Kindlalt võib öelda, et kõik piparkoogid, mis meie kollektiivses suus mälutuna hinded said, on väärt seda, et nad kodus jõululauale või kuuse alla panna. Ükski neist jõuluküpsistest ei tohiks jääda puutumatuna, sest igaühel neist on omad head: mõni üllatab kohe lõhnaga, teine maitsega, kolmas sellega, kuidas see suus tundub. Neljas aga oma välimusega, esteetilise olemusega. Kuid nagu ikka, toovad kõrgemad punktid meie testis detailid. Nagu me teame, siis on kurat justnimelt detailides.

Piparkoogid on põneva ajalooga küpsised ning esimesed märkmed sarnastest toodetest pärinevad Hiinast, kus ingverijuust ka kultiveeriti ja kasvatati. Samas esmamärkmed retsepti või taignana tulevad hoopis Kreekast, 2400 aastat enne Kristust. Piparkookide idee ongi olla väga tugevalt maitsestatud ja pikalt säilivad küpsised. Ning nagu paljude retseptidega ei ole olemas ka seda ühte ja õiget viisi, kuidas neid meile vaid jõuludega suhestuvaid "kooke" valmistada - igale emal ja vanaemal, kultuuril ja rahval on omad viisid, maitseainesegud ja kujud.

Maitsed.ee poolt läbi viidud piparkoogi testi võtsime maitsmiseks vaid puhtaid, ilma glasuurita piparkooke. Kokku maitsesime kuute erinevat jõuluküpsist ning väga selgelt joonistus punktidega välja kaks gruppi piparkooke. Kindlasti on turul veel teisigi siia testi sobivaid piparkooke, kuid usun, et meie valikust leiab igaüks omale sobiva.

Vaatame aga lähemalt, millised võiksid lisaks ise küpsetatud piparkookidele poest ostetavatest jõululaual olla:

* * *

Kalevi "Krõbedad Piparkoogid"

JÕULUTESTID: Piparkoogid, Glögi, Porter

Eesti vanima magusatootja Kalevi piparkoogid ei saanud kahjuks meie testis enim punkte, kuid kindlasti on nad kõige lähedasemad oma maitselt ja lõhnalt neile piparkookidele, mida me oleme lapsena harjunud sööma. Parim nende küpsiste juures on nende lõhn - tõmbad ninaga sisse ja ongi jälle aasta 1987 (kellele, siis milline lapsepõlve parima jõuluaasta!). Väljanägemiselt on küpsised pigem rustikaalsed ja lihtsad, mis aga ei ole kindlasti negatiivne omadus. Kõige nõrgem nende küpsiste puhul on nende tekstuur, mis on väga tugev ning üsna hambaid lõhkuva suunitlusega.

Aroom: 17
Maitse: 16
Väljanägemine: 14
Suutunne: 11
Kokku: 58

JÕULUTESTID: Piparkoogid, Glögi, Porter

Marmitoni "Piparkoogisüdamed"

JÕULUTESTID: Piparkoogid, Glögi, Porter

Kodumaiste piparkookide parim! Usutavasti on selleks võiduks kolm selget põhjust: piparkookide kaunis kuju, õhuke vorm ja äärmiselt uudne, hõllandusse kiskuv mandliaroom. Lisaks äärmiselt eeskujulikule esteetikale võluvad need küpsised oma uudse maitse ja aroomiga - nagu varem sai mainitud, kusagil ei ole kirja seda, kuidas piparkooke tuleb valmistada. Ka mandlitega võib ja tulebki, sest usutavasti just see pähkel on loonud situatsiooni, kus 350 grammine pakk piparkooke on otsas esimese kruusi kuuma teega. Kindlasti soovitab Maitsed.ee neid piparkooke proovida!

Aroom: 22,5
Maitse: 19,5
Väljanägemine: 21
Suutunne: 18
Kokku: 81

JÕULUTESTID: Piparkoogid, Glögi, Porter

Pihlaka piparkoogid

JÕULUTESTID: Piparkoogid, Glögi, Porter

Kõrged punktid tagab Pihlaka pagaritele piparkookide eest nende hea ja kodune välimus, tuntavalt piprane aroom ja suus hästi lahustuv tekstuur. Nende piparkookide kohta võib öelda kindlasti "kodune", sest pisut lohaka väljanägemise annab andeks suur küpsise kogus pakis. Sobivad ideaalselt kodus glasuuriga katmiseks. Kui olla aus, siis Pihlaka piparkoogid sobiva ilma riskimata igale jõululauale, kuid kahjuks ei nende maitse liiga pikaks meelde.

Aroom: 18,5
Maitse: 21,5
Väljanägemine: 18
Suutunne: 21
Kokku: 79

JÕULUTESTID: Piparkoogid, Glögi, Porter

Pagaripoiste piparkoogid

JÕULUTESTID: Piparkoogid, Glögi, Porter

Oleme harjunud Pagaripoistelt mekkima äärmiselt kõrgetasemelisi kooke, torte ja pirukaid, mistõttu ongi hämmastav, et nende 2015. aastal Tallinna Toidumessil aasta parimaks piparkoogiks valitud küpsis saab meie valikus viimase koha. Nendel piparkookidel on kaks peamist viga ... olematu lõhn ja üsna vilet suutunne. Keegi maitsjatest ei suutnud tuvastada ühtegi olemuslikult eristatavat lõhna. Küpsise kontsistents on küll õhuline, kuid murdub pulbriks ning muuda suu ühe momendiga kuivemaks kui Sahara kõrb. Üsna keeruline on tunda naudingut küpsisest, mis sind samal ajal lämmatada üritab. Üldiselt, aga maitsevad Pagaripoiste piparkoogid hästi ning nende pakk on tihkelt küpsiseid täis.

Aroom: 12
Maitse: 15
Väljanägemine: 18
Suutunne: 12,5
Kokku: 57,5

JÕULUTESTID: Piparkoogid, Glögi, Porter

ICA piparkoogid

JÕULUTESTID: Piparkoogid, Glögi, Porter

Esimene väljamaine piparkook meie koogitestis! Kas tegemist on asjaoluga, et valmistajaks on pigem Rootsi maitseid esindav ICA grupp või millegi muuga, siis Maitsed.ee poolt kokku kutsutud hindajad leiavad, et tegemist on äärmiselt mõnusa jõuluküpsisega. Edu tagab õhuke vorm, mis laseb maitsetel suus elada ning ei täida kogu õõnt küpsiseplönniga. Teiseks on maitsest tunda, et piparkookide valmistamisel on kasutatud rikkalikult võid. Hinna ja kvaliteedi suhe on kindlasti äärmiselt hästi paigas.

Aroom: 17,5
Maitse: 20,5
Väljanägemine: 18,5
Suutunne: 22
Kokku: 78,5

JÕULUTESTID: Piparkoogid, Glögi, Porter

"Annas Pepperkakor"

JÕULUTESTID: Piparkoogid, Glögi, Porter

Trummipõrinat palun! Maitsed.ee piparkoogitesti võitja on õnneks või kahjuks välismaine piparkook ehk Rootsimaine Annas Original Pepparkakor, mida väidetavalt on retsepti muutmata valmistatud 1929. aastast. Arvestades hinda, siis ei ole üllatav, et hea ja tugev 85% või lõhn lööb esimesena ninna, sellele järgnevad tugevad vürtsid ja alles siis taigna enda lõhn. Maitse on piparkookidel pehme ja suus sulav, väljanägemiselt on koogid kirkad ja kutsuvad. Kui eestimaisus pole reegel, tasub need piparkoogid poest koju tuua küll.

Aroom: 20
Maitse: 22,5
Väljanägemine: 21,5
Suutunne: 21,5
Kokku: 85,5

JÕULUTESTID: Piparkoogid, Glögi, Porter