koržetsi suur kalaraamat“ väärikalt teine.

"Kui vaadata autorite lõikes, siis juba alates 2012. aastast ostetakse kõige rohkem Lia Virkuse kokaraamatuid, tema raamatute müüginumbrid ületavad tugevalt kõigi teiste autorite omi. Autorite edetabeli teist kohta hoiab kindlalt (samuti juba alates 2012. aastast) Pille Enden. Välismaistest autoritest oli 2016. aastal kõige populaarsem alkoholiteemaliste raamatute autor Tristan Stephenson, venekeelsete kokaraamatute autoritest oli 2016. aastal kõige populaarsem Jana Jurysheva," selgitas Virkus.

2016. aasta jooksul anti välja võrreldes varasema aastaga kokaraamatuid rohkem: vastavalt 87 uut eestikeelset kokaraamatut 2015. aastal ja 99 toiduteemalist teost 2016. aastal.

"Eelmise aasta kõige populaarsem venekeelne kokaraamat oli «Быстрые пироги с овощами, фруктами, ягодами» ja ingliskeelsetest Eesti autorite Margit Mikk-Sokk ja Ragnar Sokk-i „Traditional Estonian Cooking“. Eestikeelsetest kokaraamatutest oli kõige populaarsem Eliq Maraniku „101 smuutit. Värskust ja vitamiine“," mainis Rahva Raamatu turundusjuht.

Virkuse sõnul ostetakse kokaraamatuid endiselt, siiski on nende turg pigem kerges langustrendis. "Eri nimetusi ilmus küll võrreldes 2015. aastaga veidi rohkem, samas on müüdud raamatute koguarv jäänud samaks. Mõneti on see ka arusaadav: suuremjagu retsepte on ju aegumatud ning internetis on neid samuti tohutul hulgal," mainib Virkus.

Rahva Raamatu kokaraamatute TOP10 aastal 2016:

  1. Eliq Maranik „101 smuutit. Värskust ja vitamiine“
  2. Vladislav Koržets, Kaarel Koržets „Koržetsi suur kalaraamat“
  3. Pille Petersoo „Nami-nami. Maailma maitsed 1“
  4. Maire Suitsu „Millest kokaraamatutes ei räägita“
  5. Katrin Reinmaa „Tervislik ja maitsev“
  6. Ragne Värk „Küpsetamata koogid ehk lihtsad retseptid magusast“
  7. Eliq Maranik „Talvesmuutid. Karged ja kuumad“
  8. Pamela Maran „Hullult head valge suhkruta magustoidud. Retseptid“
  9. Hele-mai Alamaa, Merle LiivakLase mind kööki!
  10. Sandra Vungi „Taimsed õhtusöögid. Toekad kõhutäied igaks päevaks“

Apollo ostu- ja turundusjuht Eha Pank sõnas, et ka nende keti kokaraamatute müügi esikümnes on ainult eesti autorid.

"Valitseb väga suund tervisliku toitumise suunas – smuutid, taimsed toidud, suhkruta toidud, hea enestunde toidud jne. Võib öelda, et päris tavaline kokaraamat populaarsust enam ei kogu, seal peab olema midagi enamat. Selles mõttes on selle aasta TOP kokaraamatute list eelnevatest aastatest erinev – uued autorid, uued teemad. Usun, et tervislikkuse trend püsib ka järgmisel aastal," lisas Pank.

Tore lisand selles nimekirjas on ülipõhjalik Koržetsite kalaraamat. Panga sõnul on kõige suurem üllataja selles nimekirjas Eliq Maranik, kes oli nii öelda kodueestlastele esialgu suhteliselt tundmatu nimi.

"Aga on saanud nüüd oma raamatutega tuntuks ja mõjutanud nii mõnegi pere blenderi ostu. Välisautoritest on eetlaste hulgas populaarne Jamie Oliver. Ja kuigi tema uus raamat „Jamie naudinguroad. Ülimaitsvad hea tuju toidud“ jõudis poelettidele vahetult enne jõule, on see juba osutunud edukaimaks välismaiseks autoriks," sõnas Apollo turundusjuht.

Apollo pood aga kinnitab, et kokaraamatute käive oli võrreldes 2015. aastaga umbes 10 protsendiga tõusus.

Apollo kokaraamatute TOP10 aastal 2016:

  1. "101 smuutit. Värskust ja vitamiine" Eliq Maranik
  2. "Koržetsi suur kalaraamat" Vladislav & Kaarel Koržets
  3. "Hullult head valge suhkruta magustoidud" Pamela Maran
  4. "Millest kokaraamatutes ei räägita" Maire Suitsu
  5. "Taimsed õhtusöögid. Toekad kõhutäied igaks päevaks" Sandra Vungi
  6. "#Grete_smuutid" Grete Klein, Katrin Lust
  7. "Lase mind kööki! Kahvliahvi retseptiraamat lastele" Merle Liivak, Hele-Mai Alamaa
  8. "Maitsev kõhutäis" Piret Vihmar, Triinu Lepp, Tiina Vihmar
  9. "Talvesmuutid. Karged ja kuumad" Eliq Maranik
  10. "LCHF. Hea enesetunne rasvarikkast ja süsivesikuvaesest toidust" Kadi Kõiv