Euroopat laastanud viinapuude juuretäipandeemia ei olnud Codorniu pere 15. sajandist pärit viinapuuaedu puutumata jätnud ja ainus võimalus uues olukorras toime tulla, oli üles kaevatud viinapuude asemele istutada midagi originaalsemat kui rahvusvaheliselt tuntud punasordid ning keerata lõpikult selg Kataloonias seni levinud mistela'le, segule alkoholist ja veinivirdest, mis müüs küll hästi, aga polnud kuigi tulus.

Kui juba nullist alustada, siis miks mitte proovida teha sarnast nooblit vahuveini nagu tegid prantslased Champagne's? Elu kohaliku šampanjaklaasi taga oli ilus, kuni 1970. aastal keelasid prantslased oma kuulsaima vahuveini, šampanja nime kasutamise ära ja Champagne hispaanlasest vend sai nimeks cava (laagerdamiseks kasutatavate kivikeldrite nimetuse järele). Ka hispaanlased otsustasid oma toodet kaitsta ja sündis Cava DO ehk cava tootmist reguleeriv seadustik, mis mu hulgas määras ära nii valge kui roosa vahuveini tootmiseks lubatud marjad ja tootmispiirkonnad. Cava'ga, mis polnud enam lihtsalt üks vaese mehe šampanjadest, tuli hakata arvestama.

Kuulsaim osa cava'st tuleb siiamaani Katalooniast, eeskätt väikelinnast nimega San Sadurní de Noya. Samas on cava tootmiseks sobilikuks tunnistatud ka Aragon, Navarra, Rioja, Pais Vasco, Valencia ja Extremadura, kus kääritatakse umbes 10% kogu joogitoodangust. Kel Hispaania kaart silme ees, teab, et need kohad asuvad teineteisest sadu ja sadu kilomeetreid eemal …

Hispaania klassikalise meetodi vahuveinide pimetest!

TOP3:


Bohigas Fermi Cava Brut Gran Reserva, 12% Cava DO

Aroom: Tammiselt täidlane ja röstiselt laagerdunud jõuline, lausa täiuslik aroom. Pokaalis avanevad üha uued nüansid kompotiviljade, brioche’i ja pärmisette maailmast. Ühtlane ja kreemjas, värskendava rohelise maitsevalikuga.

Maitse: Tsitruste ja pärmisette röstisuse tähelepanuväärne tasakaal – kehand on täidlane, tugevalt mineraalne. Kõike on korraga väga palju, aga üle ääre ei aja kuskilt. Aprikoosid, nektariinid, greibid ja Granny Smithi õunad. Võimas, pika nautimise vein, mille kõrvale annab korraldada ka õhtusöögi pearoa.

(vinorama.ee)




Cossetania Brut Reserva, 11,5%, Cava DO

A: Märja kivi lõhn. Tsitrused. Valged lilled. Kriit. Kohv, petrooleum ja rohelised mandlid. Võimas bukett, kus mineraalne õlisus areneb pokaalis magusaks võilõhnaks. Struktuurne ja ahvatlev.

M: Karge ja mahlane, elava happe ja ühtlase puuviljasusega vein, kus ka järelmaitsesse jätkub aprikoose, heledaid küpseid luuvilju, ploome, valgeid sõstraid, apelsinikoori ning tilgake espressot. Mõistagi on olemas hea cava ihaldatud röstisus.

(cava.ee)


Cossetania Brut Nature, 11,5%, Cava DO

A: Mineraalsest ja sidrunikooresest klassikalisest cavast kerkivad kreemised lilleparfüümid, märja kivi aurud ja valgete siirupiste õunte, greibi ning õrna ürdibuketi lõhnad. Troopikaviljad segunevad röstitud pähklite ja kuivatatud aprikoosidega. Külluslik ja peen.

M: Elav, röstine ja mineraalne, kreempehme ning värskendavalt tsitruselise keskmaitsega cava, kust aimdub nektariini, õunu ja kollaseid magusaid meloneid. Meeldejäävalt hea tasakaal ja sujuv maandumine tsitrustesse.

(cava.ee)

* * *

ÜLEJÄÄNUD

Sumarroca Nuria Claverol Brut 2004, 12%, Cava DO

A: Intrigeeriv Nori-vetikate, küspete kollaste ploomide ja animaalsete aurude, fenkooli, greibi ja petrooleumi, mee ning valgete õite hullumeelne aroomisegu. Ergas saiaröst ja rohekas mahlane melon lisaks.

M: Mineraalne ja torkiv, puhas ja piduliku karakteriga. Kreemist keskmaitset rikastavad rohelised nüansid, suu jääb valgetest õuntest ja sõstardest magus. Laitmatult tasakaalus, reipa, keelt torkiva mulliga.

carpevinum.ee

De Muller Mas De Valls Brut, 12% , Tarragona DO

A: Puuviljavärske ja ühtlane, klassikalisele meetodile kohaselt saiaröstine, kukekommimagus rikkalik ja lopsakas aroom. Ananassid, mandariinid, greip, laimikoor ja magusad vürtsid koos kannikeste ja valgte lilledega. Lopsakas.

M: Juustukreemine, pähkliselt täidlane ning ohtralt luuviljadega pikitud, elava happe ja pika järelmaitsega vein, kus seda nautivatele senjoriitadele tagavad pehme kulgemise vanill ja aprikoosimoos.

wines.ee

Extremarium de Mont Marcal Brut Reserva, 12% ,Cava DO

A: Märg lubjakivi seguneb tsitrustest kantud aroomi roheliste õunte, piimanõgese ja saiaröstiga. Küpsed melonid, valged tagasihoidlikud õied.

M: Naiselik ja puuviljane, kerge ja siidiselt sile, intensiivne ja mõistlikult happene, osavalt tasakaalustatud vein. Värskeid tsitruseid saadavad järelmaitse rohelised ürdid ja õrn lillesuhkur.

davincifood.ee

Vallformosa Origen Brut 11,5%, Cava DO

A: Tagasihoidlik, kergelt õline/võine aroom annab aimu kollastest põlluõitest, kus domineerivad võililled ja nurmenukud. Troopilised luuviljad, kollased õunad ja napp, kuid äratuntavalt otekohene röstisus.

M: Mahlane ja lopsakas, lõpuni võimsa happe ning hea tasakaaluga täidlane vanakooli cava. Värsketele õuntele ja karusmarjadele sekundeerivad mandlid ja mahedad, magusad üleküpsenud viigimarjad. Ühtlane ja pikk.

tridens.ee

Segura Viudas Brut Reserva, 12%, Cava DO

A: Nauditavalt aromaatne. Mesised murakad harmoneeruvad petroolse mineraalsusega, tsitruste kargus kohandub aprikooside ja ananassidega ning valged lilled liituvad kollaste õuntega. Meeldiv mõrkjus taustaks.

M: Vahva ja vitaalne, mahlakalt puuviljane vein. Kohustuslikku pärmirösti ilmestavad pomelo, nektariin ja magusad heledad marjad. Kestev järelmaitse pakub rohuseid, delikaatselt mõrkjaid elamusi.

bestwine.ee

Segura Viudas Torre Galimany Brut Nature Gran Reserva 2011, 12,5%, Cava DO

A: MIneraalselt petroolse alatooniga meevaha, aprikoosimoos akaatsiaõite ja kollaste ploomidega, tugev ja nauditav röstisus.

M: Jõulise laagerdusega mesine maitse on tasakaalus, annab tunda mirabelliploome, mett ja kodust õunamoosi, pärnaõieteed ja küpset kollast melonit. Pika greibise järelmaitse lõpetavad õhetavad vürtsised noodid.

bestwine.ee

Gran Bach Brut, 11,5%, Cava DO

A: Algul pisut pelglik, kuid aegamööda pokaalis arenev cava. Samavõrra röstine kui mineraalne, lisanduvad tsitruse koor nektariini ja maqgusate mesiste murakatega. Pluss kollaseid küpseid tikreid ja aprikoose.

M: Keskmiselt intensiivne, stabiilselt happene ja intensiivselt puuviljane kooslus magusaid tsitruseid - kerge mandariin, luuviljad ja lillenektar. Troopiliste puuviljade juhitud järelmaitse tundub pikk ja meeleolukas.

prike.ee

Francoli Brut Reserva, 11,5%, Cava DO

A: Iseäralikult metalne ja kivine mineraalidega tuunitud bukett surub puuviljad tagaplaanile ning röstine pärmisus, keldriaroomid ja luuviljad/melonid/troopikaviljad jäävadki püsiva kriidisuse varju.

M: Tihe ja struktuurne, delikaatse happe, selge mineraalse joone ning puhta tsitruselise (ja piprase) lõpuga vein. Lopsakas. Elegantne. Šampanjameetodi musternäidis.

cava.ee

Albet y Noya Petit Albet Brut Reserva BIO 2013, 12,5%, Penedes DO

A: Martsipani magus ja avokaado kreem kohtuvad mesises, röstises ja lopsakas aroomibuketis. Selge ja lilelline, avanedes eristuvalt suitsune ja mandline.

M: Kuiva ja karge. Tasakaalus, pika kriidise järelmaitsega vein, kus keskmaitsest leiab kamaluga meesidruneid, martsipani ja kollaseid Eesti sibulõunu. Väga seltskondlik ja toidusõbralik jook.

paradisefoods.ee

Segura Viudas Gran Cuvée Brut Reserva, 12%, Cava DO

A: Värskendav, roheliste (õunad, kiivi, laim, rosmariin) ja kollaste (nektariin, ploomid, sidrun ja aprikoos) aroomidega küllastunud bukett on paekiviselt mineraalne ja karge.

M: Puhas ja tsitruseline, kriiditolmuse kehandiga vein. Ka ühtlaselt kulgev röstise lõpuga järelmaitse on kogu veinile omaselt elegantne ja tasakaalus.

bestwine.ee

Sumarroca Brut Reserva 2012, 12%, Cava DO

A: Õunad, laimikoor, rohelised pähklid, avokaado, sinepiõied, pirnidüšess ja valged lilled koos kerge petrooliaroomi, röstsaia ja kõige kohal heljuva õrna suitsulooriga.

M: Mahlane, tasakaalus ja magusjas klassikaline Cava, kus kollased õunad, mandariinid ja pärmisette või sobituvad reipa sidrunikoore ja pehme avokaadoga. Pikk ja lõpuks peenelt ürdine.

carpevinum.ee

Bach Extrisimo Brut, 11,5%, Cava DO

A: MIneraalse fooniga, väga selges aroomis eristuvad sidruni- ja õunakoored, heledad luuviljad ja mango-viigimarja magus tandem. Lõhn on kergelt tuhane ning tuntava, mõnusa leivaröstiga.

M: Meeldivalt tasakaalustatud ja puuviljane. Elav hape toob esile värsked rohelised õunad ja pirnid, ning juhatab pikka tsitrustega pikitud järelmaitsesse, milles naudime ürte ja rohelist mõrkjat murusust.

prike.ee

Vinedos Balmoral „Edone” Gran Cuvée Extra Brut 2010, 12%, Vino de la tierra Castilla

A: Tuttavalt šampanjalikus brioche’i-röstis kogeme croissanti pehmust, karamelliseerunud mett, küpseid kollaseid tikreid, õunu, mangot ja seda saatvat trobikonda troopikavilju. Kõik on kokku küps ja kreemjas ja uinutavalt vaniljene. Kompleksne ja pikalt nauditav.

M: Tiheda struktuuriga võimas ja meeldejäävalt õlise lõppmaitsega tummine vahuvein. Troopilistest viljadest eristuvad tähtvili ja ananass, sinna sekka tunneme tikreid, aprikoose, kuivatatud luuvilju ja viigimarju. Karamelliselt kaunis, erksa happega oksüdatiivse stiili esindaja.

manipenny.ee

Jané Ventura „Do” Brut Gran Reserva 2013, 12,5%, Cava DO

A: Lopsakaid ja röstiseid, petroolse alatooniga kreemiseid puuviljaaroome täiendavad rohelised pähklid ja lilleline mesisus. Avanedes läheb aina õunasemaks.

M: Tugeva happe ja õhukese puuviljakihiga, mineraalselt tolmune vein. Hape on jõuline ja kannab ka lõppmaitses, kuhu jagub kimbuke rosmariini.

vinosfair.ee

Perelada Stars Brut Nature 2013, 11,5%, Cava DO

A: Energiline, mineraalsete kiviaroomidega looritatud bukett: valged lilled, kollased õunad, raudroht ja sidruni koore õhkavad eeterlikud õlid. Avaneb magusaks ja elegantseks.

M: Klassika. Kuiv, rajult happene ja õhuke mineraali-cava, kus puuvilju võiks olla küll rohkem, kuid erk järelmaitse on kompenseerivalt mineraalne ning intensiivne. Kiire tikrine aperitiiv.

mediato.ee

De Muller Brut Nature Reserva Pinot Noir, 12,5%, Tarragona DO

A: Autolüütiline iludus: võine brioche, kuivatatud luuviljad, küpsed õunad ja tumelillade aialillede põnev mesine aroom. Tsitrused, metsmaasikad, viigimarjad ja kerge aprikoosimandli nüanss.

M: Vagura mulli ja väga napi happega vahuveinile loovad mõrkja fooni greip, pomelo ja rohelised õunad, järelmaitses segunevad marmelaadiaprikoosid küpsete pirnidega.

wines.ee

Extremarium de Mont Marcal Brut Nature Reserva, 12%, Cava DO

A: Klassikalisele cavale iseloomulik puhas, tsitruse(koore)ne ja mineraalne joon. Ürdid, pirnid, lilled ja kõige kohal hõljuv hõrk soolane merehõng. Veini avanedes lisandub õhuke nektariin vähese greibiga.

M: Habras kuid reipalt tsitruseline, soolakas ja aperitiivne, pisut rohune. Hape on noor ja äkiline, vein ise kokkuvõttes erakordselt puhas ja võluvalt minimaalne. Üldist mineralismi kaunistab järelmaitse mõrkjas mandlinüanss.

davincifood.ee

Freixenet Brut Nature Reserva 2013, 12%, Cava DO

A: Tsitruseliselt värske ja kerge, heljuva mineraalse servaga aroom. Tagasihoidlikust puuviljasusest (aprikoosid ja melonid) kerkivad esile Valge Klaari õunad ning soojenedes areneb lõhn veidi petroolseks.

M: Tugeva happe ja agressiivse mulliga, kergelt puuviljane, heledate õunte, pirnide ja tsitruse maitsega vein, kust aimub valget sõstart ja nõrka lillelisust ning järelmaitse värskeid ürte.

liviko.ee

Raventos i Blanc De La Finca 2012, 12%

A: Rõstsaia ja puuviljade lopsakas, veidi animaalne segu. Aroomi kerkivad valged lilled segunevad tsitruste, maasikakompoti ja vaniljeste pirnidega. Mineraalne ja kriidiselt tolmune, suursugune bukett.

M: Peenelt timmitud autolüüsist tulenevalt keskmise täidlusega, pärmiröstine, õunase karakteriga vein. Tugevas metalses happes on vaskseid nüansse, järelmaitses liituvad rabarberi ja sidruni happega magusad ja ürdiselt mõrkjad noodid. Õrn kriidine mineraalsus ka lõppmaitses!

vinorama.ee

Castello Perelada Gran Claustro Brut Nature Reserva 2010, 12%, Cava DO

A: Mandliaroomidest küllastunud, ülimalt röstine ja intensiivne, mesine lõhn pakub täidlast, desserdimagusat ja kuivatatud puuviljade ning marmelaadiga rikastatud elamust.

M: Keskmaitses õhuke, kuid lõpus pikalt mesine ja veits pipranegi. Tagasihoidliku mulli ja maheda happega mandline vein, mille värskem aastakäik tuleb tõenäoliselt reipam.

mediato.ee

Raventos i Blanc, L’hereu 1497, 2013, 12%

A: Mineraalselt petroolne ja arenenud bukett on kahtlemata efektne. Elav ja kerge, veidi raudrohune, soolakas meretuul seguneb pudelis laagerdumise rösti-pärmi-või nootidega.

M: Magusjas, kerge ja selge, noobel vein, mille erksat hapet tasakaalustavad tsitrused, aprikoosid ja elegantne mesisus vajavad täiuseni jõudmiseks veel mitu aastat kannatlikkust.

vinorama.ee

Pares Balta Brut Nature BIO, 11,5%, Cava DO

A: Orgaanilistele veinidele iseloomulikult põnevalt eristuv, mõrkjas ja natuke juurviljane bukett virsikute, õunte, mee ja nõrga hallitusjuustuaroomiga. Kivitolmune ja hapralt lilleline.

M: Keskmaitses pehme ja õhuke, oma nappuses elegantne Granny Smithi õunte ja tsitrustega kaunistet kergejalgne aperitiivvein. Lõppmaitse lühike ja üldmulje roheline.

vinosfair.ee

Agusti Torello Mata Reserva Brut 2011, 11,5%, Cava DO

A: Kerge oksüdatsiooniga õunaseemnete järgi lõhnav, intensiivne ja puhas, veidi keldrine õhustik. Must leib, kollased õunad ja tsitrused napi mandlipuru ja musta leivakoorukesega. Roosid ja rohelised pirnid.

M: Pikalt veerevale, õrnalt mõrkjale lõpule eelneb kergete, õhuliste puuviljadega maitsestatud elegantne ja mineraalne maitsebukett. Pärmiröst ja rohelised õunad.

liviko.ee

Aureum de Mont Marcal Brut Gran Reserva, 12%

A: Mineralselt selge ja elegantne aroom nektariini, kollaste õunte ja sidruni/greibiga. Ürna mandlisusega kasvab veini avanedes röstisus ja tammelaagerdusega kaasnev vaniljesus.

M: Tsitrustest on esiplaanil greip oma mõrkja alatooniga, pisut rohmakas tammelaagerdus käib puuviljasusest kohati üle, kuid seda kompenseerib pika järelmaitse värskendav mineraalsus. Noor, vajaks enne suurepäraseks küpsemist veel pudelis puhkamise aega.

davincifood.ee

Jané Ventura „la Musica” Brut Nature Reserva 2013, 12%, Cava DO

A: Roheliste aroomidega värske, pirnine vein. Ümar, kuivatatud tsitruste ja laimikoore lõhn, mida elavdavad värsked lehepungad.

M: Rühika happega mineraalselt tolmune aperitiivi-cava. Heldad õunad ja valged krõbedad pirnid keskmaitses ja mõrkjad ürdid lõpus.

vinosfair.ee

Pares Balta Blanca Cusine BIO, 2009, 12%, Cava DO

A: Peeneleib, üleküpsed luuviljalised, pirnid, kuivatatud banaanid ja datlid tammelaagerduse ja õhukese mineraalsuse foonil.

M: Sidrunikoore ja greibi, üliküpsete plooomide ja luuviljakivide mõrkjus kasvab päris veini lõpus ühtäkki kreemiseks mandlikoogiks.

vinosfair.ee

De Muller Brut Nature Reserva Chardonnay, 12,5%, Tarragona DO

A: Mõnevõrra üleküpse, õunamarmelaadise või rosinakompotise jumega tugev aroom mõjub mesise ja magusa, kohati lausa vahasena.

M: Tugeva tolmuse lõpuga väga madala happega vein, milles kompotiviljad segunevad lillemee ja vaniljest järelmaitset piirava mõrkjusega.

wines.ee

Jaume Serra Cristalino Brut Nature 2010, 11,5%, Cava DO

A: Petroolselt mineraalne aroom looritab aprikoosimarmelaadi, õunaseemneid ja ületalve hoitud keldriseid õunu. Magusate mesiste pahvakute vahele mahub röstsaiakoorikut ja tsitrust.

M: Väga napi happega ja õhuke, kuid järelmaitses endiselt röstine ning kuldkarusmarjane cava.

mediato.ee

Finca Hispana Partisan Brut Imperial, 12%, Cava DO

A: Valgete lillede, siidriõunte ja -pirnide superpuuviljane, pehme kuid intensiivne, cava kohta harjumatu bukett.

M: Tugevalt õunane, lihtsake, kõiges hämmastavalt kreempehme ja keskmiselt happene õhuke vahuvein proseccosõpradele.

cava.ee

* * *


Tallinna restoranis Spot (Vene t. 4) hindasid Hispaania klassikalisel meetodil valmistatud vahuveine

Triin Markvart (Vinorama)
Maret Reimann (Vinosfair)
Anna-Liisa Sesmin (daVincy Food)
Urvo Ugandi (Liviko)
Hannes Aedla (Prike)
Külli Paap (Mediato)
Eneli KiIlu (Svensky)
Imre Tiido (wines.ee)
Juri Brattšik (Bestwine)
Kalle Müller (ChampagneStop)