Idee tekkis sellest, et mune hakkas üle jääma. Arutades asja sõpradega, tuli välja, et munadest saab väga hästi ju majoneesi teha. Lisaks on majonees selline toode, mis säilib kauem kui munad, ning majonees ja munad sobivad ka ise omavahel väga hästi kokku – kas täidetud munadena või ükskõik millises muus vormis. Hakkasimegi siis majoneesiga vaikselt katsetama.

Saan aru, et mõte oli luua võimalikult puhas ja säilitusainevaba majonees. Kuidas välja tuli?

Tõesti, meie peamiseks kriteeriumiks oli luua keskkonnasõbralik toode – me oleme alati mahetootmist propageerinud. Tänapäeval pannakse millegipärast paljudesse majoneesidesse erinevaid säilitusaineid, aga meie soovisime teha võimalikult puhast majoneesi.

Hakkasime oma majoneese timmima koos klassivenna Ahti Haandiga, kes on tunnustatud ja toimekas kokk. Minult tuleb idee ja Ahti teab kohe, mis vahekorras kasutada maitseaineid ja kõike muud. Siis hakkame maitsema koos meie kohviku Salme Sai ja kanala töötajatega ning nii saabki lõpuks parim versioon välja töötatud.

Meie klassikaline majonees on täiesti vaba säilitusainetest ja muust jamast. Selle sees on mahe munakollane, mahe õunasiidriäädikas, mahesinep, mahesuhkur, Himaalaja sool ja toiduõli. Tänu sellele on meie majonees täiesti naturaalne ja jamavaba, pimedas ei helenda ja säilib külmkapis 2–3 kuud. Säilitusainetega majoneesid võivad isegi soojas aasta aega vabalt säilida, nii et meie toote kiirem riknevus näitab heas mõttes selle naturaalsust.

Taneli majoneesid

Mida teie majonees juba külluses olevale majoneesiturule juurde annab, miks just seda kümnete hulgast valida?

Minu jaoks on turul olevad majoneesid liiga rasked ja rasvased, tean ka mitmeid inimesi, kes selle rasvasuse pärast majoneesi üldse ei söögi. Enda retsepti tegime lõpuks niimoodi, et majonees jääks hästi kerge ja õhuline, ning ma arvan, et see tuli meil väga hästi välja. Me panime oma majoneesi sisse meelega suureteralise sinepi, mis annab sellele mõnusa käsitöö tunde. Meie majoneesid on juba saanud ka tunnustust – kevadel Toiduliidu korraldatud konkursil valiti meie klassikaline majonees kõikide toodete seast rahva lemmikuks ning trühvlimajonees sai žürii eriauhinna.

Kirjeldage palun oma majoneesi tootmisprotsessi. Kuidas valmib käsitöömajonees?

Kuna meil tehast ei ole, siis meie majonees valmibki täpselt nii, nagu igaüks seda kodus ise võiks teha. Meil on suur 30-liitrine mikser, millega teeme oma majoneese portsu kaupa – kaalume ise kõik komponendid vastavalt õigele vahekorrale käsitsi välja ja segame sisse. Majoneesi põhi ongi seesama meie klassikaline majonees ja maitsetega majoneesi jaoks lisame siis sellele juurde kas trühvli-, sriracha- või musta küüslaugu pastat. Majoneesi paneme ise purki ja keerame kaaned ka käsitsi peale. Nii et see on nii käsitööasi, kui vähegi olla saab. Põhimõtteliselt, kui kellelgi oleks meie majoneesi täpne retsept olemas, saaks ta seda vabalt kodus ise teha. Ainult et me paneme enda omale ikka hellust ja armastust ka juurde – see on see, mis teeb selle majoneesi nii heaks ja õhuliseks.

Taneli majonees on kerge ja õhuline.

Alates selle aasta märtsist on teie majonees poodides müügil, kuid kas müüsite seda ka enne kuskil? Kuidas on inimesed teie majoneesi vastu võtnud?

Me oleme majoneesi pakkunud juba pikemalt oma kohvikus Salme Sai, samal ajal seda pidevalt täiendades, et maitset ikka paremaks ja paremaks saada. Oleme alati käinud ka erinevatel laatadel ja messidel, kus laseme alati inimestel enne proovida, mida nad ostavad. Tagasiside on olnud väga üllatav. Näiteks Maamessil iga inimene, kes meie majoneesi proovima tuli, seda ka ostis – müüsime seal mitmeid tuhandeid purke. Mõni soetas korraga kolm purki ja siis tuli järgmine päev tagasi, öeldes, et nüüd läks küll kehvasti – läksin koju, tegin purgid lahti, hakkasin telekat vaatama ja krõpsu sööma, üks hetk olid krõpsud otsas, majonees läks otse suhu ja saigi otsa. Nii et oli vaja uue noosi järele tulla.

Meie leti juurde on tulnud ka selliseid inimesi, kes ütlevad, et nemad üldse majoneesi söö, sest see on liiga rasvane, aga siis proovivad ja ütlevad, et see on ju hoopis teistsugune, seda ma küll ostan. Nii mõnigi inimene on õnnestunud majoneesiusku pöörata.

Milline teie majonees on osutunud inimeste lemmikuks?

Müügi järgi juhivad klassikaline ja trühvlimajonees. Viimase valmistamisel kasutame päris musta trühvlit, mis annab selle õige maitse. Mõned trühvlispetsialistid on seda proovinud – tulevad, et noo, jutt on teil kõva, aga vaatame üle. Meil on siis endal higipull otsa ees ja mõtleme, et kas saame nüüd mööda päid ja jalgu. Aga nii kui neil majonees keeleotsa peale jõuab, siis näeme, kuidas nägu läheb rõõmsaks ja saame tagasiside, et vot siin on ikka õige trühvlimaitse, pole te mingid naljamehed. Nii et trühvliasjatundjad on meie majoneesi heaks kiitnud ja kasutavad seda.

Taneli trühvlimajonees

Sinu enda peres läheb majoneesi kindlasti väga palju?

Nüüd küll, kui me oma majoneesi valmistama hakkasime. Olen umbes viimased 15 aastat hommikuti ikka muna söönud. Tavaliselt kaks või kolm praemuna, kuhu panin vanasti peale ketšupit või mingit kastet, et oleks huvitavam. Nüüd aga söön mune majoneesiga ja nii hea on. Mu enda lemmik on meie vürtsikas majonees, aga kasutan vaheldumisi kõiki. Ka võileiva peale ei pane ma enam võid, vaid majoneesi – kulub vähem ja maitse on ka mõnusam.

Kuidas sa majoneesi toitudes veel kasutad?

Majoneesi kasutusvaldkond on tegelikult hästi lai. Majonees sobib esiteks munale igas vormingus – olgu see siis keedu-, prae-, pošeeritud muna jne. Teiseks sobib majonees igasuguste snäkkidega, endalgi on läbi proovitud krõpsude, porgandite, küüslauguleibadega, väga mõnusa snäkilaua saab filmi vaatamiseks.

Minu üks lemmikuid on veel ahjuforell majoneesiga. Paned forellile peale majoneesi, soola ja pipart ning muud polegi vaja – kala tuleb väga mõnus, maitsekas ja mahlane. Sobib ka igasuguse ahjulihaga, samuti salatitesse, burgeri või hot dog’i vahele ja friikate peale. Erinevates toitudes tasub katsetada kõiki meie nelja majoneesi. Mina väga süüa teha ei oska, nii et minu elu teeb meie majonees palju lihtsamaks – see muudab lihtsalt kõik toidud nii palju maitsvamaks.

Majonees teeb kõik toidud paremaks.

Kas teil on plaanis ka mingeid uusi maitseid katsetada?

Ikka vaikselt arendame. Loodame varsti välja töötada paprikamajoneesi ja tavalise küüslaugumajoneesi, timmime retsepte. Loodetavasti kevadeks või suve alguseks saame need ka poelettidele.

SIDEBAR

Kiire, lihtne ja ebareaalselt hea avokaado-munasalat röstsaial

Vaja läheb:

  • 2 muna

  • Taneli klassikalist majoneesi

  • sriracha-kastet

  • hakitud sibulat

  • krõbedat peekonit

  • 1 avokaado

  • 2 viilu röstitud saia

Valmistamine:

Keeda munad, haki sibul, prae peekon. Viska kõik kaussi, lisa supilusikatäis Taneli klassikalist majoneesi, törts sriracha’t, veidi soola ja pipart.

Seejärel kahvel kätte ja purusta kõik mõnusalt kokku. Järgmiseks avokaado. Sama kahvel, sama lugu.

Määri kogu kraam röstsaiale ja imemaitsev hommikusöök ongi valmis.

Muide, Taneli tegemistele saab kaasa elada ka läbi teleekraani. Alates 8. detsembrist jookseb ETV-s sarja „Tanel ja kanad“ kolmas hooaeg. Seal saab näha muu hulgas ka seda, kuidas valmistatakse majoneesi.

Taneli majoneesid on saadaval Selveris, COOP-is, Rimis ja Prismas.

Uuri Taneli majoneesi kohta lähemalt Facebooki lehelt Taneli Majonees ja Instagramist @tanelimajonees.

Taneli majoneesid teevad hea paremaks.

Jaga
Kommentaarid