Eelmisel aastal andsin ajakirjanduses seoses ülesöömisega nõu ja rääkisin pikalt, mida oleks targem vältida ja kuidas pühade ajal käituda. Sel aastal otsustasin anda kolm üsna lühikest konkreetset soovitust, et tänavune jaanimöll ei lõpeks seedeprobleemide ja soovimatu kaalutõusuga. Võta või jäta, siin nad on, vahendab Erikorgu.ee.

Vali tervislikum

Maitsesta oma toit ise. Poest valmismarinaadides müüdavale lihale on lisatud palju aineid, mida su keha tegelikult ei vaja, alates soolast ja lõpetades maitsetugevdajatega. Poe marinaadides liha on enamasti ülemaitsestatud, kus liha maitset enam pole tundagi.

Jaanipäeva üks söödumaid toite on lambast või seast tehtud äädikane šašlõkk, mis enamusel tekitab kõhus raskustunnet ja tundlikel isegi kõrvetisi. Ise on võimalik toitu maitsestada lihtsalt ja kiirelt ning saad unikaalse tulemuse. Kui sealiha süüa, siis ei peaks seda kohe kindlasti lauaäädikas leotama, sest sobib paremini majapidamises koristamiseks, kui söögiks. Kui soovid marineerida, siis kasuta selleks kvaliteetset õuna- või valgeveiniäädikat, tsitruseliste mahla või isegi tavalist õli ja maitseainete segu.

Väga maitsvad ja kergemad valikud grillile panekuks on näiteks kanaliha, kala ja kuumust kannatavad köögiviljad (suvikõrvits, tomat, sibul, seened, mais jms).

Söö rohelist

Suur kogus liha koos kartuli ja purgist tulevate kastmetega võib seedimisele olla koormav. Tõsta taldrikule grillitud liha või kala kõrvale tavalisest suurem kogus toorsalatit, mis poleks poest ostetud “värske salat”, kuhu on lisatud suhkur, odava rasvaine ja kes teab mida veel. Loodan siiralt, et igaüks meist leiab jaanipidustuste ajal need kümme minutit, et ise värsked köögiviljad salatiks hakkida ja kastmeks külmpressitud õli ja maitseainete segu valmistada. Pidustustele järgneval päeval soovitaksin süüa kergemat ja pigem taimset toitu, et seedesüsteemile puhkust anda.

Naudi liikumist

Kui jaanipäev on varasemalt sinu kaalunumbrile ja vööümbermõõdule hävitavalt mõjunud, siis tasub oma vigadest õppida. Kaalutõusu vältimiseks tuleb toiduga saadud tavapärasest suurem kogus energiat ära kulutada. See on täiesti tehtav, kui veidi rohkem liikuda! Tants jaanitule ümber, matk sõnajalaõit otsides ja metsajärves ujumine (kaine peaga) on vaid mõned vähestest tegevustest, et sissesöödud kalorid suurema vaevata ära kulutada. Nagu näed, siis pole vaja jaanipäeval jõusaalis rauda tõsta, sest liikumisviise on teisigi.