Lisaks toiteväärtuselt olulisele vadakuvalgule sisaldab ricotta-kohupiim ka erinevaid väärtuslikke mineraalaineid, vitamiine ja kaltsiumit, tänu millele on see imeline toode viimaste aastate jooksul tervisemaastikul aina rohkem ja rohkem tuntuks saanud. Veel on ricotta-kohupiim pälvinud suurt tähelepanu kaalulangetajate seas – seda just tänu oma väiksele rasvasisaldusele võrreldes teiste turul olevate ricotta-toodetega.

Toitumisnõustaja ja toitumisterapeut Deanne Pukk selgitab, mis on vadakuvalk ning miks eelistada ricotta-kohupiima.

Mis on vadakuvalk?

Juustude tootmisel tekkinud vadakust saadud valgud on vadakuvalgud. Antud valgud on toiteväärtuse seisukohalt väga head, sest sisaldavad kõiki olulisi aminohappeid ning lisaks ka glutamiini ja hargnenud ahelaga aminohappeid (branch-chain amino acids), mida on vaja rakkude tervisele, lihaste kasvule ja valkude sünteesiks. Meie organism moodustab valgust juukseid, lihaseid, küüsi, kõõluseid ja teisi keha struktuure. Vadakuvalk on kergesti omastatav ning võrreldes teiste valgutüüpidega imendub soolestikus kiiresti.

Miks eelistada ricotta’t?

Ricotta-kohupiim sisaldab praktiliselt kõiki elusrakkude moodustamiseks ja funktsioneerimiseks vajalikke ühendeid – süsivesikud, rasvad, valgud, mineraalained, kaltsium, vitamiinid on kõiki asendamatuid aminohappeid sisaldava valgu ning hästiomastatava rasva allikad. Ricotta’s olev piimarasv sisaldab A-, E- ja D-vitamiini. Mineraalainetest sisaldab ricotta lisaks kaltsiumile ka kaaliumi, magneesiumi, naatriumit, kloori ja fosforit.

Eesti Tervise Arengu Instituudi andmetel on parimad kaltsiumiallikad piimatooted, sh ricotta-kohupiim, ning tarbida tuleks piimatooteid kuni 3% päevas. Üks portsjon on näiteks 100 grammi ricotta-kohupiima ja see annab juba 1/3 päevasest kaltsiumivajadusest.

Deanne sõnul on väga head tooted, mida Eesti turult leida võib, Estoveri Piimameister Otto tootesarja ricotta-kohupiim ja vanillimaitseline ricotta-kohupiim.

Piimameister Otto ricotta-kohupiim on traditsioonilist Eesti kohupiima meenutav itaaliapärane kohupiim, mis on valmistatud pastöriseeritud juustuvadakust. Mahedamaitseline ja õrnalt karamelline ricotta-kohupiim on tavalise kohupiimaga võrreldes väiksema happesusega, konsistentsilt tihe ja kergelt murenev. Tänu suurele vadaku- ehk seerumivalkude (albumiinide) sisaldusele omastab organism seda toiteväärtuslikku ja suure kalitsumisisaldusega piimatoodet väga hästi.

Deanne soovitab Piimameister Otto ricotta-kohupiima kasutada näiteks tervisliku hommikusöögina, lisades marju, tükeldatud puuvilju, pähkleid või seemneid. Sobib ideaalselt vahepalaks või pärast trenni organismi taastumiseks ning lihaste taastamiseks ja kasvatamiseks. Kohupiimakoogis võid oma tavalise kohupiima asendada ricotta-kohupiimaga ja tõsta sellega magusroa toiteväärtust.

Piimameister Otto vanillimaitseline ricotta-kohupiim on maiasmokkadele, kes eelistavad klassikalisi maitseid. Mahe kohupiim on hõrgutava vanillimaitse ja mõnusalt täidlase konsistentsiga. Kohupiim on täiuslik koostisosa maitsva magusroa või mahlase kohupiimakoogi valmistamiseks, kuid sobib suurepäraselt ka lihtsalt desserdina naudimiseks. Valgupomm on valmistatud puhtast kodumaisest piimast ja on säilitusaineteta. Vanillimaitseline kohupiim sisaldab küll lisatud suhkruid, kuid 100 grammi kohta on lisatud kõigest 15 grammi suhkruid ning see jääb kenasti Tervise Arengu Instituudi soovitatud päevase lisatud suhkrute normi piiridesse.

Toitumisnõustaja ja personaaltreener Monika Kahro annab paar soovitust, kuidas ning miks klassikalist ricotta-kohupiima tarbida.

Ricotta-kohupiimas leidub rohkesti vadakuvalku, mis on inimorganismile hästi omastatav, sisaldades kõiki vajalikke aminohappeid, sealjuures ka leutsiini (enim lihaskasvu soodustav aminohape) paremaks lihaste taastumiseks ning kasvatamiseks.

Pean veel oluliseks välja tuua ricotta-kohupiima suurt kaltsiumisisaldust, mida peamiselt läheb vaja meie luudele, hammastele, küüntele ning mis on vajalik ka paljude teiste inimorganismi funktsioonide tööks.

Toitumisnõustaja ja personaaltreenerina soovitan süüa ricotta-kohupiima alati koos täisteraviljaga, lisades kõrvale marju või siis soolaseks alternatiiviiks värsket juurvilja või salatit. Näiteks on väga hea kasutada ricotta-kohupiima täisterajahust kookides või küpsetistes koos marjadega või isegi salatites, leivamäärdena või valguallikana soolastes roogades.

Nii saad ricotta-kohupiimast parima maitseelamuse ja annad oma kehale täisväärtuslikku energiat ning vajalikke toitaineid ja hoiad magusaisud kontrolli all.“

Monika on välja mõelnud ühe imelihtsa ja kiire ricotta-maiuse, mida saab nautida nii vahepalaks kui ka täisväärtuslikuks hommikusöögiks.

Ricotta-kohupiima-mustikasaiake

362 kcal

Koostis

80 g Piimameister Otto ricotta-kohupiima

50 g mustikaid

20 g mett

70 g täisteraröstsepikut

Näpuotsatäis kaneeli

Valmistamine

Määri sepikutele heldelt ricotta-kohupiima ja vajuta ricotta sisse mustikaid. Pruunista saiu tavalises ahjus 200 kraadi juures 10 minutit (kuumaõhufritüüris piisab vaid mõnest minutist). Seejärel võta saiad ahjust välja, puista peale kaneeli ja nirista peale veidi mett. Naudi seda suvist tervislikku maiustust!

Banaani-kohupiimaamps

Pildi ja retsepti autor: toidublogija Olga Jerjomina

Piimameister Otto ricotta-kohupiim sobib hästi kokku puuviljade ja marjadega ning sellest on võimalik valmistada mahlane banaaniamps, mis valmib ilma suurema vaevata ja maitseb ka pere kõige pisematele.

Koostis (üks portsjon)

1 banaan

100 g Piimameister Otto ricotta-kohupiima

Värsked marjad

Karamellikaste

Valmistamine

Lõika banaan keskelt pooleks ja aseta peale ricotta-kohupiim koos marjade ning meelepäraste lisanditega. Vala üle karamellikastmega ja naudi!

Ricotta-sõrnikud

Retsepti ja pildi autor: personaaltreener ning toidublogija Kristiina Lauri

Ricotta-kohupiimaga on võimalik valmistada pühapäevaste pannkookide asemel mahlaseid ja täidlaseid kohupiimasõrnikuid. Piimameister Otto ricotta-kohupiimad sobivad imehästi küpsetamiseks ja sõrnikute maitsenüansid võivad esile kutsuda nostalgilisi mälestusi.

Koostis

1 pakk vanillimaitselist ricotta-kohupiima

1 pakk ricotta-kohupiima

1 muna

2 spl (kuhjaga) mannat

Paneerimiseks nisujahu, soovi korral kaerajahu

Valmistamine

Sega omavahel kohupiim, muna ja manna. Lase tunnike seista või tee segu valmis õhtul, hoia üle öö külmkapis ning valmista hommikul. Kuumuta pann vähese õliga. Vooderda supilusikatäis kohupiimasegu jahuga ja vormi käte vahel meelepärane kook, tõsta otse kuumale pannile ning prae koogid mõlemalt poolt kuldpruuniks

Naudi meelepäraste marjade ja lisanditega.

Kasutatud kirjandus

1. Tervise Arengu Instituut; Eesti Toitumisteaduse Selts (2006). „Eesti toitumis- ja toidusoovitused“. https://intra.tai.ee/images/prints/documents/130311768374_Eesti_toitumis_ja_toidusoovitused_est.pdf.

2. Eesti Toitumisteaduse Selts (2002). „Tervisliku toitumise tegevuskava“. www.ti.ttu.ee.

3. Maser, M., Varava, L. (2004). „Toidusoovitused“. Eesti Toitumisteaduse Selts.

4. Solak, B., Akin, N. (2012). „Health Benefits of Whey Protein: A Review“. Journal of Food Science and Engineering 2.

Jaga
Kommentaarid