• Delfi
  • Saada vihje
  • Kontakt
  • Reklaam
Oma Maitse
  • Eesti Naine
  • Anne & Stiil
  • Pere ja Kodu
  • Oma Maitse
  • Maakodu
  • Tervis Pluss
  • Telli
  • Uudised
  • Toit ja tervis
  • Elustiil
  • Retseptid
  • Podcast
Retseptid
17.02.2021, 12:45

RETSEPT tänaseks tuhkapäevaks | Vana hea ODRAJAHUKARASK

 
Karask on paljude rahvaste rahvustoit, seal hulgas ka eestlaste oma. Põhja-Eesti keskmurdes on seda kutsutud ka kohmakaks. Karaskit peetakse kiirleivaks, tehakse seda valdavalt keefiri, hapu- või kohupiima baasil ja odra- või jämedama jahvatusega nisujahust. Karaskil on mitmeid retsepte — siinne on väikse lisandiga, porgandiga, mis lisab oma meki ja mahlasuse. Pole täpselt teada, kust sõna "karask" meile tulnud on. Arvatakse kaht võimalust, et sõna on rännanud meie keelde läti keelest — karaša on sealseis murretes sepik. Ja teistpidi (see tundub vist eestlastele rohkem sobivat) arvatakse, et hoopis läti keel on selle meilt saanud. Mine võta kinni! Kindel on aga see, et karaskit on eestlased tuhkapäeval alati söönud.
omamaitse.ee
Karask
Shutterstock

Koostisosad:

  • 5 kl odrajahu
  • kl hapupiima
  • kl riivitud porgandit
  • 1 tl söögisoodat
  • 50 g võid
  • 1 tl suhkrut
  • rasva
  • soola
  • Hommikusöök,
    Lõuna,
    Õhtusöök
  • Lihavõtted
Valmistamine
  1. Hapupiimale lisada sool, suhkur, sulavõi, porgand ja pidevalt segades odrajahu söögisoodaga. 
  2. Rasvaga määritud pannile tõsta 2 cm paksune kiht tainast, küpsetada 25 min.
  3. Süüa tükkideks lõigatult mee ja piimaga.
Kommenteeri Loe kommentaare
  • Reklaam
  • Kontakt
  • Tellimine
  • Üldtingimused
  • Tööpakkumised
  • © 2021 Ekspress Meedia AS
  • info@ekspressmeedia.ee