Retsept ja foto: Ragne Värk

  • 1,5 dl Veski Mati Seemnete ja kliidega helbeid
  • 3 dl kookospiima
  • 1 sl chia seemneid
  • 1-2 sl vedelat mett
  • näpuotsatäis kaneeli
  • 2 sl Kreeka jogurtit
  • 2 sl värskeid marju
  • 2 sl pähkleid

Toorpudru valmistamiseks vajad Veski Mati kaerahelbeid. Vali juurde 1 komponent (piim, kookospiim, mandlipiim, õunamahl või värskelt pressitud apelsinimahl) (3 dl).

Sega 1,5 dl valitud Veski Mati helbeid, 3 dl valitud vedelikku, 1 sl chia seemneid, 1-2 sl vedelat mett ja näpuotsatäis kaneeli. Pane segu karpi ja lase vähemalt 6 tundi jahedas seista. Vali juurde 2 sl 2-3 lisandit (Kreeka jogurt, kondenspiim, mandlilaastud, värsked marjad, hakitud pähklid, viilutatud banaan, kookoshelbed, maapähklivõi, 1 tl riivitud sidrunikoort).

Lõppviimistlus — kui kaerahelbed on jahedas tõmmanud, valige pudru juurde kaks valitud lisandit.

Segage need sisse ja kallake ka kaunistuseks pudrule!

  • Klii on kaeratera kõige tervislikum ja kiudainerikkam osa, mis sisaldab rohkelt valkaineid, süsivesikuid ja vitamiine. Kaerakiududes on rohkesti nn vees lahustuvat kiudainet beetaglükaani, mis alandab kolesterooli ning veresuhkrut. Tasub teada sedagi, et kliirikkad toidud aeglustavad pärast seedimist veresuhkru tõusu.
  • Kliisid võib süüa mitmeti, näiteks lisada pudrule, müslile, marjadele, kohupiimale, jogurtile või salatile. Nüüdisaegse kiudainetenappuse taustal lisatakse kliisid täiendavalt paljudele küpsetistele, ka paljudele tavatoitudele, näiteks vormiroogadele, pannkookidele ja kotlettidele.
  • Peotäis kliisid päevas aitab seedimist korras hoida.
  • Kliid on leidnud kasutust ka kosmeetikas, näiteks kasutatakse kliimaske näonaha hoolduses kooriva toime saavutamiseks.
Jaga
Kommentaarid