Daily lähtub menüüde koostamisel tervisliku toiduvaliku peamistest põhimõtetest, laste eelistustest, hooajalisusest, värskusest ning koolitoitlustusele seatud normidest ja määrustest. Samuti eelistame eestimaist toorainet.

Millised on koolides kõige populaarsemad ja millised vähempopulaarsemad road?

Kõige populaarsemad toidud on lihakastmed, punased supid, mitmesugused kanaroad ja kõrvale pakutavad erinevad soojad lisandid – kartul, riis, tatar, pasta.

Vähempopulaarsemad toidud on ikkagi kalatoidud. Aastatega on siiski asi paranenud ja laste teadlikkus kala kasulikkuse kohta on suurenenud. Daily on otsinud uusi väljundeid lastele kala pakkumiseks. Praegu oleme menüüs kalasuppide osakaalu vähendanud ning pakume lastele kala paladena koos eraldi kastmega. Selline serveerimisviis on lastele rohkem meeltmööda.

Mis on praegu koolitoidu hind ehk millistesse raamidesse peab mahtuma?

Need hinnad on piirkonniti täiesti erinevad – näiteks Tallinnas on koolitoidu hind 1,34 eurot, Tartus 1.−4. klassi õpilastele 1,10 eurot päevas ning 5.−9. klassi ja gümnaasiumi õpilastele 1,36 eurot päevas. Kõik koolilõuna hinnad sisaldavad riikliku koolilõuna arvestuslikku maksumust ühe õpilase kohta. See summa on 78 senti. Sellest ülejäänud maksab siis kas lapsevanem või linn/vald ning see osa on piirkonniti täiesti erinev.

Kuidas erineb koolitoit näiteks Tallinnas, Elvas, Orissaares ja Narvas?

Kuna Daily neis piirkondades ei tegutse, siis ei oska konkreetset kommentaari anda. Kõik koolitoitlustajad peavad järgima etteantud määrust. 2016/2017. õppeaastal toitlustab Daily 43 koolis üle Eesti. Toitlustame Tallinnas, Harjumaal, Raplas, Märjamaal, Koerus, Tartus ja Tartumaal, Viljandis ning Võrus.

Kuidas on Eesti laste toitumisharjumused ajas muutunud ning kas toit on parandanud ka hindeid ja aktiivsust?

Laste toitumisharjumused on kindlasti ajaga muutunud. Lapsed on palju teadlikumad ning oskavad kvaliteetset ja naturaalset toitu hinnata. Nad teavad, et päevas on oluline sooja ja tervislikku koolilõunat süüa. Ka kiirtoitu välditakse, kuid loomulikult ei ole selle austajad täielikult kuhugi kadunud. Ma ei oska kahjuks kommenteerida, kui palju on see parandanud hindeid ja aktiviteeti, sest me ei ole sellist uuringut teinud.