Sri Lanka

Thambili ehk kuninglik kookospähkel on erkoranži värvi vili, mida eristab tavalisest kookospähklist lisaks värvile ka koostis - vili sisaldab tunduvalt vähem suhkrut. Thambilit saab Sri Lankal osta nii poodidest, turgudelt kui tänavakioskidest. Tavaliselt kasutatakse kuningliku kookospähkli mahla janu kustutamiseks, kuid vili ise oma samuti väga maitsev. Kohalike seas on kuninglik kookospähkel kasutusel ka paljude haiguste raviks.

Thambili

Wood apple (puit-õun, elevant-õun) on väga omapärase lõhnaga vili. Väliselt meenutab see kookospähklit, kuid aroom on sarnane hoopis sinihallitusjuustule ning maitse magushapukas. Vilja küpsust on peaaegu võimatu väliste tunnuste põhjal kindlaks teha. Küpsuse testimiseks kukutatakse vili vastu maad - kui see maapinnalt tagasi põrkub, on vili veel toores.

Naminam ei tundu oma välimuselt kuigi ahvatlev - kortsus, rohekaspruun vili meenutab pigem seent. Seevastu maitse aga üllatab positiivselt, olles parajalt hapukas ja mahlane.

Naminam

Indoneesia

Salak ehk ussivili on õunasuurune pruunika koorega vili, mis meenutab välimuselt maonahka. Vilja söödava osa tekstuur sarnaneb õunale, kuid maitseb pigem kui ananassi, olles vaheldumisi magus ja hapu.

Salak

Rambutan, mis tõlkes tähendab „karvane“, on Bali saarel laialdaselt kasvav puuvili ning on seega müügil pea igal turul. Kui viljad on küpsed, muutub nende koor punaseks ning viljaliha valkjaks või õrnroosaks, mis on maitselt magus ja mahlane.

Durian on puuvili, mis võib tekitada väga vastakaid arvamusi. Vaatamata sellele, et suures osas kohalikest maitseb vili väga, on turistidel selle suhtes erinevaid arvamusi. Durian on väljast okkaline ja torkiv, seest aga kreemjas ja magus.

Durian

Seišellid

Santol on suuruse poolest sarnane virsikule. Väline kest on kergelt kortsus ning värv muutub küpsedes rohelisest kuldkollaseks. Sees on valge viljaliha koos mittesöödavate seemnetega. Viljaliha tekstuur on kuiv, otsekui puuvillane, sellest ka vilja nimi. Puuvilja maitse on varieerub sõltuvalt küpsusastmest hapust kuni väga magusani.

Santol

Ker-d-Bef on südamekujuline puuvili. Koor on kare ja küpsena värvuselt pruunikaspunane või kollakas. Viljaliha on tihke ja magus, sarnaneb vanillikreemile. Ker-d-Bef sisaldab palju mineraalaineid ning on suurepärane B- ja C-vitamiini allikas.

Zanmalak ehk java-õun ei sarnane ei maitselt ega välimuselt sugugi mitte tavalisele õunale. Kujult on Zanmalak rohkem pirni sarnane, mahlasuselt nagu arbuus ja tekstuurilt nagu puuvill. Koor on vahane ja roosakaspunane. Mida punasem on vilja värvus, seda mahlasemat maitset võib oodata.

Maldiivid

Dhivehi Anbu ehk Maldiivide mango erineb nii suuruse, kuju kui maitse poolest tavapärasest mangost. Kui meile teada tuntud mango on kergelt piparmündisse noodiga ning vili ise tekstuurilt kleepuv, siis Maldiivide mango viljaliha on magus, mahlane ja suussulav.

Ahivah või Noni puuviljadel arvatakse olevat vähivastane ning immuunsust tugevdav toime. Küpsed viljad on erilise ja isegi eemaletõukava lõhnaga, mis ei pruugi kõigile meeldida. Samuti ei pruugi vilja veidi vürtsikas maitse kõigile muljet avaldada, kuid proovida tasub seda siiski.

Noni

Sansibar

Fuu Fruit maitseb nagu rummi sisse kastetud šokolaadibrownie. Tekstuurilt meenutab vili samuti kooki – see on niiske ja murenev. Vilja keskel on suur seeme, seega pole söödavat osa kuigi palju, kuid maitseelamuse nimel tasub seda proovida ikkagi.

Kungu ehk troopiline mandel on Sansibari laste lemmikvili. Pähkli söödava osa ümber olev erkroosa kest on lillelise aroomiga ja kergelt magus. Vili ise on väike, tekstuurilt tihke ja magus, meenutades veidi küpset kookospähklit.

Embe Maggi ehk vesimango on väga unikaalne vili, mida võib nimetada kiudainetega rikastatud mahlapalliks. Seda mangot on võimatu noaga lõigata, sest sel juhul voolaks kogu väärtuslik mahl välja. Selle asemel tuleb vesimangot enne söömist kergelt pigistada, misjärel tehakse sellesse auk ning mahl pressitakse klaasi või otse suhu.

Mehhiko

Guanabana ehk soursop on suur pirnikujuline vili, millel on okastega kaetud roheline koor. Viljaliha on valge ja kreemjas ning lõhnab veidi nagu ananass, kuid maitselt meenutab pigem maasikat ja õuna koos kergete tsitruseliste nootidega.

Soursop

Zapote Negro ehk must sapote on tumerohelise kestaga vili, mis küpsedes muutub tumedat šokolaaditooni. Vilja söödav osa on kreemjas ning sarnaneb šokolaadipudingule. Maitse sarnaneb ploomidele.

Mamey Sapote on pruunika koorega umbes väikese jalgpalli suurune vili. Viljaliha on erksat lõhetooni, tekstuur meenutab avokaadot ning maitselt sarnaneb aprikoosile või maguskartulile. Vilja seemned on toorelt mürgised, seega saab vilja saab süüa vaid siis, kui see on päriselt küps.

Mamey Sapote

Kuuba

Ciruela, mis tõlkes tähendab ploomi, ei meenuta olemuselt seda üldse. Ciruela on noorelt roheline ning küpsedes muutub olenevalt sordist kollaseks või erkpunaseks. Umbes kiivisuurune vili on maitselt magus ja mahlane.

Platano Manzano on õhukese koorega banaanilaadne vili, mis on umbes poole väikesem kui tavaline banaan. Viljade maitse on samuti tavalisest banaanist magusam ning tekstuur pehmem.

Kakaoviljade maitse pole sugugi sarnane šokolaadile. Vilja katab kõva kest ning sees on seemned, millest valmistatakse kakaod. Seemneid ümbritsev viljaliha on samuti söödav – sel on magus puuviljane, kergelt šokolaadise hõnguga maitse.

Kakaoviljad

Dominikaani Vabariik

Uva de playa ehk mereviinamarju kasvatatakse rannikualadel. Mereviinamarjad valmivad hilissuvel, kui viljade kest on muutunud erklillaks. Vähesest viljalihast hoolimata on mereviinamarjad üpris värskendava maitsega ning toitvad.

Guayaba ehk guajaav on rohekaskollane pirnisuurune vili. Viljaliha on valget või roosakat tooni ning magusa maitsega.

Caimitoir on maailma maitsvaimate puuviljade edetabelis. Väljast sarnaneb see ploomile, kuid sees on lillakasvalge viljaliha, mis meenutab ristlõikelt tähte. Viljadel on magus maitse, mis mõnevõrra sarnaneb väga küpsele hurmaale.

Mauritius

Longan ehk draakonisilm on kõva kestaga väike vili, mille sees on mahlane viljaliha ning söögikõlbmatu seeme. Söödav osa on mahlane ja magus. Viimastel aastatel on see puuvili hinnatud supertoitude hulka, kuna sisaldab palju rauda, magneesiumi, kaaliumi ja fosforit.

Longan

Banan Rouz ehk punane banaan on saanud oma nime koore värvi järgi, mis varieerub telliskivipunasest punakaspruunini. Vilja söödav osa on elevandiluu- või vaniljetooni ja magus.

Tai

Mang-Kut ehk mangostan on otsekui Tai sümbol. See on väike, purpurse tooniga vili, millel on kõva kest ja valge, pehme, mahlane sisemus. Maitse meenutab litši, virsiku, maasika ja ananassi segu.

Pitaya ehk draakonivili on kaktuseliste sugukonda kuuluv taim, millel on erkroosa koor ja valge või lilla viljaliha, mis on täidetud väikeste mustade seemnetega. Vili on väga maheda maitsega ning mõõdukalt magus.

Pitaya

Passion fruit ehk granadill on magushapu maitsega mari. Vilja konsistents on vedel: iga krõmpsuvat seemet ümbritseb väike mahlane söödav osa. Ganadilli aroom on võrreldav astelpaju ja granaatõunaga.

Soovitused pani kokku reisikorraldaja Novatours.