Tuleb tõele au anda: kõik maitstud piimakohvid olid oma tasemelt väga head, aromaatsed, kreemised, ning iga valik teeb oma töö ära - pakub aromaatset kohvi, piima ja kiiret kosutust tukkuma jäävale kehale. Kuna kõik kohvi kaasa müüvad kohvikud ja kohvipoed on kohvile orienteerunud, purustatakse kõikides neist parimaid ubasid, kasutatakse kalleid masinaid ja pooltes kohvi kaasa müüvates paikades valmistab kohvi meile barista.

Samas eristabki tippe keskpärasusest tihti vaid juuksekarv ehk nüüd tulevadki mängu nüansid, mis muudavad mõned joogid teiste ees eelistatumaks. Selge on see, et päris piim piima pulbri ees saab eelise, samuti see, kas kohv on kange espresso või kergemat sorti tõmmis. Samuti toob erisuse majja see, mis piima kasutada cappuccino valmistamisel.

Koheselt on võimalik kuulda vähem punkte saavate kohvipakkujate suust küsimust ja pahameelt. Kindlasti hakatakse ette heitma subjektiivsust, pinnapealsust ning küsitakse, kas inimene, kes kohvi maitseb on ikka ekspert, et arvamust avaldada. Kohvitesti idee ongi maitsta erinevaid kohvisid, mille saab kiiresti tänavalt kätte ning trammi oodates või kohtumisele jalutades sisse "kallata". Nagu iga asjaga, esmamulje on kõige olulisem. Seda muljet pakuvad nii barista suhtlusoskus, aroomid, kohviku väljanägemine, see kas pakutakse erinevaid piimavalikuid, millise masinaga valmistatakse kohvi ja nii edasi. Kõik taandub esmamuljele, mis on aga see, mis kas tagab või välistab uue külastuse.

Ootamatult nõrgaks osutusid piimaga kohvi võrdluses tanklad, kus tekkis tugev kahtlus, kas masinad ei kasuta piima valmistamiseks pulbrit - aroomis levis tugev lisalõhn, keemiline. Samas üllatas ülimalt mõnusalt üks kohvipood, kus barista pakkus kohe tellimise alguses võimalust saada cappuccino ka sojapiimaga. Väga põnevad lisapunkti selle eest kindlasti üldarvestusse läksid.

Aga vaatame siis lähemalt, mille poolest erinesid kohvid Maitsed.ee poolt testitud kohvikutes!

Tänavakohvi test

Caffeini kohvipoodi sisse astudes tervitab meid naerusuine barista, kes minu kohvitellimuse peale koheselt küsib, kas lisaks tavapiimale oleksin ma huvitatud ka näiteks sojapiimaga cappuccinost. Ainus koht, kus selline valik maitsjate ette pannakse. Kuna tavapäraselt tarbime kohvi siiski lehmapiimaga, otsustame katsetada ja pikalt mõtlemist see otsus ei vaja - tellime mõlemad joogid.

Ning pettuma ei pea, sest pikas perspektiivis võidab sojapiimaga kohvi selgelt selle tänavakohvide mekkimise võistluse. Küsimus ei ole niivõrd selles, et tegu oleks mingi gastronoomse meistriteoselise lisandiga, kuid sojapiim annab joogile magususe, pähklisuse ning toob ootamatult esile kohvi enda mõruduse. Kõik tundub olevad balansis. Head võrdlust pakub ka Caffeini tavalise lehmapiimaga valmistatud cappuccino, mis ei ole mingist aspektist kehvem, kuid jääb alla teatavates punktides, milleks on nii aroom kui maitse.

Sojapiimase kohviga on aga üks aga ning see on suur AGA: nimelt muutub jahtununa sojapiimaga kohv äärmiselt imalaks ning kui kohvi mitte nii 40-50-kraadise kuumuse juures mitte lõpuni rüübata, leiab see kohvitops kahjuks oma tee prügikasti.

Tavaline piim
Aroom: 4
Maitse: 4
Välimus: 4
Piim: 4
Kokku: 16

Sojapiim
Aroom: 5
Maitse: 5
Välimus: 4
Piim: 5
Kokku: 19

Tänavakohvi test

Maailma kuulsaim kiirtoidukett on loonud peaaegu igasse oma suuremasse restorani eraldi kohvikunurga ehk McCafe. Kohvi kvaliteeti on investeeritud palju ning seda on ka punktiskoorist näha. Kohv on suur, aromaatne ning selle valmistamisse paneb barista palju tööd. Lisaks sellele, et tops on kohvil ajakohaselt jõulune, tehakse paksule ja kreemisele kohvipiimale vedela šokolaadiga peale kuused ning raputatakse otsa ka kaneeli.

Ütleme ausalt, et testile see kasuks ei tulnud, sest kohv lõhnas imeliselt, maitses jõuluselt ning tekitas värskuse ja andis jõu. Kõik aspektid, mida üks hea kohvijook peaks tegema. Kindlasti tasub McCafe võtta oma kaasaostetava kohvi hangeldajate nimekirja.

Aroom: 5
Maitse: 4
Välimus: 5
Piim: 4
Kokku: 18

Tänavakohvi test

Teine, vaid kohvile ja kohvijookidele orienteeritud kohvipood, mis serveerib kvaliteetsete masinatega valmistatud espressot kõikides selle vormides. Kohvi valmistab õppinud barista. Coffee In'i cappuccinoon väga hea kohvi, valmistatud kvaliteetse piimaga, mis annab joogile kerge magususe ja pähklisuse. Kahjuks ei ole kohvi kangust ega rösti läbi piima üldsetunda. Aga saab ausalt öelda, et kohvijook teeb oma töö ära kindlalt ja korralikult. Samad omadussõnad saab anda kvaliteetsetele töösaabastele või vikatile.

Kindlasti on tegemist äärmiselt mõnusa ja aromaatse kohviga, mis aga ei jää millegi erilisega meelde. Ehk siis, kui on soov millegi erilise järele, tuleks vaadata mujale. Positiivne on aga see, et Caffee In kohvikuid on terve linn ja maa täis ning hea kohvi saab kätte olenemata ilmast ja kellaajast.

Aroom: 2
Maitse: 4
Välimus: 4
Piim: 4
Kokku: 14

Tänavakohvi test

Eesti suurima kohvikuteketi Reval Cafe müüb samuti kohvi kaasa, valikus on ka cappuccino. Eriti selgelt tuleb just selle kohvi puhul välja fakt, kuidas piim muudab cappuccino maitset - Revali kohvijook on selgelt magusam, vähem kirbe. Maitsed.ee toimetusele meeldiks pigem kui kohvis oleks ka kohvi enda maitset tunda. Kellele see pole oluline, saab mõnusa elamuse.

Aroom: 4
Maitse: 4
Välimus: 2
Piim: 4
Kokku: 14

Tänavakohvi test

Väikepoodide ehk kioskite kõrval ka kaasaostetava toidu ja joogi müüki kõvasti panustav R-Kiosk on pakkumas kohvi uutest masinatest ja uues kvaliteedis. Nii väidavad nende pressiteated ja kuulutused. Cappuccino osas on nad kindlasti oma investeeringuga täppi pannud. Kohvimasinad on R-Kioskites automaatsed, valid joogi ja paned kruusi alla. Piimaks kasutatakse joogis kvaliteetset Farmi piima, mis annab maitsele magususe, kuid laseb ka kohvil läbi paista. Selgelt on R-Kioskil kõige mugavam kruus, paksust papist, istub hästi käes ning annab sooja, mitte ei kõrveta. Head kohvi saab nüüd osta koos ajalehtedega.

Aroom: 5
Maitse: 3
Välimus:44
Piim: 5
Kokku: 17

Tänavakohvi test

Enamustele inimestele on Statoil kindlasti kõige tihem koht, kust kohv kaasa ostetakse. Siinkirjutaja puhul vastab see kindlasti tõele. Samas on ootamatult suur vahe, kas juua selles Norrast alguse saanud tanklaketis musta kohvi või mõnda piimaga valmistatavat kohvijooki. Suurepärased masinad annavad välja imelist musta kohvi, kindlasti masinakohvide Eesti parimat.

Samas kui räägime piimakohvidest, piimavahust ja selle aroomidest, siis tahaks öelda, et kasutatakse masintes piimapulbrit. Fakt on aga, et masinad vahustavad kohvile sekka ausat Alma piima Lõuna-Eestist. Eriti kummaline on sellisel juhul see, et piimavahul on alguses - enne kohvi lisamist - peal läige, mida suudetakse tavaliselt saavutada vaid plastmassitehases ning hiljem joogil juures hillitsev, kuid tuntav keemiline lõhn. Kui visuaalne pilt väga läikivast kohvipiimast on ligitõmbav, siis aroom pelutab kohvi joomist.

Ärge heituge, sest valik on tanklaketil suur ning alati on võimalik, et masin ise on võtnud kohvi aromaatse ümberdisaini enda peale. Suureks boonuseks on aga Statoili cappuccino'l see, et kohvi enda tugevat ja meeldivat maitset on läbi piima tunda, saab kohe aru, et juuakse kohvi, mitte lihtsalt piima (probleem, mis on paljude teiste kohvide puhul üsna tavaline!). Teine suur boonus on see, et Statoil on igal nurgal ja asulas, maal ja linnas ehk siis kohvita ei tohiks jääda keegi, kellel soov selleks olemas on.

Aroom: 1
Maitse: 4
Välimus: 4
Piim: 2
Kokku: 11

Tänavakohvi test

Eesti ainsa oma tanklaketi kohv kahjuks palju punkte ei saa ning selleks on palju põhjuseid, milles olulisemad on nigel maitse, pulbrist piim ja vale vahekord piima ning kohvi vahel. Selge on see, et masinad on tarninud Olerexile Eesti üks parimaid ettevõtteid, kuid kahjuks ei ole osatud sellest kõike välja "lutsutada". On üsna oluline, et kõik komponendid kohvijoogi puhul klapiksid, väikene eksimus ja kogu elamus on rikutud. Kahjuks tuleb tihti ette olukorda, kus odavam kütus kutsub ühte tanklasse, parem kohv aga teise.

Aroom: 1
Maitse: 3
Välimus: 3
Piim: 2
Kokku: 9