KIIRE ÕHTUSÖÖGI SOOVITUS: Küpseta masendavaima päeva lõpetuseks perfektne steik
Loomtoiduliste inimeste kõige meeldivamaks ampsuks on marmorrasvaga pikitud medium-küpsusastmes veiselihasteik, mis pealt kuldselt pruuniks praetud, seest aga mahlaselt roosakas-punaseks hautatud. Oleme olnud veendunud, et sellise lihatüki küpsetamiseks on vaid üks viis, kuid välja on pakutud alternatiiv. Tutvustame mõlemaid ja jätame parima valiku tegemise sööjale endale!
Tavapärane meetod perfektse lihasteigi küpsetamiseks näeb ette toatemperatuuril soola ja pipraga maitsestatud lihatüki kiiret praadimist tulikuumal pannil, ligikaudu 2 minutit kummaltki poolt, et tagada lihale piisav karamelliseerumine, pruunistumine ning kooriku teke. Seejärel tõstetakse lihalõigud umbes 10-15 minutiks ahju järelvalmima (olenevalt lihalõigu paksusest). Ahjust võetuna tuleb lasta steikidel rahus 10 minutit lõikelaual järelküpseda, rahuneda ning maitseid selgindada. Sellist tehnoloogiat kutsutakse inglise keeles sear-sear-oven ehk siis pruunista-pruunista-ahju meetodiks.
Nüüd on välja aga pakutud ka teistsugune võimalus endale parima steigi valmistamiseks: kokkuvõtvalt on tegu oven-sear-sear ehk siis ahju-pruunista-pruunista meetodiga, kuna erinevalt varasemast tehnoloogiast tehakse kõike vastupidiselt. Alustatakse liha maitsestamise järel 45- minutilise madaltemperatuurilise ahjus küpsetamisega, millele järgneb 15 minutit rahunemist ja järelküpsemist ning alles siin visatakse liha pannile ja pruunistatakse minuti jagu kummaltki poolt.
Selge on see, et viimane tehnoloogia võtab aega rohkem, et valmistada ideaalne steik, kuid on ka parem tehnoloogia. Põhjus on imelihtne ning selgub videodest ideaalselt: nimelt jääb alguses ahjus küpsetatud liha tervenisti kahe õhukese praetud ääre vahelt medium-küpsusastmega ja mahlane, samal ajal kui enne panni näinud lihal on seal kuskil vahepeal ka üks welldone osa, mis pole ideaalne.
Mõlemad tehnikad annava imelisi tulemusi, küsimus on vaid selles, mida keegi soovib lihalt saada, kui kaua on aega õhtusööki valmistada ning millisesse koolkonda kuulub: klassikalisse või uuenduslikku.
Vaata, kuidas valmistada steiki klassikalisel moel ehk enne pannil ja siis ahjus:
Vaata, kuidas valmistada steiki uuel moel ehk siis enne ahjus ja siis pannil: