Lõunasöögikoht kirjutab ise enda kohta, et igapäevaselt pakutakse bufeestiilis lõunad neile, kes eelistavad maitsvat ja tervislikku toitu kiireks lõunaks või ka ärilõunaks. Iga päev pakutakse ka eraldi vegan-menüüd.

“Lähtume oma toitude valmistamisel vanadest veedalikest põhimõtetest ja teeme seda sellepärast, et oleme ise kogenud aastaid sellise toidu mõju. Toit ei ole meie jaoks lihtsalt erinevad toiduained või nende koostisosad – valgud, süsivesikud, rasvad, vitamiinid, mineraalained jne. Toit on tegelikult palju enamat, see on see, mis annab meile suures osas ka meie omadused. Kusjuures mitte ainult kehalised, vaid toit mõjutab ka meie psüühikat ja mõtteid. Ja veel oluline: süüa tehes salvestub roogadesse ka koka teadvus. Meie kokad praktiseerivad kõik joogat ja söögivalmistamine on nende jaoks meditatsioon, kuhu saab kaasata rahuliku ja heatujulise meele,” kirjutab Gauranga oma kodulehel.

Need, kes Indias käinud avastavad end tuppa astudes koheselt Bhopali, New Delhi või Varanassi tänavatelt. Loomulikult on restoran puhas, hubane ning mahedates toonides, lõhnad aga ütlevad selgelt, et tegemist on taimetoitu ja Indiapärast pakkuva söögipaigaga. Tugevad pipra, garam masala maitsesegu, koriandri, kardemoni ja kurkumi lõhnad löövad süljenäärmed koheselt tööle. Esmakordselt Indiasse läinuna anti mulle kaasa kaks õpetust: söö kõike ja tee ise otsus, mis maitseb ning mis mitte; India kas meeldib või mitte, keskteed ei ole.

Nüüd 3,5 korda Indias käinuna (loen poolikuks käiguks Tseiloni ehk Sri Lanka külastust!) tunnistan, et esimest punkti olen täitnud 100%-liselt, - olen söönud kõike, teine punkt aga on siiani lahtine: ma tõesti ei tea, mida ma sellest paigast ja rahvast arvan. Toit - India maitsed, aroomid, vürtsid – aga istuvad mulle kenasti.

Gauranga on letist teenindusega einela, kus letil valikuks ligikaudu kuraditosin erinevat head ja paremat – riisid, läätsed, erinevates kastmetes juurviljad, kikerhernepallid, kastmed ja nii edasi. Einetamine on tehtud lihtsaks – valikus on kolm taldriku suurust, millel erinevad hinnad 3 kuni 7 euroni. Valida võib einetamiseks kõike nii palju kui taldrikule mahub. Lisaks saab osta tervet valikut samosasid, papadame, maiustusi ning lassit. Valin lisaks keskmisele taldrikutäiele taimetoidule juurde mangolassi ning India leiva. Magustoiduks ka toorkakaost trühvli ning kondenspiimast ja kookosest trühvli.

Kuulun nende inimeste sekka, kellele meeldib liha süüa, kuid ma ei pea liha endale elutähtsaks ehk ma suudan ka taimetoitlasena hakkama saada ning mõte vaid taimsest toidust selgelt intrigeerib mind. Katsun igal nädalal ikka ühe päeva hoida taimsele toidule. Igal juhul pean tunnistama, et toidu maitsed on ausad, indiapärased ning tuletavad oma tasemelt meelde Varanasi hindutemplis ühislõunal mekitud roogasid. Need olid toona Indias ja nüüd Tallinnas võrdselt imelised.

Maitseainetega pole Gauranga menüüs üle pingutatud, kuid iga kaste, iga läätseamps toob suhu uue paletitäie amüsantseid elamusi. Teravust võiks olla minu soovide kohaselt ehk rohkem, kuid saame hakkama. Ootamatult saab kõht täis ja taldrik tühjaks – kindlasti ei saa öelda, et taimetoitlased on näljas või ei oskaks nautida toitumist.

Pean aga tunnistama, et lõunatipp saabus momendil kui üle minu huulte voolas mangolassi esimene rüübe. See kreemjalt puuviljane jook jahutas kogu suhu kogunenud tšillijäägi ning täitis maitseretseptorid uute naudingutega. Teine tipp saabus momendil kui hammustasin kondenspiima-kookose trühvlit, toorest maiust, mis pehmelt vetrus hamba all, kuid oli tugevalt kontsentreeritud ja balansseeritud maitsega. Magus ja tavapäratu lõpp heale lõunaeinele.

Gauranga on selgelt eriline paik, seda juba nii muusikavaliku, sisedekoori tonaalsuse ja pildivalikute või lõhnade poolest. Kuid eriline on ta ka vastuvõtu poolest, inimesed on sõbralikud, kõik naeratavad ja teretavad. Kindlasti kuulub Gauraga nende söögikohtade nimistusse, mis nõuab kohalesõitu nii lähemalt kui kaugemalt. Taimetoit on maitsev, täitev ja rõõmsaks tegev.

* * *

Lõunasöögi hind: 5 eurot.

Atmosfäär 7/10
Lõunasöögi maitse 8/10
Lõunasöögi välimus 6/10
Teenindus 9/10
Hinna/Kvaliteedi suhe 8/10

Kokku punkte 38 (võimalikust 50)

Vaata teiste lõunasöögikohtade arvamusi:

  1. Umami 50 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  2. Talu&Deli 44 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  3. Sahver 43 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  4. Cafe Lyon 43 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  5. Reval Cafe 42 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  6. Rucola 40 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  7. Kolm Sibulat 39 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  8. Mimosa 39 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  9. Tommi Grill 36 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  10. Raudtee kohvik-bistroo 36 punkti. Lähemalt loe SIIT!
  11. Vapiano 32 punkti. Lähemalt loe SIIT!
  12. Platz 32 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  13. St. Patrick's 32 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  14. Söökla 30 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  15. Telliskivi Nr. 15 26 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  16. Daily 22 punkti. Loe lähemalt SIIT!