Sellises formaadis toimus festival kauplustevõrgu Selver, Astri Keskuse ja Narva Linnavalitsuse toel esmakordselt möödunud aastal. Ürituse korraldaja MTÜ EventBurg loodab festivali abil koguda tuntust kohalikule toidubrändile – silmule, ning kaasata sellega rahvusvahelist tähelepanu kodusele Ida-Virumaale.

“See võib kõlada ambitsioonikalt, kuid me elame sellele väga kaasa. Kreeka on kuulus oliivide poolest, Prantsusmaa on oma juustusortidega tuntust kogunud, Hispaania oma veinidega. Isegi naaber Läti assotseerub turistidel Balti sprottidega! Miks ei võiks meie regioon püüda saavutada rahvusvahelist reputatsiooni omanäolise delikatessi tarnijana?” ütleb projektijuht Jevgeni Timoštšuk.

Toidufestivali korraldamise idee ei ole uus asi. Taolised üritused on Euroopas juba ammu tavalised, need toimuvad aktiivselt Venemaal ja Aasias ningkoguvad ka meil populaarsust.

“Mina olen sündinud ja üles kasvanud Ida-Virumaal. Meri on meil jalge ees ja mereannid samuti. Silm ei ole lihtsalt vee-elukas, kes kuulub sõõrsuude klassi ja elab rändavat eluviisi, vaid on ka maitsev, maailmatasemel tunnustatud delikatess. Ida-Virumaa inimestel on muinasjutuliselt vedanud, et selline küllaltki harva esinev liik elab kohalikes vetes. Kogu maailmas leidub vaid kuni kolmkümmend paika, kus võib silmu leida,” lisab festivali korraldaja.

Praeguseks on korraldajad valmis teatama kolmest võtmesündmusest, mis toimuvad festivali “Silm suhu!” raames, kuid ainult nende korraldamisega Jevgeni Timoštšuki meeskond ei piirdu – gurmaane ootavad ees ka mitmed sisulised uuendused, millest teatatakse hiljem.

Möödunudaastast traditsiooni järgides on nö “esimese öö õigus” antud Noorus SPA Hotelli restoranile Romantic Garden, kus 13. oktoobril toimub festivali pidulik avamine ja gala-õhtusöök koos erikülalistega.

21.oktoobril on Narva-Jõesuu restoranis “Meretare” nii nimetatud “pime” õhtusöök, mida juhib kogenud peakokk Vladimir Upeniek, Eesti peakokkade liidu liige ja “Aasta kokk 2012” tiitli kandja.

22. oktoobril kutsub Narva kaubandus- ja meelelahutuskeskus Astri kõiki külastama traditsioonilist kalalaata.