KUULA | Vala välja! Veinikool: härjapea kujuline Bobal on nii maitsekas viinamari kui võimalusterohke lõuend
Üllatavalt suur number viinamarju veinitööstuses on ajaloo jooksul surutud massiveini tootmise sildistuse kaudu teisejärgulisteks. Kõik me teame noobleid punamarju nagu Pinot Noir, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempronillo ja nii edasi, millest valmistatud veinide eluaastad võivad küündida poole sajandini. Kuid juba aastaid on veiniringkondades tegeletud unustusse vajunud marjade valgusvihku toomisega. Üks mari, mis seda fokusseeritud tähelepanu väärib on Bobal, Valencia piirkonna igipõline peremees.
Miks aga kirjutada tundmatust marjast? Kuna Bobali potentsiaal ületab tema tänase tuntuse ja tõsiseltvõetavuse. Positiivne on see, et uus generatsioon veinijoojaid ja -meistreid ei ole enam nõus tootma massi, vaid soovivad näidata oma võimeid ning Bobal pakub nii maitseka marja kui võimalusterohke lõuendina selleks suurepärast võimalust. Ning „uue kooli“ veine, mida Bobalist valmistaks tuleb tähele panna, kuna nendest saadav elamus on erakordne. Enamasti ka ootamatu hinna eest.

Bobali marja tuntakse siiani peamiselt mahumarjana, sest saagikus on suur, mari annab ilusa marjasuse, keskmise tanniini ja värskendava happega veine, millel on väga lai kaubanduslik meeldivus. Bobali marjast valmistatud rustikaalset veini müüdi hulgim Prantsusmaale, kus seda kasutati erinevates segudes nii öelda „lauaveini“ tootmiseks. On teada ja juhtumeid, kus üsna tuntud Prantsusmaa tootjad kasutasid Bobali marjast veini lisandina mahtude tõstmiseks.
Joogisaate „Vala välja!“ stuudios on seekordseks Veinikooli saateks külla saabunud Bodegas Murviedro Ida-Euroopa müügijuht Mihkel Soom, kes ütleb, et suhtumine Bobali marja on kardinaalselt muutunud ja nüüd valmistatakse sellest ühe viinamarja veine, väiksemad tootjad isegi ühe põllu veine. Bobal on tegemas täielikku renessanssi.
„Utiel-Requena piirkonnas, kust mari ka pärineb, on au asi näidata, kuidas Bobal erinevatel kõrgustel ja pinnastel valmib. Mida kõrgemal asub veiniaed, ideaalselt kuni 900 meetrini merepinnast, seda peenekoelisemaks Bobal muutub. Seda enam saab nii veiniaias kui veinikeldris suunata seda marja suunda, mida veinimeister veiniga öelda tahab,“ lisab Soom.

Mida Bobalist oodata?
Oma nime on Bobali mari saanud ladina keelest, kus sõna bovale tähendab „härja pea kujuline“ – kui vaadata otsa marjakobarale, siis on nimi äärmiselt loogiline. Muuseas, tegemist on Hispaanias kolmandal kohal oleva marjaga, kui vaadata istutusalade hektareid. Ajalugu pärineb marjal aga 7. sajandisse enne kristust, sest just sellest ajast on leitud marja kasutamist veinitootmises. Näiteks Utiel-Requena piirkonnas moodustab Bobal kõikidest marjadest 70-80% ja mis muudab olukorra väga eriliseks, siis enamus neist viinapuudest on enam kui 40 aasta vanused. Ning veel: vähesel määral leidub ka pie franco ehk omadel juurtel vääte.
Bobali marjaga on õigetes tingimustes võimalik saavutada tervet paletti tulemusi: vein võib olla marjane ja lopsakas, kuid lihtsasti joodav ja võimas, samas võib valmistada ka veini, mis on elegantne, hillitsetud ja erinevatest tehnikatest tingituna ka väga mitmekihiline. Ning nagu vist juba ka mainitud, siis kuna alkoholi ja struktuuri, marju on veinis palju, siis säilib vein imeliselt ja areneb aastakümneid keldris.
Kuid põhiline, mis marja aroomi ja maitset juhivad on marjad: lopsakad mustad sõstrad, tumedad ploomid, põldmurakas, mustikas, mille tagant on tunda ka granaatõuna, kerget lagritsat, musta teed ja ka kakaouba. Tanniinid on veinides küll kõrged, kuid ümarad ja pehmed, hape aga üle keskmise ja särtsakas. Mis aga peamine – järelmaitse on Bobalist veinidel pehme ja sametine.

Ideaalse potentsiaaliga toiduvein
Veinifoorumile oli Soom toonud kaasa nii mõnegi unikaalse veini, mida kohalikust kaubandusvõrgust ei leia. Näiteks 90 aastastelt väätidelt korjatud marjadest ja 6 kuud savianumas laagerdunud Bodegas Santerra Clay Bobal 2021 või samasse vanusesse jäävatelt põõsastelt korjatud marjadest, kuid 10 kuud tammevaati näinud Bodegas Ponce Pie Franco Bobal 2021. Sama mari, peaaegu sama piirkond, kuid täiesti erinevad veinid. Esimene on särtsakas, nooruslik ja marja peegeldav, teine juba ümardatud, pakendatud ja arengut näitav. Kuid üheselt arusaadav, et tegu on Bobali marjaga.
Tegemist on suurepärase toiduveiniga ja millega Bobal ikka sobib, kui mitte roogadega, kus samuti kasutuses marju. Proovida võiks neid veine näiteks apelsinikanaga või röstitud kanaga, millel juures granaatõunaga kaste. Kuid tamme saanud Bobalid sobivad ka kergema punase grilllihaga. Vägagi laia spektriga põnev vein: kui poes, vinoteegis või restorani veinikaardis näete, kindlasti katsetage.
Saadet juhtisid sellel korral Keiu Virro ja Martin Hanson. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka sotsiaalmeedias: Facebookis ja Instagramis.