Basmati ja jasmiiniriiside omadused tulevad kõige paremini välja, kui neid keeta õiges koguses vees. Sobivaim riisivee vahekord on 1:2,5. Pane riis keevasse soolaga maitsestatud vette ning keeda madalal kuumusel 10–15 minutit. Riis on valmis, kui vesi on teradesse imendunud. Pärast keetmist lase riisil potis kaane all 15 minutit järelvalmida. Kasutatakse Aasia köögis, kuna need riisisordid on hea kleepuvusega ja seetõttu on neid pulkadega mugavam süüa.

Hea nipp! Värvilise riisi saamiseks lisa keeduvette kurkumit või paprikat — saad vastavalt kas kollase või punase riisi.

Spetsiaalse sushiriisi asemel võib kasutada ka pudruriisi. Hauta see nõrgal tulel kleepuvaks, hautamise ajal lisa vett juurde. Sega riisiäädika ja suhkru-soolaga.

Pudruriisist pudru keetmiseks kahele võta 1 dl vett, 0,5 l piima 1/4 tl soola ja 1 dl riisi. Pane riis keevasse vette ja keeda paar minutit, kuni vesi on imendunud riisi. Lisa piim ja keeda madalal kuumusel aeg-ajalt segades umbes 40 minutit. Maitsesta soolaga.

Sõmerat riisi salati tarvis või praelisandiks keetes võta 3 dl riisi kohta 1,5 l vett ja 2 tl soola. Pane sool ja riis keevasse vette, sega ja lase 20 minutit keeda. Keedetud riis vala sõelale ja loputa üle kuuma või külma veega.

Risoto tegemiseks võta 2–3 spl võid ja 1/4 kl õli, 2 sibulat, 2 kl sõmerat riisi, 1,5 l liha- või kanapuljongit. Kuumuta hakitud sibul ja riis õli ning või segus klaasjaks. Vala juurde puljong, hauta riis kaane all tasasel kuumusel pehmeks. Vajadusel lisa soola.

Jaga
Kommentaarid