Mitte eraldi sort, vaid ükskõik millise riisisordi täisteravariant. Pruunilt ehk täisterariisilt pole kasulikke kihte maha kooritud, eemaldatud on ainult mittesöödav kest. Alles on kõik seitse pealiskihti koos iduga, mis annavad terale omapärase pähklimaitse. Pruun riis sisaldab palju väärtuslikke vitamiine.

Pudruriis

Ümarateraline ehk pudruriis on lihvitud töötlemata riis, värvilt valge. Keetmisel eemaldub palju tärklist ning riis muutub kleepuvaks, kuid terad säilitavad ümara kuju. Parim putrude, pajaroogade ja pirukate valmistamiseks.

Risotoriis

Tuntumad risoto riisisordid on arborio ja carnaroli. Keetmisel imab risoto riis endasse rohkesti vett, mistõttu tasub pakendil olevaid juhtnööre kindlasti arvestada. Keetmisel kleepuvad riisiterad üksteise külge. Väga laia kasutusalaga (risotod, paellad), ei sobi putrudesse ja mõnedesse magustoitudesse.

Metsik riis

Pikateralise ja musta riisi segu, mis väga dekoratiivsena sobib hästi pajaroogadesse ja vormitoitudesse. Metsikut riisi tuleb eelnevalt leotada ja tema keeduaeg on pikk: roog on valmis siis, kui seemne sisemine valge osa ajab tumeda koore lahti.

Jasmiiniriis ehk Tai lõhnav riis

Aromaatne pikateraline riis, keetmisel jäävad terad õrnalt kleepuvaks. See riisisort sobib suurepäraselt igasse soolasesse rooga ja ka magustoitu. Jasmiiniriisi aroom tuleb kõige paremini esile aurutatud või hautatud roogades.

Sõmer riis

Sõmer riis on koos koorega aurutatud ja pärast koorimist kuuma õhuga kuivatatud riis. Sellisel moel töödeldes säilitab riis umbes 80 protsenti oma mineraalainetest ja vitamiinidest.

  • Riisirooga tegema hakates uuri alati pakendilt riisi keetmisaega, sest see on igal sordil erinev.

Allikad: Veski Mati, HyperRimi

Jaga
Kommentaarid