Maitseelamus: kullast kallim maitseaine safran. Kuidas seda korjatakse ja toiduvalmistamisel kasutatakse?
Loire’i org ei ole kuulus vaid oma veinide ja „Chenin Blanci” viinamarja poolest, vahemerelise kliima ja hea pinnasega piirkonnas kasvab veel nii palju muudki. Näiteks on piirkonnas pikalt kasvatatud safrankrookust (Crocus sativus), mille õite niitjatest emakasuudmetest valmistatakse maailma ühte kõige kallimat maitseainet. Kilogrammi safrani tootmiseks on vaja 150 000 lilleõit.
Krookuseid on safrani korjamiseks kasvatatud Loire’i orus sajandeid, kuid sõjast tulenevalt kadusid lilled piirkonnast 1940. aastast peaaegu pooleks sajandiks. Nüüd tõstab aga tootmine taas pead, väidetavalt võib Loire’i orust tänapäeval leida nii 30 kasvatajat. Boynesi linnas on võimalik külastada ka safranimuuseumi ja kohalikud tootjad ootavad heal meelel huvilisi külla, et näidata, kuidas safrani kasvatamine, korjamine ja kuivatamine välja näeb.