Sügis koogivormis: õunamoosine kohupiimakook
Kuldselt kauni sügise ja lehesahina lahutamatuks kaaslaseks on üks mõnusalt kaneeline õunakook, mille muudab tõeliselt külluslikuks õunte asemel kasutatud õunamoos. Ekstra mahlaseks ja vastupandamatuks teeb koogi korralik kogus Alma traditsioonilist vanillikohupiima.

Tavaliselt oleme harjunud õunakookides kasutama õunu, kuid selles Koogikontori loodud retseptis annab eriliselt pehme tekstuuriga tulemuse hoopis õunamoos. Varem keedetud moos päästab ka paljude jaoks tüütust õunte hakkimisest. Koogi tuumiku teiseks pooleks on Alma traditsiooniline vanilli kohupiim, mis on mõnusalt sõmer ja parajalt magus. Hapuka õunamoosiga loob see mõnusa harmoonia ning muudab koogi võrreldes tavapärase õunakoogiga pisut pidulikumaks ja külluslikumaks. Tubli kogus kaneeli ja röstitud mandlid aga toovad õunte maitse veelgi paremini välja ning tagavad, et küpsetamise ajal heljub toas see õige sügisene koogilõhn.
Vaja läheb
Põhja jaoks:
110 g nisujahu
80 g Alma võid
1 ½ sl tuhksuhkrut
¼ tl soola
1 munakollane
Täidise jaoks:
400 g Alma vanilli traditsioonilist kohupiima
100 ml Alma vahukoort
1 sl tuhksuhkrut
2 muna + 1 munavalge
1 sl nisujahu
250 g paksu magusat õunamoosi
1 tl jahvatatud kaneeli
Katteks:
70 g mandleid
1 sl suhkrut
1 sl võid
1 tl jahvatatud kaneeli
¼ tl jahvatatud musta pipart
150 g paksu magusat õunamoosi
Valmistamine
Sega omavahel jahu, suhkur ja sool. Lisa toasoe või ja munakollane. Sega kõik ühtlaseks tainaks.
Suru tainamass küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (18 cm) põhja ja veidi ka äärtesse, aseta vorm 20 minutiks külmkappi.
Täidise valmistamiseks vahusta kohupiima hulka munad, munavalge, suhkur, koor ja jahu. Jaota põhjale laiali õunamoos ja vala seejärel peale kohupiimatäidis. Küpseta 180 kraadises ahjus 40-50 minutit kuni kook on kuldne, kuid keskelt veel veidi võbiseb. Lase koogil pool tundi jahtuda ja eemalda siis vormist. Veel parem, kui lased koogil järgmise päevani külmas seista.
Katte valmistamiseks haki mandlid suure noaga väiksemateks tükkideks ja vala pannile. Lisa pannile ka või, kaneel, suhkur ja pipar. Rösti mandlisegu keskmisel kuumusel 7-8 min ja lase siis mõned minutid jahtuda. Säti mandlisegu ringikujuliselt koogile. Koogi keskele tõsta veidi paksu õunamoosi. Serveeri ja naudi sügist!
Retsepti autor: Koogikontor
Rohkem maitsvaid retsepte Alma traditsioonilise kohupiimaga leiad siit.