Ehkki lähteülesanne on vastuvõtusuupistete puhul kõikidele peakokkadele sama, peab igal aastal lähenema asjale siiski isemoodi. Kõik peakokad püüavad alati silmas pidada kolme põhilist kirjutamata gastronoomilist reeglit. Esiteks peab tooraine suupistetes olema eestimaine. Teiseks peavad suupisted olema küll peakoka nägu ja tegu, ent mugavad süüa ja lihtsad haarata. Kolmandaks võiksid suupisted järgida üldiseid gastronoomiatrende.

Kolm presidenti, kolm käekirja

Kõigil kolmel senisel Eesti riigipeal on olnud oma käekiri ka vastuvõtul pakutavate suupistete osas. Loomulikult on kinni hoitud eelmainitud „reeglitest”, kuid variatiivsus ja mängulisus on aastati erinenud.

President Lennart Meri ametiajal nimetati vastuvõtule kutsutuid ka Eesti uueks aadliks ning neile pakuti väärilist einet peamiselt kantselei omadelt kokkadelt. President Arnold Rüütli puhul jäid suupisted ehk lihtsalt peoks vajaliku energia andja rolli. Suupistete valmistajate ringiga on nüüdseks peale kantselei enda kokkade üha rohkem liituma hakanud ka Eestis tuntud restoranid ja toitlustusfirmad.

Taasiseseisvunud Eesti kolmas president, nüüdseks oma viimast tseremooniat korraldav Toomas Hendrik Ilves on kogu oma ametiaja olnud varasemates stampides vähem kinni ning mänginud võimalustega enim, seda ka vastuvõtu suupistete puhul. Nimelt kui 2001. aastal kirjutati, et Lennart Meri vastuvõtul pakutakse lihtsalt suupisteid, kus on kasutatud näiteks suitsukilu, heeringat ja teisi kalu, Eesti mascarpone juustu ning suitsulambaliha mustal leival, siis nüüd enam nii lihtsalt ei pääse.

Vabariigi aastapäeva vastuvõtt ongi koht, kus näidata ette kõikide meie maa parimate parimat, seda ka gastronoomias. President Ilves teab seda väga hästi ning annab järjest uutele peakokkadele ja noortele talentidele võimaluse särada. Seetõttu on ka selleks aastaks valitud külaliste kõhtude eest hoolitsema 14 peakokka ja kokaõpilast, kellel lastakse serveerida oma isikupära ja käekirja.

Riigi sünnipäev on uhke asi iga kodaniku jaoks ning selleks, et peopäevaõhtul oleks mõnus televiisorist iga-aastast kätlemistseremooniat vaadata, rännake ajas tagasi ning valmistage suupisteid eelmise kahe aasta galalt.

Head vabariigi aastapäevanädala jätku!