Mida panna piknikukorvi: Kuus ideaalset ja kiirelt valmivat toitu, mis muudavad pikniku gurmee-eineks
Eelmisel nädalal uurisime Tallinna parimaid piknikukohti ning usun, et paljudel tekkis suur soov kohe õue sööma lipata. Kuid lisaks sellele, kus õues süüa, põrkame kohe ka küsimuse otsa, et mida õues süüa? Pakume välja kuus toitu, mida piknikulauale tõstes ei jää nälga ega piinlikusse olukorda.

Piknik ehk õues söömine on oma olemuselt äärmiselt dünaamiline viis einestada, lõbutseda ning ka lõõgastuseks pokaal veinivett juua. Piknikuteki võib laotada praktiliselt igale poole, kuhu hing ihaldab, ning ettevalmistatud söögid-joogid lubavad õuessöömist harrastada nii lõunapausina, õhtuse ajaveetmise või hommikueinena.
See, mida piknikukorvi toidu- ja joogipooliseks panna, on äärmiselt individuaalne ning sõltub sellest, kellega sööma asutakse, kui palju on osalejaid ning kui palju on viitsimist ettevalmistusi teha. Kuid üldiselt oodatakse piknikult ikka kartulisalatit, võileibu, külmi lihalõike, kodusvalmistatud limonaadi, mõnda head kooki ja pudelit kihisevaga.
Piknik on edukas nii siis, kui laiali laotatakse kolmekäiguline gurmeesöök, kuid ka siis, kui valikus on vaid paar võileiba või koogiviilud kohviga. Oluline on minna loodusesse, õue ning nautida kahte elus olulisemat asja: head sööki ja jooki ning kaasa kutsutud seltskonda. Pikniku puhul on äärmiselt oluline ka see, et see einetamisvorm lausa nõuab, et peale kehakinnitamist ning peenemate jookidega meele lahutamist toimub pikutamine. Pikutamine, kas vestluse, hea raamatu või unistuste keskel.
Kui veel pole jõudnud valida seda ainsat ja kõige õigemat kohta piknikuks, siis ehk on abi Maitsed.ee eelmise nädala artiklist - Lähme piknikule: Viis parimat kohta Tallinnas, kus pidada üks hubane õuessöömine.
Kartulisalat ja kiirhapendatud kurgid
Klassikalisim piknikuroog ei ole kuidagi sarnane klassikalise Olivier'i salatiga, vaid pigem on suurtele kartulitükkidele lisaks hakitud kerge valik sibulaid, porrulauku ja ürte ning sellele lisatud väga malbe majoneesiga koorekaste. Iga piknikuroa juures on oluline, et tegemist oleks värske salatiga nii maitselt kui valmistuselt. Värsketest suvekartulitest valmistatud salati saab vabalt teha valmis päev varem, ideaalne oleks aga see, kui salati (kartul, punane sibul, porrulauk, till, petersell) ja kastme (majonees, hapukoor, sidrunimahl, törts sinepit) saaks segada kokku alles viis minutit enne söömist.
Värskelt kodus hapendatud 3-päeva kurgid on ideaalne lisand sellele jahedale salatile. Kurkide marineerimine on lihtne nagu seebivesi: Suurde anumasse tuleb kokku tõsta väikesed kurgid, tillivarred, petersellivarred, viilutatud küüslauk, viilutatud mädarõigas ning kui on, siis mustsõstralehti (vabalt saab hakkama ka ilma) ja purk/ämber/anum täita kergema soolalahusega kuni viimaste kurkideni. Nüüd vaja vaid 4 päeva oodata ning siis kurgid lahti lõigata.
Kahepoolsed baguette-võileivad erineva täidisega
Võileivad on teine äärmiselt klassikaline toit, mida piknikule ette valmistada. Kuna piknik on enamasti selline einetamisviis, kus parimaks kaaslaseks ja noaks-kahvliks on meie enda näpud, tuleks teha võileivad sellised, et nende otsast saab õues lõigata sentimeetri-kahesed viilakad. Parim viis selliste võileibade valmistamiseks on kasutada klassikalist Prantsuse pikka saia või baguette'i. See, millega need saiad täita, on iga sööja oma valik. Ideaalis tuleks sai enne võileiva valmistamist röstida, teine äärmiselt tähtis moment on see, et võileivale tuleb lisaks juustu-, liha-, vorsti- või juurviljatäidise tegemist lisada erinevaid kastmeid ja vedelemaid lisandeid. Muul juhul jääb võileib väga kuiv. Krõbe sai aga säilitab välise krõbeduse ka siis, kui sisu on kastmest pehmeks imbunud. Väga mõnus amps.
Arbuusi-fetasalat basiilikuga
Enam suvisemaks vist salatiga minna ei saagi - arbuusitükid, värske basiilik ning maitseks soolakat, värsket fetajuustu. Kui Kreeka salat tundub piknikul liigselt tavaline, võtke valmistada üks arbuusil põhinev salat. Tegemist on ainsa salatiga maailmas, mis ei kasvata pekki vaid täidab üksnes põit. Loomulikult maitseb kerge oliiviõli ja maitseainetega salat kuumal päeval jahedana nagu pääs paradiisi. Feta ja arbuusi vahekord võib olla milline tahes, samamoodi sõltub sööjatest, mis maitseaineid ja lisandeid salatis kasutada. Värskeim salat planeedil.
Ausutatud oad juustuvalikuga
Hakkame jõudma suvega sinna kus herned ja oad on valmimas - pole midagi paremat, kui soolas keedetud oad, millele riivida peale värsket Parmesani juustu või mida süüa koos oliiviõlise kitsejuustuga. Samuti võib enne pikniku võtta valikusse suurte põldubade asemel väiksemad Türgi oad, mida kiirelt keedetud vees blanšeerida ning seejärel küüslaugus pannil läbi ehmatada. Mõnusad nii kuumalt kui jahedalt. Lisaks heale, maalähedasele ja ausale maitsele on oad ka väga kasulikud. Võimalik, et mõnedele tunduvad oad piknikulauale liiga rasked, kuid - võin lubada - tegelikult kaovad oad laualt esimesena. Katsetage ja te ei kahetse.
Hummus ja juurviljad - kurk, porgand, lillkapsas
Lähis-Ida mekki ka Eesti piknikulauale. Hummus on viimastel aastatel muutnud Eestis peaaegu, et olulisimaks snäkiks - seda pakutakse nii kohvikus kui restoranis, nii kodudes kui valmistatakse kaasa tööle. Samas tuleb tunnistada, et taimetoidulisest söögikraamist on hummusel ehk kõige rohkem pakkuda. Lisaks see söök valmib kiiresti. Ning nagu populaarsed söögikohad ja kohvikud on näidanud, ei pea hummus olema vaid kikerhernepüree - võib vabalt lisada herneid, peeti, tomateid ja nii edasi. Maitsevariatsioonid on lõputud. Lisaks on hummus meile kasulik ja hoiab kõhu pikalt täis.
Kodus valmistatud limonaad
Eestis üsna vähelevinud tegevus, limonaaditegu. Samas äärmiselt mõnusaid maitseid ja värskust pakkuv tegevus. Limonaadiks tuleks pressida kilojagu sidruneid, filtreerida välja kõik mittevedel, lisada palju suhkrut ning mulliga vett. Värskendav jääga jook igale piknikule. Teine väga mõnus segu võiks olla apelsini ja greibimahlast jook. Katsetage!
Lisandid: Vahuveinid, lihalõigud, kastmed, kook ja puuviljad
Lisaks ettevalmistust vajavatele söökidele/jookidele on piknikulaual oodatud ka paljud sahvris või külmikus oma aega ootavad lisandid. Kindlasti võiks piknikule võtta maitse järgi pudeli vahuveini ja siidrit. Kui eelmistest päevadest on kappi jäänud rostbiif või mõni muu liha, võiks ka selle kaasa viilutada. Kapist võib kokku koguda ka paar-kolm tšatnit või vürtsmoosi, kunagi ei ole toit maitsestatud kõikidele külalistele ühtselt. Veel võiks piknikule lõikuda kaasa mõned puuviljad - õunad, pirnid, melon. Samuti ei ole liiast küpsetada kook - näiteks keeksilaadne ümar kook viimastest rabarberitest või just metsa alla ilmunud mustikatest.