Rõõmustada ei ole kahjuks millegagi ning praktiliselt kogu valik pühadejooke on üsna keskmise, kui mitte madalama, tasemega. Võiks ju loota, et vähemalt ekstra käesolevateks jõuludeks pruulitud jõulu- või pühadeporterid on saanud juurde vastava tähtpäeva aroom. Vaid ühel jõuluõllel ehk Saku Pühadeporteril oli aroomi tugevamaks timmitud, mis tagas ka lisapunktid.

Meie kõigi õnneks, oleme me täna sügavalt olukorras, kus kohalik õlleturg ei ole enam vaid punase-sinise kirju ning rikastatud vaid paari-kolme kohaliku porteriga. Täna leiame poest enam kui kümne väiketootja pühadeks pruulitud head tumedat õlut, millede kvaliteet on maailmaklass. Aroomid, maitsed ja elamused on nendest kordades tugevamad, kui meie suurtootjate virretes.

Kuna aga õlleajakiri Pruul viis vaid mõned nädalad tagasi läbi väga ülevaatliku väikepruulikodade jõuluõllede testi, siis jätame oma testist välja kõik uute pruulikodade väiketooted. Teised joogid, porterid, mis jäävad Maitsed.ee testist välja on välismaised tumedad õlled - neid on liialt palju ning jõuludel on alati vaja levitada infot kohaliku Eesti kauba kohta.

Kahjuks ei suuda ükski Eesti suurtootja ühegi oma õllega üllatada moel, mis oleks kuidagi eriline või jõulune. Ainus täiesti teistsugune on A. Le Coqi kriek porter, kuna sisaldab kirsiaroome tänu lisatud mahlale. Samuti on ühes õlles tunda märja villa ja teises heina lõhna, maitsed on meeldejäämatud ja tihti isegi eemaletõukavad. Puudub igasugune porterile kui stiilile omane tugevus, tummisus ja sügavus, samuti mustsõstrased või moosised noodid aroomis, kreemisus maitses või mõnigi vürts.

Üldjoontes soovitame sellele jõuluajal minna suurtootjate riiulist julgelt mööda ja kulutada sama raha ostes kvaliteetset ja äärmiselt hea elamuse tagavaid väikepruulikodade toodanguid. Saate saa raha eest vähem, aga parema - on meelele parem, tervisele mõnusam ja elamusena tugevam. Valikus on lisaks porteritele veel stoute ja brown ale'e ning kõiksugu muud kaunist. Valige oma jõululauale, midagi, mis tõeliselt rõõmustab.

Aga vaatame siis järele, millised õlled olid Maitsed.ee jõuluõllede testis ning milliseid punkte kogusid: