Žürii, koosseisus Erlend Sild- eesti putukatööstuse eestvedaja, Alice Virit ja Anne Purtsaks valisid oma lemmikud enne avalikku degusteerimist. Žürii kolmanda koha saavutas Anneli Anijärve kohupiima-meekook, teise koha saavutas Hevel Sarve kõrvitsa-astelpaju meekook ning esikoha saavutas Viivika Sarve sibulamoos mee ja viskiga. Žürii kolmikvõit läks kõik Tuhalaane külla ning Viivika Sarve jaoks ei ole see sugugi esimene võit.

Pärast žüriid oli külastajatel aeg oma lemmikud valida. Külastajate lemmikuteks osutusid soolased road.

Kolmanda koha saavutas Juta Räägel, kes küpsetas odrajahu karaski singi ja riivjuustu kattega.

Kaks esikohta läksid August Kitzbergi nimelisele Gümnaasiumile, eesotsast Viiri Vilgatsiga, Teise koha saavutas pajaroog peekoni ja meega ning külastajate vaieldamatu lemmik oli suvikõrvits mee marinaadis. Augus Kitzbergi nim. Gümnaaisumi kokkadele pole see samuti esimene kord meetoitude konkurssi võitmiseks ning seal koolis õppivad lapsed võivad õnnelikud olla, sest üldjuhul saavad ka nemad võidutoite mekkida. Kui kuskil saab head koolitoitu, siis peaks August Kitzbergi nim. Gümnaasium olema kindlasti eeskujuks.

Allpool esikolmikute retseptid. Head katsetamist!

Žürii lemmik III koht

Kohupiima-mee kook

Põhi: 1 pakk Kalevi küpsist 85 g võid Peale: 400 g kohupiimakreemi pool sidrunit 3 spl 20% hapukoort 3 spl mett 3 muna 1 spl kartulitärklist

Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Purusta küpsised ja sega toasooja võiga, suru küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi. Vahusta eraldi kausid munad. Sega kohupiima hulka sidruni koor ja mahl, lisa hapukoor, mesi ja vahustatud munad, sega käsitsi hulka kartulitärklis. Sega ühtlaseks ja kalla põhjale. Küpseta eelsoojendatud ahjus 50-60 minutit.

Zürii lemmik II koht

Kõrvitsa-astelpaju meekook

400g kõrvitsakuubikuid 300 g digestive küpsiseid 200 g astelpaju marju 200g vahukoort 200 g hapukoort 100g suhkrut 20 g želatiini 4 spl mett

Keeda kõrvitsad, astelpaju marjad ja suhkur püreeks. Aja püree läbi sõela, jahuta. Purusta küpsised ja suru lahtikäiva koogivormi põhja. Sulata veevannil želatiin, lase veidi jahtuda ja sega hulka mesi. Vahusta koor, lisa hapukoor, püree ja viimasena želatiin. Sega kõik läbi ja vala põhjale. Kaunista marjadega ja pane 2-3 tunniks külmkappi.

Žürii lemmik I koht

Sibulamoos mee ja viskiga

500 g sibulaid 3-4 spl suhkrut (valget või pruuni) 3-4 spl mett 1tl soola 3-4 spl sidrunimahla 3-4 spl viskit

Koori ja viiluta sibul õhukesteks viiludeks. Kuumuta paksupõhjalises pannis õli ja lisa sibulad. Hauta 10 minutit tasasel tulel pidevalt segades. Lisa sool ja suhkur ning jätka nõrgal tulel kuumutamist umbes tund aega. Sega pidevalt, et moos põhja ei kõrbeks. Tunni möödumisel lisa sidrunimahl, mesi ning viski, kuumuta veel 2-3 minutit. Pane keedis kuumalt purki. Sobib hästi röstsaia peale, lihatoitude ja juustu kõrvale.

Külastajate lemmik III koht

Odrajahu karask singi ja riivjuustuga

1/4 l keefiri 1 muna 1tl soola 1 tl mett 2 spl õli 1 tl köömneid 1,5 klaasi odrajahu 3/4 klaasi nisujahu 1/2 tl söögisoodat 150 g suitsusinki 70 g riivjuustu

Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Klopi muna soola ja meega lahti, lisa keefir, õli köömned ja soodaga segatud jahu. Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud plaadile, peale singikuubikud ja riivjuust. Küpseta ahjus 25 minutit.

Külastajate lemmik II koht

Pajaroog peekoni ja meega

kartul
porgand
sibul
küüslauk
punapeet
suvikõrvits
ja peale sama marinaad mis suvikõrvitsal ja ahju

Külastajate lemmik I koht

Suvikõrvits mee marinaadis

koorimisnoaga väga õhukeseks viilutatud suvikõrvitsaid.

Sega omavahel kokku maitse järgi marinaad, ning lisa suvikõrvitsale.
mesi
küüslauk
ingver
tšilli
sool
sidrunimahl

Kohtume Meefestivalil 2023!