Septembris välja kuulutatud konkursile laekus peenleiva retsepte mitmelt poolt üle Eesti ning 11 finalistide hulka pääses lausa viis Tartumaa leivaküpsetajat, kellest üks, Maris Saar, esineb finaalis tervelt kahe erineva leivaga.

Maris on ka varem “Leiburi Leivategu” konkursil osalenud: 2013. aastal finaali ta kahjuks ei pääsenud, aga eelmise aasta leib viis ta juba finalistide hulka. Toona pidi Maris aga tunnistama veel ühe Tartumaa leivaküpsetaja paremust – võitjaks osutus Eve-Kati Mägi Elvast, kelle seemneleiva leiab poelettidelt üle Eesti. Eve-Kati Mägi pääses ka tänavu teist korda järjest finaali. Kahest Jõgevamaa leivaküpsetajat üks, Merje Otson, samuti osaleb konkursil juba teist korda: 2013. aastal finaali ta kahjuks ei pääsenud, ent tänavu õnn soosis. Ka Pärnumaa leivaküpsetaja Allan Toodo pääses taas teist aastat järjest Eesti parima koduleiva konkursi finaali.

“Leiburi Leivategu 2015” finalistid on Maris Saar Luunjast retseptidega “Marise peenleib 1” ja “Marise peenleib 2”; Eve-Kati Mägi Elvast retseptiga “Eve-Kati peenleib”, Tiiu Eesmaa Lombi külast retseptiga “Tiiu peenleib”, Oleg Grigorjev Ülenurme vallast retseptiga “Olegi peenleib”, Anneli Rulli Tartust retseptiga “Anneli peenleib”, Annika Pärnaste Rakverest retseptiga “Annika peenleib”, Evelin Org Tallinnast retseptiga “Evelini peenleib”, Helena-Laura Lesment Peetri külast retseptiga “Helena-Laura peenleib”, Merje Ottson Jõgevamaalt retseptiga “Merje peenleib”, Luule Väin Jõgevamaalt retseptiga “Luule peenleib” ja Allan Toodo Pärnumaalt retseptida “Allani peenleib”.

Neljandat korda “Leiburi Leivategu” konkurssi korraldav Leibur soovis lisaks rukki- ja seemneleibadele täiendada oma sortimenti ka koduküpsetatud peenleivaga.

“Kui me varasemalt oleme otsinud võib öelda lihtsamalt valmistatavaid leibasid (rukkileib, seemneleib), siis sellel aastal oli leivaküpsetamine paras pähkel. Peenleiva küpsetamine on tunduvalt keerulisem: selleks on vaja valmistada keetu ning osasid vajalike tooraineid ei ole kaubandusest võimalik lihtsasti ka kätte saada,” ütles Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka.

“Aga kuna leivaküpsetajate ind on suur, siis abistasime neid keedu valmistamise juhendiga ning andsime omal poolt ka vajalikku toorainet. Osad leivaküpsetajad ei ole peenleiba kunagi varem teinud ning katsetasid meie õpetussõnade järgi, lisades leibadesse omaenda nüansse,” lisas Rühka.

Konkursi „Leiburi Leivategu 2015“ võitjat premeeritakse 1500 euroga, võiduleib võetakse tööstuslikuks tootmiseks kohandatult Leiburi sortimenti ning uus toode ilmub Eesti poelettidele uue aasta alguses. Võiduleiva autor saab kaasa rääkida nii leiva nime väljamõtlemisel, pakendi kujunduse loomisel kui ka oma retsepti tööstuslikuks tootmiseks kohandamisel.

Kokku on nelja aastaga “Leiburi Leivategu” võistlustele esitatud kõikjalt Eestist ligi 300 leiva retsepti. Esimese “Leiburi Leivategu” võitjaks osutus Triin Kuus Põltsamaalt leivaga “Triinu Rukkileib”. 2013. aasta võitja oli Eha Karus Jõhvist “Eha Hommikuleivaga” ning eelmisel aastal võitis konkursi Eve-Kati Mägi Elvast endanimelise seemneleivaga.