Sööklate uus tulemine: mitte jahtunud supp ja vorstijupp, vaid priima kodune toit
(35)Ruja legendaarses laulus „Tule minuga sööklasse“ minnakse sööklasse, kuna kohvikud ja baarid on täis ning sööklas on ikka natuke soojem kui õues, lisaks saab seal helpida jahtunud suppi ja närida vorstijuppi. Tänapäeva sööklas enam jahtunud suppi ei pakuta, vaid valmistatakse maitsvaid koduseid toite. Ometi asuvad need kõige stiilipuhtamad sööklad tihti kusagil nurga taga, nii et sinna satuvad peamiselt inimesed, kes lähedal töötavad või elavad. Teeme väikese avastusretke Tallinna sööklatesse.
Kui otsida internetist sööklaid ja bistroosid, leiab neid juba Tallinnast kümnete kaupa. Kõiki me läbi pole muidugi jõudnud käia, kuid sõpradelt ja tuttavatelt kuuleb viimastel aastatel tihti seda, et parima lõuna leiad ikka oma ettevõtte sööklast või mõnest lähedal asuvast bistroost. Sööklatoit ei ole enam sama, mis Ruja laulu ajal, 80ndate alguses, vaid täiesti konkurentsivõimeline - kuna kiire lõuna kohti on palju, pingutatakse, et valmistada soodsat ja lihtsat toitu, mis oleks samas hästi maitsev. Klassikalise frikadellisupi või kartuli ja hakklihakaste kõrval on menüüs alati ka midagi erilisemat, näiteks mõni idamaise hõnguga teravam toit. Sööklad pingutavad, et säilitada võimalikult madalat hinnataset, nii palju kui see praegusel inflatsiooniperioodil võimalik on.