Jõuluõlu peidab erilisi maitsenüansse: Valmista porteriga aromaatne põrsakülg
Koostisosad:
Pikalt küpsenud seakülg:
- 1.7 kg Seakülge
- 150 ml Porter Krieki
- Apelsiinikoort
- Tähtaniisi
- Kaneelipulka
- Meresoola
- Musta pipart
Kaste
- 300 ml Porter Krieki
- 150 g Fariinisuhkurt
- Kaneelipulka
- Tähtaniisi
- Apelsinikoort
- 100 g Külmutatud kirsse
- Meresoola
- Musta pipart
Ahjuköögiviljad
- Kartulit
- Porgandit
- Sibulat
- Küüslauguküünt
- Tüümianioksi
- Oliiviõli
- Meresoola
- Musta pipart
A. Le Coqi õllemeistri Lauri Lippingu sõnul on jõuluõlu kergetest suvistest õlledest toitainerikkam ja soojendavam, sobides seetõttu hästi talvisesse aega. „Jõuluõllede virre on kangem, kontsentreeritum, mis annab tulemuseks täidlasema maitse, aga ka kõrgema alkoholisisalduse. Samuti sisaldab jõuluõlu tihti mõnda maitset toniseerivat komponenti, nagu erimaitselised röstitud linnased või soojendavad vürtsid,” kirjeldab õllemeister jõuluõllede erilisi nüansse.
Äsja Eesti parimaks õllesommeljeeks valitud Els-Maria Uibo toob jõuluõllede eripärana välja samuti erinevad klassikalised jõuluvürtsid, näiteks kaneeli ja kardemoni, ning erilinnased, mis annavad õllele näiteks šokolaadi- või kohvimaitse. Õllesommeljee lisab, et üldiselt on eestlane valmis uusi maitseid proovima, kuid on neidki, kes jäävad truuks oma lemmikutele ja klassikalistele maitsetele.
Jõuluaeg on eestlaste jaoks püha, mil toidulauale soovitakse panna erilisi ja teemakohaseid tooteid. Teine põhjus jõuluõllede eelistamiseks on jõululaual pakutavad rammusamad toidud, mis oma maitsebuketi poolest sobivad just porterite tugevama ja karamellise karakteriga.